Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luna august - luna asumpțiunii

Luna august, în care celebrăm anual Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea patronală a Familiei călugărești a Asumpțiunii, a fost deja plină de evenimente pentru Congregația Surorilor Oblate Asumpționiste.

După sesiunea de formare spirituală cu tema "Interioritatea în gândirea sfântului Augustin", ținută de pr. Lucian Dîncă, AA, surorile participante din România, împreună cu altele venite din diferite comunități din Franța, Bulgaria și Rusia, au parcurs drumul exercițiilor spirituale, în aceeași atmosferă de fraternitate augustiniană, de această dată aprofundând tema "Ne-ai făcut pentru tine, Doamne".

Această pregătire spirituală intensă a creat premizele împărtășirii bucuriei, după cuvântul sfântului Augustin: "Mai întâi de toate trăiți unanim în casă, un singur suflet și o singură inimă, orientați spre Dumnezeu". Și iată, locul de desfășurare a acestor evenimente a dat prilejul manifestării bucuriei, în ziua de sâmbătă, 11 august 2012, prin celebrarea a 20 ani de existență a primei comunități a Surorilor Oblate Asumpționiste, Mănăstirea "Sfânta Monica", din localitatea Bacău, Cartier Izvoare.

Sfânta Liturghie de mulțumire pentru acest jubileu a adunat în jurul altarului surori Oblate Asumpționiste, prieteni, colaboratori și rude apropiate. Celebrarea a fost prezidată de Mons. Alois Fechet, vicar episcopal responsabil pentru viața consacrată, care a adus salutul, binecuvântarea și prețuirea PS Petru Gherghel, pentru cei 20 ani de misiune ai Surorilor Oblate Asumpționiste în Dieceza de Iași. La predică, pr. Anton Dancă a făcut un scurt istoric al prezenței Surorilor Oblate Asumpționiste în România și în special în regiunea Moldovei, fiind martor al mai multor evenimente relatate, iar apoi i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la o mai mare considerație și pietate față de sfânta Euharistie. Au răspuns invitației surorilor și au concelebrat: pr. Ștefan Erdeș, pr. Dumitru Gabor, pr. Iosif Dămătăr, pr. Cătălin Florea, AA și pr. Andrei Cocianga.

În timpul agapei fraterne care a urmat după sfânta Liturghie, s-au împărtășit bucurii, s-au depănat amintiri, s-au ținut discursuri și s-au făcut urări, totul într-o atmosferă caldă, destinsă.

Spre sfârșitul sărbătorii, un grup de surori a dat viață dramatizării începuturilor Congregației Surorilor Oblate Asumpționiste din 1865 și ale misiunii sale din Orient, marcând astfel deschiderea primului an din triduumul de pregătire a Jubileului de 150 ani de la fondarea congregației, care se va celebra la 24 mai 2015.

Părinții asumpționiști și surorile oblate asumpționiste s-au reunit încă o dată la 15 august, cu prilejul pelerinajului la sanctuarul Maicii Domnului de la Barați, în sărbătoarea întregii familii asumpționiste, gazde fiind surorile oblate asumpționiste din comunitatea din cadrul Casei de Copii "Sfânta Maria".

Dar luna Asumpțiunii nu s-a încheiat. Comemorarea sfântului Augustin și cea a sfintei Monica, sfinți ocrotitori ai celor două congregații, vor fi din nou ocazii de întâlniri fraterne.

"Iată cât de bine și cât de plăcut este ca frații să locuiască împreună!" (Ps 132,1)

Sr. Patricia Gherca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 august: Luna august - luna asumpțiunii


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat