Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moartea cardinalului Carlo Maria Martini

Vineri, 31 august 2012, la Gallarate, a murit cardinalul iezuit Carlo Maria Martini, arhiepiscop emerit de Milano. Atunci când, la 30 august, condițiile sale de sănătate s-au agravat, cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, i-a invitat pe toți credincioșii din dieceză și "pe toți cei care-l îndrăgesc" să se roage pentru el, ca mărturie a marii afecțiuni populare care l-au însoțit mereu. Născut la 15 februarie 1927 la Torino, Carlo Maria Martini a fost hirotonit preot la 13 iulie 1952. Numit arhiepiscop mitropolit de Milano la 29 decembrie 1979, a primit hirotonirea episcopală la 6 ianuarie 1980 chiar de la Ioan Paul al II-lea, care apoi l-a creat și publicat cardinal în consistoriul din 2 februarie 1983, încredințându-i titlul de "Sfânta Cecilia". A renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei ambroziene la 11 iulie 2002. După repetate șederi în Țara Sfântă, în 2008 s-a întors în Italia pentru a se îngriji de boala Parkinson de care suferea, și era găzduit la Aloisianum, casa iezuiților din Gallarate, unde a studiat când era tânăr. Înmormântarea va fi celebrată luni, 3 septembrie 2012, la ora 16.00, în domul din Milano.

Modul în care cardinalul Martini a înfruntat boala Parkinson, cu seninătate, curaj și mare credință, a fost ultima sa lecție, aproape o sinteză a vieții, de la riguroasa angajare de studiu - a fost printre ultimii profesori de la Institutul Pontifical Biblic care a ținut cursurile în latină - la activitatea de păstor, mai ales de când, aproape la începutul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, a fost numit arhiepiscop de Milano, cea mai mare dieceză din lume. În aceste ore, mărturiile de afecțiune și de stimă sunt multiple și unanime, ca o confirmare a autorității morale dobândite de cardinal, grație și unui stil de dialog adresat tuturor. Numeroase și importante au fost inițiativele promovate la Milano în timpul slujirii sale pastorale, precum și publicațiile, difuzate pe larg.

Printre cele mai emblematice episoade ale episcopatului său se poate aminti gestul predării armelor în mâinile sale - la 13 iunie 1984 - din partea câtorva teroriști din Brigăzile Roșii, recunoaștere a unei autorități cu o trăsătură nobilă care nu provenea numai din prestigiul studiilor și al rolului. Autoritate trăită, de altfel, mereu cu simplitate - "cu umilință" era o expresie îndrăgită de el - trecând de la confruntarea cu lumea laică prin "catedra celor care nu cred" la vizitele la cei săraci și închiși, de la atenția față de problemele persoanelor la marile orizonturi ale Bisericii universale. În acest sens, este semnificativ motoul episcopal luat din Regula pastoralis a sfântului Grigore cel Mare: Pro veritate adversa diligere, expresie căreia i-a fost fidel în toată existența sa, gata să aleagă și să iubească și în situații grele. La sfârșitul anilor optzeci, a afirmat într-un interviu: "Dumnezeu este totul și poate să ceară totul".

A fost semnificativă și alegerea sa de a petrece mult timp la Ierusalim, în țara în care a trăit Isus - pentru a se ruga și a se întoarce la studiile sale biblice, dar și ca semn al raportului său deosebit cu ebraismul - după ce a încheiat misiunea sa ca arhiepiscop de Milano. Apoi întoarcerea în Italia, pentru a se îngriji de boala gravă: două camere din casa iezuiților la Gallarate, unde a voit ca pe ușă să fie scris "Părintele Carlo Maria Martini", fără nici un titlu special.

În ultimii ani, activitățile sale s-au rărit datorită imposibilității aproape de a comunica. Pentru a vorbi era constrâns să recurgă la un mic amplificator și la ajutorul colaboratorilor. Cu toate acestea, la 2 iunie a putut să-l întâlnească pe Benedict al XVI-lea, la Milano pentru adunarea mondială a familiilor, în timpul unui scurt colocviu într-o săliță din arhiepiscopie. De mai multe ori, Pontiful a adus omagiu cardinalului, așa cum Joseph Ratzinger a apreciat opera părintelui Martini, rafinat critic textual al Scripturii și unicul catolic în comitetul științific al Greek New Testament, text critic de referință pentru traducerile în diferitele limbi.

Torinez din naștere, al doilea copil al lui Leonardo Martini și Olga Maggia, a fost botezat la o săptămână după naștere în parohia "Neprihănita Zămislire". Educat de iezuiți în Institutul social din Torino, toată viața, după Biblie, a considerat Exercițiile spirituale ale sfântului Ignațiu primul său izvor de inspirație. A intrat în Societatea lui Isus la 25 septembrie 1944, la numai șaptesprezece ani, făcând noviciatul la Cuneo. Apoi a studiat filozofia la Gallarate, unde a trăit în acești ultimi ani, și teologia la Facultatea teologică din Chieri, unde a fost hirotonit preot la 13 iulie 1952 de cardinalul Maurilio Fossati, arhiepiscop de Torino. Apoi, în 1958, a luat doctoratul în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană cu teza Problema istorică a Învierii în studiile recente, publicată în 1959. După ce a predat la Facultatea din Chieri, s-a întors la Roma și, în 1966, a luat doctoratul în Sfânta Scriptură summa cum laude la Institutul Pontifical Biblic cu importanta teză Problema recenzionalității codului B în lumina papirusului Bodmer XIV, publicată în același an.

Devenit decan al Facultății de Sfânta Scriptură din Institutul Pontifical Biblic, a fost apoi rector între anii 1969-1978, când a fost numit rector magnific al Universității Pontificale Gregoriana, urmând după părintele Hervé Carrier. Printre publicațiile științifice se pot aminti o traducere comentată a Faptelor Apostolilor (1970), studiile adunate în Cuvântul lui Dumnezeu la originile Bisericii (1980) și mai ales ediția critică, îngrijită împreună cu alți specialiști de diferite confesiuni creștine, a răspânditului The Greek New Testament (a patra ediție revizuită, 1993). Predicator de exerciții spirituale și activ în dialogul ecumenic și în cel cu ebraismul, a publicat, printre altele, Viața lui Moise, viața lui Isus, existență pascală (1979) și Israel, rădăcină sfântă (1993).

În 1978, Paul al VI-lea l-a chemat să predice exercițiile spirituale de Postul Mare în Vatican. Apoi, la 29 decembrie 1979, Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop de Milano și i-a conferit personal hirotonirea episcopală în solemnitatea Epifaniei din anul 1980, fiind împreună-consacratori arhiepiscopul Eduardo Martinez Somalo, substitut al Secretariatului de Stat, și episcopul auxiliar de Milano, monseniorul Fernando Maggioni.

Luarea în primire a oficiului de către Martini la Milano, unde i-a urmat cardinalului Giovanni Colombo, a avut loc la 10 februarie și prima inițiativă caracteristică a arhiepiscopului a fost, în noiembrie, Școala Cuvântului, pentru a-i ajuta pe credincioși să se apropie de Sfânta Scriptură după metoda lectio divina. În noiembrie 1986 a voit o întâlnire diecezană la Assago cu tema "A deveni aproapele", unde a lansat inițiativa Școlilor de formare la angajarea socială și politică. Mare rezonanță a avut și o serie o serie de întâlniri, inițiate în octombrie 1987, despre "întrebările credinței", gândite pentru persoanele aflate în căutare. La 4 noiembrie 1997 a convocat al patruzeci și șaptelea sinod diecezan, care s-a încheiat la 1 februarie 1995. Scrisori, discursuri și intervenții din lungul și importantul episcopat au fost adunate în cincisprezece volume (1981-1994), în timp ce o foarte largă alegere de texte a fost publicată în Motivele credinței (2011).

Angajarea cardinalului Martini, devenit în timpul celor douăzeci și trei de ani de episcopat una dintre cele mai cunoscute și respectate personalități ale Bisericii catolice, a trecut repede peste granițele arhidiecezei, ajungând să aibă incidență asupra unor orizonturi mult mai mari. Membru al Consiliului secretariatului general al Sinodului Episcopilor între 1980-1990 și, după aceea, între 1994-2001, a fost de asemenea președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (1986-1993). Recunoscut cu numeroase distincții, pe care le accepta numai laboris causa, cardinalul era din anul 2000 membru onorific al Academiei Pontificale a Științelor.

(După L'Osservatore romano, 2 septembrie 2012)

* * *

Condoleanțele lui Benedict al XVI-lea pentru moartea cardinalului Martini

Slujitor generos al Evangheliei și al Bisericii

Aflând cu tristețe vestea despre moartea cardinalului Carlo Maria Martini după o lungă infirmitate, trăită cu suflet senin și cu abandonare încrezătoare în voința Domnului, doresc să vă exprim Dumneavoastră și întregii comunități diecezane precum și rudelor regretatului cardinal profunda mea participare la durerea lor gândindu-mă cu afect la acest iubit Frate care a slujit cu generozitate Evanghelia și Biserica. Amintesc cu recunoștință opera sa apostolică intensă desfășurată ca zelos călugăr fiu spiritual al sfântului Ignațiu, expert profesor, biblist autoritar și rector apreciat al Universității Pontificale Gregoriana și al Institutului Pontifical Biblic, și apoi ca sârguincios și înțelept Arhiepiscop al acestei Arhidieceze ambroziene. Mă gândesc, de asemenea, la slujirea competentă și ferventă adusă de el Cuvântului lui Dumnezeu, deschizând tot mai mult comunității ecleziale comorile Sfintei Scripturi, în special prin promovarea lui lectio divina. Înalț rugăciuni fervente către Domnul pentru ca, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, să-l primească pe acest slujitor credincios și păstor eminent în Ierusalimul ceresc și din inimă împart tuturor celor care îi plâng dispariția mângâietoarea Binecuvântare Apostolică.

Benedictus pp. XVI

(După L'Osservatore romano, 2 septembrie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat