Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea adresat Adunării Obișnuite a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (Iași - România, 22-26 august 2012)

Veneratului frate Monsenior Domenico Sigalini,
asistent general al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice

Cu ocazia celei de-a VI-a Adunări Obișnuite a acestui Forum Internațional al Acțiunii Catolice, doresc să adresez un salut cordial dumneavoastră și celor care participă la întâlnirea semnificativă, îndeosebi coordonatorului secretariatului, Emilio Inzaurraga, președinților naționali și asistenților spirituali. Un gând special îndrept spre episcopul de Iași, Monseniorul Petru Gherghel, și diecezei sale, care găzduiesc acest eveniment eclezial în timpul în care sunteți chemați să reflectați asupra "coresponsabilității ecleziale și sociale". Este vorba despre o temă de mare relevanță pentru laicat, care se situează bine în iminența Anului Credinței și a Adunării Obișnuite a Sinodului Episcopilor despre Noua Evanghelizare.

Coresponsabilitatea cere o schimbare de mentalitate referitoare, îndeosebi, la rolul laicilor în Biserică, ei care trebuie să fie considerați nu drept "colaboratori" ai clerului, ci persoane realmente "coresponsabile" ale existenței și acțiunii Bisericii. De aceea, este important să se consolideze un laicat matur și angajat, capabil să dea propria contribuție specifică misiunii ecleziale, respectând slujirile și îndatoririle pe care le are fiecare în viața Bisericii și întotdeauna în comuniune cordială cu episcopii.

În această privință, constituția dogmatică Lumen gentium califică stilul raportului dintre laici și păstori cu adjectivul "familiar": "De la aceste relații familiare dintre laici și păstori e de așteptat mult bine pentru Biserică. Într-adevăr, în laici se întărește astfel simțul responsabilității proprii, li se încurajează elanul și forțele lor sunt mai ușor asociate la lucrarea păstorilor. Aceștia, la rândul lor, ajutați de experiența laicilor, pot judeca mai clar și mai corect atât în cele spirituale, cât și în cele pământești, astfel încât întreaga Biserică, susținută de toți membrii săi, să-și poată îndeplini mai eficient misiunea pentru viața lumii" (nr. 37).

Dragi prieteni, este important să aprofundăm și să trăim acest spirit de comuniune profundă în Biserică, o caracteristică a începuturilor comunității creștine, așa cum atestă cartea Faptele Apostolilor: "Mulțimea celor care au crezut era o singură inimă și un singur suflet" (4,32). Simțiți ca angajare a voastră faptul de a lucra pentru misiunea Bisericii: cu rugăciunea, cu studiul, cu participarea activă la viața eclezială, cu o privire atentă și pozitivă față de lume, în căutarea continuă a semnelor timpurilor. Nu încetați să perfecționați tot mai mult, cu o angajare formativă serioasă și zilnică, aspectele vocației voastre speciale de credincioși laici, chemați să fiți martori curajoși și credibili în toate domeniile societății, pentru ca Evanghelia să fie lumină care aduce speranță în situațiile problematice, de dificultate, de întuneric, pe care oamenii de astăzi le întâmpină adesea în drumul vieții.

A conduce la întâlnirea cu Cristos, vestind mesajul său de mântuire cu limbaje și moduri comprehensibile timpului nostru, caracterizat de procese sociale și culturale aflate în transformare rapidă, este marea provocare a noii evanghelizări. Vă încurajez să continuați cu generozitate în slujirea voastră adusă Bisericii, trăind pe deplin carisma voastră, care are ca trăsătură fundamentală aceea de a asuma scopul apostolic al Bisericii în globalitatea sa, în echilibru rodnic între Biserica universală și Biserica locală și în spirit de unire intimă cu succesorul lui Petru și de coresponsabilitate activă cu proprii păstori (cf. Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Decret despre apostolatul laicilor Apostolicam actuositatem, 20). În această fază a istoriei, în lumina Magisteriului social al Bisericii, lucrați și pentru a fi tot mai mult un laborator de "globalizare a solidarității și a carității", pentru a crește, cu toată Biserica, în coresponsabilitatea de a oferi un viitor de speranță omenirii, având și curajul de a formula propuneri exigente.

Asociațiile voastre ale Acțiunii Catolice se mândresc cu o istorie lungă și rodnică, scrisă de martori curajoși ai lui Cristos și ai Evangheliei, dintre care unii au fost recunoscuți de Biserică drept fericiți și sfinți. Pe această cale sunteți chemați astăzi să reînnoiți angajarea de a merge pe calea sfințeniei, menținând o intensă viață de rugăciune, favorizând și respectând parcursuri personale de credință și valorizând bogățiile fiecăruia, cu însoțirea preoților asistenți și a responsabililor capabili de a educa la coresponsabilitatea eclezială și socială. Viața voastră să fie "transparentă", călăuzită de Evanghelie și luminată de întâlnirea cu Cristos, iubit și urmat fără teamă. Asumați și împărtășiți opțiunile pastorale ale diecezelor și parohiilor, favorizând ocazii de întâlnire și de colaborare sinceră cu celelalte componente ale comunității ecleziale, creând raporturi de stimă și de comuniune cu preoții, pentru o comunitate vie, ministerială și misionară. Cultivați relații personale autentice cu toți, începând de la familii, și oferiți disponibilitatea voastră la participare, la toate nivelurile vieții sociale, culturale și politice având mereu ca țintă binele comun.

Cu aceste scurte gânduri, în timp ce asigur amintirea mea afectuoasă în rugăciune pentru voi, pentru familiile voastre și pentru asociațiile voastre, din inimă trimit tuturor participanților la adunare binecuvântarea apostolică, pe care din inimă o extind la cei pe care-i veți întâlni în apostolatul vostru zilnic.

De la Castel Gandolfo, 10 august 2012

Benedict al XVI-lea

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat