Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): Deschiderea celei de-a VI-a Adunări Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice

"Laici din Acțiunea Catolică - coresponsabilitate eclezială și socială" este tema aleasă pentru cea de a VI-a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) care se desfășoară la Iași, în perioada 22-26 august 2012, prilej de întâlnire și comuniune între responsabilii și asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice din lumea întreagă.

În dimineața zilei de miercuri, 22 august 2012, participanții, împărțiți în grupuri lingvistice și coordonați de ghizi, au avut posibilitatea de a vizita anumite puncte turistice din orașul Iași, posibilitate pe care o vor avea în fiecare zi, în pauza de după prânz.

Deschiderea a avut loc la ora 16.00, cu salutul de bun venit adresat tuturor de către Chiara Finocchietti, coordonatoare a Departamentului tineri al FIAC-ului, urmat de introducerea membrilor țărilor prezente.

În continuarea programului, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", a avut loc un moment spiritual de adorație euharistică, prezidat de PS Eduardo Horacio García, episcop de Buenos Aires, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice din Argentina, alături de părintele Florin-Petru Sescu, asistentul spiritual național al sectorul copii din cadrul Acțiunii Catolice din România.

Întregul grup de laici și preoți s-a alăturat credincioșilor de rit latin din Iași și împreună, au participat la sfânta Liturghie a hramului, care s-a desfășurat la ora 18.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de alți 9 episcopi și 41 de preoți. Cuvântul de învățătură a fost împărtășit de PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea și responsabil cu laicii în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți.

În încheierea programului acestei zile, Oana Tuduce, președinte al Federației Acțiunea Catolică din România, a făcut o scurtă incursiune în istoria României, în cea a Bisericii Catolice și, totodată, a prezentat Acțiunea Catolică din România, de la începuturi până în prezent. Preluând motoul Adunării Generale, "În același ceas, s-au ridicat și s-au întors la Ierusalim" (Luca 24,33) și îndreptând privirea participanților spre o icoană bizantină ce subliniază experiența discipolilor aflați în drum spre Emaus, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, i-a invitat la rugăciune și reflecție pe toți cei prezenți, accentuând trei cuvinte cheie: memorie, identitate și misiune, corespunzătoare drumului de creștere în credință parcurs de fiecare creștin. Prin ascultarea Cuvântului are loc reactivarea memoriei, celebrarea misterului conduce la reînnoirea identității de creștin iar trăirea Cuvântului trimite la îndeplinirea misiunii creștine.

Cântecul "Salve Regina", intonat de către PS Petru Gherghel, a încheiat lucrările primei zile.

Bernadeta Farțade-Gabor și Ramona Laslău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași (FIAC): Deschiderea celei de-a VI-a Adunări Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat