Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): Contribuția Acțiunii Catolice la noua evanghelizare

Contribuția Acțiunii Catolice la noua evanghelizare a fost tema centrală care a stat la baza dezbaterilor ce au avut loc în ziua de joi, 23 august 2012.

Sesiunea de lucru a zilei a debutat cu un minirecital susținut de Corul de cameră "Fiat lux" din Oradea, urmată de momentul de rugăciune celebrat de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, prilej cu care Excelența sa a adresat un salut de bun venit tuturor celor prezenți, exprimându-și implicit bucuria de a găzdui în dieceză un eveniment de o asemenea amploare, afirmând că, pentru laicii diecezei, această adunare internațională este o mărturie de credință și exemplu viu.

Programul zilei a continuat cu salutul de deschidere adresat participanților de către responsabilii Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), precum și de către oficialitățile locale prezente la eveniment.

În intervenția sa, domnul Emilio Inzaurraga, coordonatorul FIAC și președinte al Acțiunii Catolice (AC) Argentina, a făcut o scurtă incursiune în istoria FIAC, amintind, în același timp, obiectivele, țările membre și cele observatoare, precum și importanța pe care acestea o au în cadrul forumului.

Continuând salutul de deschidere, Oana Tuduce, președinte AC România, a motivat pe scurt alegerea temei celei de a VI-a Adunări Generale a FIAC, "Laici din Acțiunea Catolică - coresponsabilitate eclezială și socială", temă care invită la reflecție asupra misiunii pe care membrii AC o au în Biserică și societate, la descoperirea unor modalități prin care să se pună în practică coresponsabilitatea în comunitățile parohiale, asemeni ucenicilor din Emaus.

Preasfințitul Virgil Bercea, episcop de Oradea, responsabil cu laicii în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) și vicepreședinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană, le-a adresat celor prezenți invitația de a rămâne mereu în strânsă legătură cu Biserica, alături de preoții ei și împreună să contribuie la noua evanghelizare, asigurându-i de susținerea pe care CER o acordă Acțiunii Catolice din România.

În intervenția sa, PS Ioachim Băcăoanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei de Roman și Bacău, delegat al mitropolitului ortodox din Iași, și-a exprimat interesul față de tema acestei adunări, motivând că "Biserica Catolică îi îndeamnă pe credincioșii ei să fie apostoli ai lui Cristos, având misiunea de a participa în mod activ la viața Bisericii, să fie membri în aceeași corabie pe care împreună cu păstorii sufletești să o propulseze spre mântuire".

În continuarea aceleiași idei, PS Antonio Grappone, delegat din partea Consiliului Pontifical pentru Laici, a subliniat necesitatea implicării laicilor în evanghelizare precum și reînnoirea adeziunii lor la Cristos, pentru a redescoperii bucuria adevărată și a o transmite celor din jur.

Un moment de emoție și de bucurie deplină pentru participanții acestui eveniment a fost lecturarea, de către PS Domenico Sigalini, a Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea adresat Adunării Generale a FIAC.

Au urmat autoritățile locale, Viorel Lupu, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, Romeo Olteanu, prefectul județului Iași, și Mihai Chirican, viceprimar, care și-au exprimat bucuria și mulțumirea pentru că Iașiul a fost ales gazda unui eveniment de asemenea anvergură. Totodată, au afirmat rolul important al Bisericii în viața societății, mai ales în aceste momente grele care necesită unitate.

În partea a doua a dimineții, cu tema "Căi de coresponsabilitate între nivelul local și nivelul global", au luat cuvântul Emilio Inzaurraga, coordonator FIAC, și Sandro Calvani, directorul Centrului pentru excelență "UN Millenium Development Goals" (Institutul Asiatic pentru tehnologie) accentuând coresponsabilitatea socială și eclezială, rolul Bisericii în promovarea valorilor de pace, demnitate umană, justiție și echitate economică, căci totul depinde de modul în care se construiește viitorul fiindcă cei care vor urma vor judeca faptele.

Ramona Laslău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea pe site-ul FIAC:
http://fiac.actiuneacatolica.ro/media/foto-2/...


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat