Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): "Rămâneți mereu în Biserică, aproape de preoți, aproape de episcopi". Interviu cu PS Virgil Bercea

În cadrul salutului din deschiderea celei de-a doua zile (23 august 2012) a lucrărilor Adunării Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (AG FIAC) ce se desfășoară la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în perioada 22-26 august 2012, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, responsabil cu laicii în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) și vicepreședinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), a avut o intervenție în care a mulțumit membrilor Acțiunii Catolice din întreaga lume pentru contribuția pe care o aduc la vestirea lui Cristos și la răspândirea credinței creștine. De asemenea, PS Virgil Bercea a mulțumit PS Petru Gherghel și Acțiunii Catolice din România pentru toate eforturile pe care le-au făcut pentru ca această întâlnire mondială a Acțiunii Catolice să se desfășoare la Iași. PS Virgil Bercea a transmis și salutul Conferinței Episcopilor din România, menționând bucuria cu care acest organism privește evenimentul de la Iași, eveniment în cadrul căruia se vorbește despre coresponsabilitatea eclezială și socială a laicilor de astăzi.

La finalul intervenției Excelenței sale am avut onoarea să îi adresăm PS Virgil Bercea câteva întrebări.

• Excelența voastră, știm că sunteți responsabil cu laicii în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Ce presupune această misiune a activității cu laicii?

Presupune multe și probabil că ar trebui să fac mult mai mult decât am făcut până acum. Este un lucru extraordinar să fim unii aproape de alții, să ne ajutăm unii pe alții și să ne susținem unii pe alții. Biserica nu este doar a preoților, a călugărilor și a călugărițelor, ci este a noastră, a tuturor. Fiecare dintre noi, preoți sau persoane consacrate, provenim dintr-o familie și, înainte de a deveni preoți sau călugări, am fost laici. Este un har pe care l-am primit, acela de a fi chemați de Domnul și trimiși în lume. Dacă reușim să înțelegem acest rol pe care îl avem acolo unde suntem și, mai ales, dacă reușim să înțelegem rolul pe care îl avem în Acțiunea Catolică, dacă am simțit că Domnul este cel care ne cheamă aici, înseamnă că știm să fim aproape de Biserică, de preoți, de episcopi, știm să fim mâna lor dreaptă și să fim acolo atunci când ei au nevoie de noi, știm să dăruim multă dragoste Domnului și celui de lângă noi, aproapelui nostru.

• Ce așteaptă Conferința Episcopilor Catolici din România din partea laicilor?

Vedeți, este foarte important ca, în Biserică, să avem laici activi, care știu cui cred, știu de ce cred și știu încotro se îndreaptă. O Biserică în care credincioșii simt această vocație este o Biserică vie, este o Biserică ce trăiește acea "tensiune" pe drumul către mântuire, este o Biserică plină de Spirit Sfânt. Lucrarea Spiritului Sfânt se simte atât în preoți, cât și în laici și, de aceea, Conferința Episcopilor Catolici din România și toți episcopii își doresc să aibă cât mai mulți laici care să dăruiască din viața lor, din timpul lor liber atât de prețios Bisericii, să-l dăruiască aproapelui.

• Ce puncte forte ați întâlnit în activitatea cu laicii și ați dori să fie în continuare evidențiate?

Am întâlnit foarte multe lucruri. Am întâlnit înainte de toate la acești oameni care se implică activ în viața Bisericii credință, o credință care mută munții. Am găsit multă speranță. Am găsit oameni care știau să încurajeze și să ajute preoți, călugări care nu mai știau încotro să meargă. Și am găsit foarte multă iubire. Sunt cele trei virtuți cardinale, alături de care am găsit multă disponibilitate și dăruire. Oameni care au familia lor, au serviciul și totuși dăruiesc din viața și din timpul lor Bisericii, vin la aceste întâlniri ale Acțiunii Catolice din dragoste, cu dăruire și cu disponibilitate. Astfel de oameni sunt cu adevărat "punctele tari" pe care se poate sprijini Biserica pentru a putea să meargă înainte. Eu, cu toată sinceritatea, le mulțumesc credincioșilor, vă mulțumesc dvs., tuturor celor care faceți parte din Acțiunea Catolică, pentru acest mod în care ați înțeles să trăiți în Biserică și cu Biserica, alături de preoți, de episcopi, în parohiile Dvs., acolo unde vă găsiți. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru tot ceea ce faceți!

• Mulțumim, Excelență! În final, ce mesaj ați dori să transmiteți participanților la cea de-a VI-a Adunare Generală a FIAC?

Le doresc să se simtă bine aici, la Iași, să trăiască puterea credinței și, în această credință, cu harul și prin lucrarea Spiritului Sfânt, să reușească să-și aleagă un nou for al Acțiunii Catolice, un nou prezidiu care să-i deschidă perspectiva spre viitor.

• Mulțumim mult pentru gândurile frumoase și mult succes în activitatea pe care o veți desfășura în continuare atât în Eparhia de Oradea, cât și în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Ana-Maria Blaga și pr. Florin-Petru Sescu

* * *


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat