Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa îl amintește pe cardinalul Martini într-un mesaj citit în timpul funeraliilor celebrate în domul din Milano

Om al lui Dumnezeu care a iubit Cuvântul și a slujit Biserica

Cardinalul Angelo Comastri, arhipăstor al bazilicii "Sfântul Petru" și vicar general al Sanctității Sale pentru Cetatea Vaticanului, a participat reprezentându-l pe Benedict al XVI-lea la funeraliile cardinalului Carlo Maria Martini, arhiepiscop emerit de Milano, desfășurate luni, 3 septembrie 2012, în domul ambrozian. Liturghia a fost prezidată de cardinalul arhiepiscop Angelo Scola, care a ținut omilia (al cărui text îl publicăm în întregime în această pagină). La începutul celebrării, cardinalul Comastri a citit un mesaj în care Pontiful se unește la rugăciunea pentru cardinalul decedat amintindu-l ca "neobosit slujitor al Evangheliei și al Bisericii" și ca "om al lui Dumnezeu" care a studiat și a iubit Scriptura.

*

Iubiți frați și surori,

În acest moment doresc să exprim apropierea mea, cu rugăciunea și afectul, de întreaga Arhidieceză de Milano, de Societatea lui Isus, de rude și de toți cei care l-au stimat și iubit pe Cardinalul Carlo Maria Martini și au voit să-l însoțească pe acest ultim drum al său.

"Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 119 [118],105): cuvintele Psalmistului pot rezuma întreaga existență a acestui Păstor generos și fidel al Bisericii. A fost un om al lui Dumnezeu, care nu numai că a studiat Sfânta Scriptură, ci a iubit-o cu intensitate, a făcut din ea lumina vieții sale, pentru ca totul să fie "ad maiorem Dei gloriam", pentru cea mai mare slavă a lui Dumnezeu. Și tocmai pentru aceasta a fost capabil să-i învețe pe credincioși și pe cei care sunt în căutarea adevărului că unicul Cuvânt vrednic să fie ascultat, primit și urmat este cel al lui Dumnezeu, pentru că indică tuturor drumul adevărului și al iubirii. A fost așa cu o mare deschidere a sufletului, nerefuzând niciodată întâlnirea și dialogul cu toți, răspunzând concret la invitația Apostolului de a fi "gata oricând să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră" (1Pt 3,15). A fost așa cu un spirit de caritate pastorală profundă, conform motoului său episcopal, Pro veritate adversa diligere, atent la toate situațiile, în special cele mai dificile, aproape, cu iubire, de cel care era în rătăcire, în sărăcie, în suferință.

Într-o omilie din lunga sa slujire în slujba acestei Arhidieceze ambroziene se ruga astfel: "Îți cerem, Doamne, ca tu să faci din noi apă de izvor pentru alții, pâine frântă pentru frați, lumină pentru cei care umblă în întuneric, viață pentru cei care bâjbâie în umbrele morții. Doamne, fii viața lumii; Doamne, condu-ne tu spre Paștele tău; împreună vom merge spre tine, vom purta crucea ta, vom gusta comuniunea cu învierea ta. Împreună cu tine vom merge spre Ierusalimul ceresc, spre Tatăl" (Omilia din 29 martie 1980).

Domnul, care l-a condus pe Cardinalul Carlo Maria Martini în toată existența sa să-l primească pe acest neobosit slujitor al Evangheliei și al Bisericii în Ierusalimul ceresc. Tuturor celor prezenți și celor care-i plâng dispariția, să ajungă mângâierea Binecuvântării mele.

De la Castel Gandolfo, 3 septembrie 2012

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat