Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XXIII-a de peste an - B

Dumnezeu dorește să vorbim cu el prin credință, speranță și fapte de dragoste.

Am citit undeva o povestire, care spune că o mamă cu un copil în brațe călătorea cu un tren. În compartiment era liniște și fiecare își vedea de ale lui. La un moment dat, mama tresare, se ridică de pe scaun și începe să strige: "Sunt fericită! Sunt fericită!" Atunci toți cei din compartimentul trenului au întrebat-o ce anume a făcut-o să fie așa de fericită? Iar ea a răspuns: "Copilul meu, copilul meu!" "Dar ce-a făcut?" "Mi-a spus pentru prima dată mamă și mi-a zâmbit!"

La fel de mare bucurie este pentru Dumnezeu când copiii săi, oamenii, îi vorbesc și îi zâmbesc.

Mai este încă o povestire în care ne vorbește tot despre o mama iubitoare. Aceasta creștea de 40 de ani un handicapat. Cu toate dovezile ei de dragoste, handicapatul nu i-a spus niciodată mamă, nu i-a mulțumit niciodată și nici nu i-a zâmbit niciodată. Ce durere pentru o astfel de mamă!

La fel de mare este și durerea lui Dumnezeu, când un copil al său, un păcătos, un îmbătrânit în rele, este insensibil la toate dovezile dragostei divine.

Între datoriile cele mai importante ale părinților, păstorilor și educatorilor este aceea de a-i învăța pe copii să vorbească cu Dumnezeu și despre Dumnezeu.

Biblia ne spune că păcatul este cel care-i face pe mulți să nu-i vorbească și să nu-i zâmbească lui Dumnezeu, pentru că i-a orbit, iar ei nu mai văd minunățiile sale pentru ei, minunății simbolizate astăzi, în prima lectură, de izvoarele de apă din pustiu, de pâraiele abundente din deșert și de florile deșertului (cf. Is 35,4-7); tot păcatul este acela care i-a făcut pe oameni surzi ca să nu mai poată auzi glasul său iubitor din Scripturi, glas care le spune așa de frumos: "Domnul este în veci credincios cuvântului său, el face dreptate celor asupriți. Domnul dă pâine celor flămânzi și eliberează pe cei închiși. Domnul luminează pe cei orbi, Domnul ridică pe cei împovărați. Domnul iubește pe cei neprihăniți, Domnul are grijă de cel străin. Domnul sprijină pe văduvă și pe orfan, dar nimicește calea celor răi. Domnul Dumnezeul tău, Sionule, stăpânește în veci, din neam în neam" (Ps 145,7-10)

Păcatul nu numai că i-a orbit și surzit pe oameni ca să nu vadă și să nu audă iubirea sa, ca să nu poată vorbi și zâmbi bucuroși și recunoscători lui Dumnezeu, așa cum e normal din partea unor copii; dar păcatul i-a făcut pe oameni și să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu.

Lev Tolstoi (1828-1910) ne descrie nefericirea omului care se împotrivește lui Dumnezeu printr-o asemănare foarte grăitoare. Un cal înhămat la o căruță, coborând la o vale, pe la mijlocul drumului se încăpățânează și se revoltă zicându-și în sine: "M-am săturat să trag căruța și să ascult de căruțaș. Mă opresc". Desigur, era absolut liber să o facă. Dar din momentul acela au început pentru el toate nenorocirile: căruțașul a început să-l lovească, căruța să-l bată la picioarele din spate, oamenii din căruță să țipe la el și să-l înjure.

Când ne încăpățânăm și ne împotrivim în mod deliberat lui Dumnezeu, răsturnând ordinea vieții și a aspirațiilor noastre cele mai profunde, devenim distrugătorii propriei noastre bucurii, devenim nemulțumiți și agitați privind triști în sufletul nostru golit de Dumnezeu ca și Maria Magdalena care plângea privind în mormântul gol în care nu mai era Cristos (cf. In 20,11-13).

De aceea, încă din Vechiul Testament, Dumnezeu a promis că va dezlega limba muților, pentru ca aceștia să-i poată vorbi și zâmbi; că va deschide ochii orbilor ca să vadă minunățiile sale; că va deschide urechile surzilor ca să audă infinitele forme ale glasului său; că va vindeca picioarele celui șchiop ca să sară ca cerbul prin grădinile bine udate și frumos înflorite ale pustiului.

Evanghelia de astăzi ne spune că, Dumnezeu nu numai că a promis binecuvântări păcătoșilor care se convertesc, păcătoși pe care satana i-a făcut șchiopi, surzi și orbi, dar prin Cristos, Dumnezeu a și împlinit aceste promisiuni. În Evanghelia de astăzi îl vedem pe Isus vindecând un surdo-mut, care imediat începe să-l laude pe Dumnezeu (cf. Mc 7,31-37); altă dată l-am văzut pe Isus vindecând orbi; altădată l-am văzut vindecând ologi; altădată l-am văzut înviind morți etc.

Doi prieteni stăteau în fața unui tablou, care reprezenta vindecarea unui orb (cf. Lc 18,35-43) Unul dintre ei, care cunoștea deja această pictură, îl întrebă pe prietenul său: "Ce este mai frumos în acest tablou?" Cel întrebat menționă anumite detalii, dar la fiecare, însoțitorul spunea "nu". Până la urmă, tot el dădu răspunsul: "Cel mai frumos detaliu al tabloului este bastonul aruncat al orbului. Când a auzit vocea Domnului Isus, orbul și-a aruncat bastonul. Aceasta înseamnă credință".

Pictorul a redat foarte sugestiv starea acestui orb. El a crezut că Mântuitorul îl va vindeca. Orbul a lăsat să-i cadă bastonul întinzând mâinile spre Salvatorul său. El nu s-a îndoit că Isus poate să-l elibereze de suferințele sale și să-i dea vederea.

Oamenii spun mereu că nu pot crede. Care este cauza? Mulți nu sunt gata să arunce bastonul, sprijinul în propriile posibilități și forțe și să recunoască faptul că sunt pierduți (cf. Ap 3,17-19). Numai când omul lasă la o parte orice argument și așteaptă mântuirea numai de la Cristos, poate fi ajutat. Temelia mântuirii a fost pusă numai de Mântuitorul pe cruce. Pe această temelie sigură suntem chemați să ne zidim credința noastră.

Copil fiind, Padre Pio (1887-1968) a fost dus de unchiul său, Orazio, la un sanctuar marian din Italia meridională. Aici a avut parte de a vedea o minune. Printre numeroșii pelerini se afla și o femeie cu un copil diform în brațe, un mic monstru. Femeia, ajungând în fața icoanei Sfintei Fecioare, striga cu glas tare, ridicându-și copilul spre icoană: "Sfântă Fecioară, am venit să cer de la tine vindecarea copilului meu. E o rușine un copil ca acesta, îți dai seama? Așadar, vindecă-l!" Dar Maica Domnului rămâne nepăsătoare. Atunci, femeia continuă: "Nu ți-aș cere acest lucru, Maica mea, dacă nu aș ști că poți să îl faci. Tu ești cea mai mare mijlocitoare pe lângă Dumnezeu. Pe de altă parte, nu mă poți refuza. Vindecă-mi copilul." Însă ajutorul Maicii Domnului se lăsa așteptat. Din ce în ce mai disperată, femeia spune: "Haide, Maica mea, ascultă-mă, îți cer un lucru bun, vindecarea micului meu monstru. Ce vrei să fac cu el în halul în care arată?", și lacrimi mari i se rostogoleau pe obraji, dar Maica Domnului parcă tot nu o auzea. Atunci, cu o mișcare bruscă, femeia aruncă copilul peste balustradă, chiar pe altar, zicând: "Dacă nu vrei, atunci ți-l dau ție: ține-l!"

Padre Pio era gata să scoată un strigăt, când în fața lui, de pe altar, copilul se ridică în picioare, obrăjorii lui diformi se luminară dintr-o dată, ochii ca de mort prinseră viață și, gângurind, întinse mâinile spre mama sa care, plină de bucurie, începu să sărute altarul și să-i mulțumească Maicii Domnului. Preotul sanctuarului, care era prin preajmă, spuse: "Ce vreți, nu au un comportament corect, însă au o credință care mută munții din loc."

Sfântul Iacob ne spune că, Dumnezeu, își continuă astăzi minunile sale în lume, prin noi ucenicii săi. Frații mei, voi care aveți credința în Isus Cristos, Domnul slavei, să nu faceți nici un fel de deosebire între persoane. Ascultați, frații mei preaiubiți: Oare nu i-a ales Dumnezeu pe cei săraci în ochii lumii, nu i-a îmbogățit prin credință și nu i-a făcut moștenitori ai împărăției, pe care a promis-o celor care îl iubesc? (cf. Iac 1,1. 5)

Dragostea divină aflată în inima unui credincios, îi dă putere pentru acțiuni extraordinare față de aproapele. O credincioasă care spăla hainele unor bolnavi de lepră, întrebată de un vizitator nedumerit cum putea face așa ceva, a răspuns: "Prin dragostea lui Dumnezeu care-mi dă putere". Adevărata dragoste își are obârșia în Dumnezeu și numai cine este născut din Dumnezeu poate să iubească cu adevărat.

Trei călugări s-au adunat într-o zi în numele lui Isus în deșert pentru a se ruga împreună. Au întins trei rogojini pe nisip și au început rugăciunea. Dar imediat un călugăr s-a ridicat și a așezat în mijloc o a patra rogojină; apoi s-a întors la locul lui și a continuat să se roage cu o mai mare fervoare. Într-o pauză, ceilalți călugări l-au întrebat de ce a făcut aceasta. A răspuns: "Cea de a patra rogojină este pentru Isus, care a promis că va fi prezent mereu acolo unde doi sau trei se adună în numele lui!" Când au reînceput rugăciunea, pentru toți ea a devenit mai frumoasă, mai autentică, mai rodnică.

Dacă îl vom așeza și noi pe Isus în centru vieții noastre, vom primi forța necesară pentru a crede, a spera și a iubi, așa cum ne cer lecturile de astăzi, iar apoi Isus ne va conduce în patria veșnică.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat