Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XXII-a de peste an - B

"Să primim cu umilință cuvântul semănat în noi, căci el poate să ne mântuiască" (Iac 1,21).

Lecturile de la sfânta Liturghie de astăzi ne vorbesc despre importanța ascultării, meditării și trăirii Cuvântului lui Dumnezeu. Dumnezeu însuși ne spune astăzi în lecturile citite că, prin păzirea poruncilor, ne arătăm a fi oameni înțelepți, că vom trăi mult pe pământ și că vom intra în patria promisă (cf. Dt 4,1-7), că ne vom păstra și inima curată (cf. Mc 7,1-23), condiție pentru ca într-o zi să locuim cu Dumnezeu (cf. Mc 7,1-23; Ps 14,1).

Biblia este o surprinzătoare sursă de bogății. Iată câteva gânduri care ne spun că Biblia este: un depozit de hrană pentru foamea și sănătatea sufletului; un refugiu de pace într-o lume agitată; un loc liniștit departe de furtunile vieții; o stâncă puternică sub picioare noastre; un acoperiș pentru arșița amiezii; un ajutor fără sfârșit în vremi de nevoie; bucurie și pace pentru toți care o citesc; o carte care se prezintă pe măsură ce se citește; o față prietenoasa și o ușă pururi deschisă pentru oricine; un plan pentru omul care este năpăstuit; un sprijin pentru sufletul care este ros de îndoială; o mare de liniște pentru inima care nu mai găsește drumul; o lumina în noapte și un ghid pe timp de zi; un tratament sigur pentru sufletul bolnav de păcat; un balsam care poate întări omul; cea mai măreață carte pe care a văzut-o lumea vreodată etc.

Așa cum evreii care ieșiseră din Egipt trebuiau să-și caute hrana în fiecare zi (cf. Ex 16,15), căci cea de ieri nu mai ajungea pentru ziua de astăzi, tot la fel creștinul trebuie să caute în fiecare zi hrana lui spirituală în Scripturi și în Euharistie. Hrana adunată ieri, experiențele de ieri, bucuria pe care am găsit-o ieri în Cristos, chiar dacă Isus este adevărata pâine coborâtă din cer, pâinea celor puternici (cf. Ps 78,25), ea nu mai este de ajuns pentru astăzi. De aceea trebuie căutată și adunată zilnic prin citirea și meditarea Cuvântului divin. Și pâinea materială și trupească trebuie căutată și adunată zilnic, dar nu în afara prescripțiilor lui Dumnezeu.

Iarba de pe munți este totdeauna gustoasă pentru oi. De aceea, pentru a găsi această iarbă gustoasă, oile coboară prin văgăunile periculoase ale munților, uneori la zeci de metri adâncime. Dar după ce au mâncat bine din iarba oprită din văgăuni, nu mai pot ieși afară. Atunci încep să plângă, ca să le audă păstorul și să le tragă afară din prăpastia în care au intrat de bunăvoie.

Mulți oameni aleargă după iarba gustoasă a acestui pământ, mergând de la o pășune la alta, de la un izvor la altul, într-un cuvânt, mergând de la un păcat la altul; dar acele pășuni, izvoare și păcate nu le satură inima, ci din contra le-o fac mai uscată și mai searbădă, căci după spusa sfântului Augustin (354-430), inima omului astfel a fost plămădită de către Dumnezeu, pentru ca nimeni și nimic să n-o poată sătura, decât el însuși.

De aceea Isus a venit să caute omul rătăcit, ca să-i umple și să-i sature inima. Și ce bine ar fi dacă omul rătăcit, asemenea oițelor rătăcite, din adâncurile în care au căzut din vina lor (cf. Ps 129,1), ar striga către Domnul și s-ar lăsa găsiți de el.

Ceea ce este busola pentru marinar, aceea trebuie să fie Cuvântul lui Dumnezeu pentru toți cei care călătoresc pe marea acestei vieți, în căutarea portului veșnic. Numai cel care ține mereu seama de acest indicator divin, merge sigur chiar și în noaptea cea mai întunecoasă. Toate stâncile în mare, toate pragurile de nisip, toate vârtejurile vieții sunt bine ocolite, ca să putem ajunge cu bine în portul mântuirii.

La ceea ce am spus mai sus despre Biblie, aș mai putea adăuga: "Biblia este lumină pentru a ne lumina, este stâncă pentru a ne sprijini, este sabie pentru a ne proteja, este pâine pentru a ne întări, este vin pentru a ne înviora, este harpă pentru a ne bucura, este aur pentru a ne îmbogăți, este cheie pentru a ne deschide poarta cerului".

La o regină a Angliei s-a prezentat o delegație din Persia, Iranul de astăzi. Și printre altele au întrebat-o pe regină cărui fapt se datorează că poporul englez se bucura astăzi de o cultură și de o civilizație aleasă? Regina n-a stat prea mult pe gânduri și a scos dintr-un sertar o Biblie, spunându-le: "Poporul meu crede si citește aceasta carte și de aceea a ajuns unde a ajuns@. Și într-adevăr, nivelul de cultura și civilizație al unui popor, depinde de atitudinea luată față de Biblie.

Fariseii și cărturarii rețineau din Biblie ceea ce era în avantajul lor, așa cum au reținut și rețin păcătoșii din toate timpurile. De exemplu: bețivii rețin mai ușor schimbarea apei in vin; violenții rețin mai ușor izgonirea cu biciul a vânzătorilor din templu; desfrânații rețin mai ușor iertarea femeii adultere; leneșii rețin mai ușor plata lucrătorilor din ultimul ceas. Fariseii și cărturarii se îngrijeau de aprobarea oamenilor și nu le păsa deloc de spiritul Legii lui Dumnezeu; ei rețineau ușor ceea ce le aducea câștig de imagine: se luau la harță cu Isus și inventau ceea ce le putea aduce si câștig material, de exemplu renumitul Corban (cf. Mc 7,11). Noi trebuie sa reținem întâi spiritul Bibliei și apoi litera ei.

Spre deosebire de farisei și cărturari, creștinul trebuie să se preocupe de a-i plăcea Domnului (cf. Gal 1,10). Și pentru că Domnul privește la inimă, noi trebuie să împlinim toate faptele noastre ca pentru Domnul, și nu ca pentru oameni (cf. Col 3,24), adică cu atenție și curățenie interioară.

Un om s-a obișnuit să meargă în fiecare duminică biserică ca să asculte predica; dar acest om nu împlinea nimic din ce se spunea la Evanghelie. Acest om, într-o noapte a avut un vis cu tâlc. Se făcea că a ajuns la poarta Raiului. Acolo a fost oprit, nu i s-a dat voie să intre. El a spus că mereu a mers duminică la biserică ca să asculte predica, de ce acum nu i se dă voie să intre? Îngerul paznic i-a spus: "Urechile tale pot să intre, căci ele au ascultat Evanghelia, dar tu nu poți să intri pentru că n-ai fost gata să împlinești Cuvântul". Și dincolo de poartă a zărit o mare grămadă de urechi care au intrat în Rai, dar nu au intrat și cei care le-au purtat.

Sfântul Iacob ne spune și el astăzi, din partea lui Dumnezeu: "Puneți cuvântul în practică, nu vă mulțumiți numai să-l ascultați: căci altfel vă înșelați pe voi înșivă. În fața lui Dumnezeu, Tatăl nostru, evlavia adevărată, căreia nu i se poate reproșa nimic, este aceasta: a-i ajuta pe orfani și pe văduve în necazurile lor și a se păzi curat în mijlocul lumii" (Iac 1,22.27).

Într-o casă de oameni săraci, un copilaș auzi pe bunica sa citind în Biblie cum un corb a adus mâncare profetului Ilie (cf. 1Rg 17,6). "Bunică dragă, zise copilul, să deschidem și noi ușa să ne aducă și nouă corbul ceva de mâncare". Sărmana bunică nu știa ce să-i mai spună copilului, căci acesta insista să lase ușa deschisă, cu toate că afară era frig. Tocmai atunci trecea pe acolo un om cu frica lui Dumnezeu. Se miră văzând ușa deschisă pe acel frig și întrebă care era cauza. Bunica îi spuse toată povestea cu corbul și cu nepotul. Omul a zis: "Vedeți cum lucrează Dumnezeu? Eu tocmai am plecat prin sat să împart niște ajutoare celor săraci. Așa că voi începe de aici".

Un bătrân ședea singur la fereastră. Soția murise, copiii se căsătoriseră, iar acum locuia singur într-o casă mare. Deoarece nu se putea deplasa ușor, ieșea rar din locuința sa. În fiecare zi venea nora, care locuia pe aceeași stradă, și îi aducea de mâncare. Întotdeauna era punctuală. "Ești bine îngrijit, primești totdeauna hrana la timp, de ce nu ești mulțumit", îi striga mereu vecinul de alături? "Da, primesc totdeauna masa la timp, și e gustoasă, dar... îi lipsește «aroma»".

Prin "îi lipsește aroma", bătrânul voia să spună că lipsește dragostea.

Sfânta Iuliana cea milostiva (sec. XVI, Rusia), soție și mamă cu 13 copii, și-a trăit viața după Biblie, adică a trăit religia cea adevărată de care vorbește sfântul Iacob astăzi. Mergea în fiecare zi la biserică pentru sfânta Liturghie și rugăciune. Când venea iarna, cerea bani de la copiii ei pentru a-și face haine de iarnă, dar le dădea săracilor, iar ea rămânea toată iarna fără haine călduroase. Ghetele le purta direct pe piciorul gol, chinuindu-și astfel trupul. Mulți cunoscuți îi ziceau: "De ce îți chinui trupul în halul acesta la vârsta ta?", iar ea le răspundea:"Nu știți că trupul ucide poate sufletul?'

Creștinule, ai fost vreodată corbul cu pâinea pentru cei nevoiași? Te-ai lăsat vreodată lipsit pentru a-i ajuta pe alții? Și dacă da, ai făcut fapta ta bună cu "aroma dragostei"? Dacă ai lucrat astfel, nu vei regreta în veci.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat