Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: FIAC la hramul noii catedrale, "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

În prezența participanților, din aproximativ 35 de țări, la Forumul Internațional al Acțiunii Catolice ce se desfășoară la Iași, s-a celebrat miercuri, 22 august 2012, la ora 18.30, hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Liturghia solemnă pontificală a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, cel care a ținut și predica, și alți șapte episcopi. Au fost prezenți 41 de preoți de la Episcopie, din parohiile învecinate, de la Seminar și participanți la adunarea generală a FIAC.

Sub privirile Mariei, care se află vizibil atât în mozaicul de deasupra altarului, cât și prin statuia din partea dreaptă a altarului, pregătită de sărbătoare, însoțiți de cântarea corului care intona cântecul Tu peste cer regină ești, în procesiune, cei 10 episcopi și 41 de preoți au înaintat spre altar, pe care l-au venerat sărutându-l.

Înainte de Liturghie, pr. Felix Roca, responsabil al AC și cu organizarea întâlnirii FIAC de la Iași, i-a prezentat pe ceilalți episcopi și preoți prezenți la concelebrare, printre aceștia fiind: PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla; PS Luis Armando Collazuol și PS Eduardo Horacio Garcia, din Argentina; IPS Felix Anthony Machado, din India; PS Sotero Phamo, episcop de Loikaw în Myanmar; PS Venant Bacinoni, din Burundi; PS Domenico Sigalini, episcop de Palestrina, asistent eclezial general al Acțiunii Catolice Italiene și FIAC Italia; Mons. Antonio Grappone, delegat din partea Consiliului Pontifical pentru Laici, din Italia.

În cuvântul de salut, de la începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a urat bun venit oaspeților, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru toți prietenii adunați din toată lumea în orașul Iași, la evenimentul de la Institutul Teologic, pentru a da o mărturie de credință și pentru a căuta noi posibilități de a ajuta Biserica în drumul noii evanghelizări. Preasfințitul a spus că "Sfânta Fecioară, mama noastră, a tuturor, ne privește și ne protejează. Sfânta Fecioară, după ce a trăit pe pământ, a fost primită în cer și acum stă la dreapta regelui nostru care a învins moartea și este în glorie, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Cu iubirea noastră, voim astăzi să privim spre cer pentru a ne bucura și a o admira, împreună cu îngerii și cu sfinții, pe cea care și-a oferit întreaga sa viață pentru Fiul ei și pentru noi toți, și astăzi poartă coroana răscumpărătorului nostru și regele universului". Apoi a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată Biserica și în mod particular pentru cei care s-au reunit în fericita sărbătoare de la catedrală.

După ce pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și paroh al catedralei, a proclamat Evanghelia în limba română și latină, în cadrul omiliei, PS Virgil Bercea a scos în evidență importanța pe care o dă Biserica sfintei Fecioare Maria; acest lucru este evident în Bisericile orientale chiar privind la anul bisericesc, care începe la 1 septembrie (pentru că există tradiția că în această zi a început creația lumii și chiar Mântuitorul și-ar fi început viața publică), apoi prima sărbătoare a anului liturgic bizantin este Nașterea Maicii Domnului, la 8 septembrie, iar a doua este Înălțarea Sfintei Cruci. Preasfinția sa a arătat astfel că Biserica trăiește cu Maria, prin cruce la Isus, iar anul liturgic bizantin se încheie tot cu o sărbătoare în cinstea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului, la 15 august.

În continuare, folosindu-se de imnul acatist închinat maicii Domnului, care se pare că ar fi modelul după care s-a compus Litania Lauretană, a subliniat că "o lăudăm pe Maica Domnului pentru că ea ni-l oferă mereu pe Fiul ei... o lăudăm în catedrala închinată sfintei Fecioare Maria, Regină plini de Spirit Sfânt și de bucurie pentru că-n aceste zile Iașiul, Episcopia Romano-Catolică, găzduiește întâlnirea Acțiunii Catolice din lumea întreagă. Ea, Maria, sfânta Fecioară Regină a purtat pașii tuturor către Iași... și-i vom cânta Sfintei Fecioare: "Bucură-te, mireasă, pururea fecioară". PS Virgil a încheiat predica prin rostirea primei strofe a Rugăciunii lui Mihai Eminescu, care, la fel o cheamă și el pe Maria, Regină: Crăiasă alegându-te/ Îngenunchem rugându-te,/ Înalță-ne, ne mântuie/ Din valul ce ne bântuie;/ Fii scut de întărire/ Și zid de mântuire,/ Privirea-ți adorată/ Asupra-ne coboară,/ O, maică prea curată/ Și pururea fecioară,/ Marie!

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare, spunând: "Este o bucurie pentru noi să o putem lăuda împreună pa Mama noastră, mai ales noi care suntem chemați să proclamăm Evanghelia". După ce i-a invitat pe toți cei prezenți la Liturghia de încheiere a Forumului Acțiunii Catolice (duminică, 26 august, la ora 11.00, în prezența cardinalului Salvatore de Giorgi, arhiepiscop emerit de Palermo), PS Gherghel a împărțit binecuvântarea pontificală avându-i alături pe ceilalți episcopi.

Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, condus de pr. dr. Florin Spătariu, care a interpretat Missa de Angelis împreună cu alte cântări mariane.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Intervențiile rostite de pr. Felix Roca și PS Petru Gherghel și predica rostită de PS Virgil Bercea, la Liturghia hramului catedralei noi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: FIAC la hramul noii catedrale, "Sfânta Fecioară Maria, Regină"


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat