Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sagna: Administrarea sacramentului sfintei Confirmațiuni

Duminică, 19 august 2012, Parohia Romano-Catolică "Înălțarea Domnului" din Sagna a retrăit sărbătoarea Rusaliilor. Preasfințitul Petru Gherghel și Preasfințitul Aurel Percă, însoțiți și de alți preoți, au fost prezenți la Sagna pentru a administra sacramentul sfântului Mir celor 155 de copii și tineri care s-au pregătit intens pentru acest moment unic și matur al credinței din viața lor.

"Duhule Sfânt, izvorul iubirii, vino la noi să trăim iubirea ta!" a fost invocația prin care candidații la acest sacrament, însoțiți familii și păstorii lor, l-au invocat pe Duhul sfânt pe tot parcursul pregătirii celor 170 de zile, care s-au încheiat cu novena în cinstea Duhului Sfânt.

După un triduum de rugăciune și priveghere în cinstea Duhului Sfânt, întreaga comunitate, în frunte cu preoții care-i păstoresc, i-au încredințat lui Dumnezeu aceste tinere vlăstare ajunse la maturitatea credinței să fie călăuzite de Suflul și Darurile Duhului Sfânt. În cadrul catehezelor cu părinții și nașii candidaților la sfântul Mir, părintele paroh le spunea: "Sacramentul Mirului aduce, prin revărsarea darurilor Duhului Sfânt, aprofundarea sacramentului sfântului Botez, adică ne unește mai strâns cu Cristos și ne leagă mai desăvârșit de Biserică și sfintele taine. Ziua de 19 august 2012 va constitui pentru întreaga parohie o reînnoire a făgăduințelor noastre de la Botez și vom trăi împreună Rusaliile parohiei noastre. Primirea acestui sacrament nu trebuie să-l considerăm ca pe un punct de sosire, ci ca pe un punct de plecare, de angajare mai mult în viața Bisericii. Ca atare copiii și tinerii trebuie să se împărtășească cât mai des, iar primii care le sunt exemple sunteți dvs.!"

După frumoasa primire făcută păstorilor diecezei noastre, cu pâine și sare, părintele paroh Iacob Stolnicu, însoțit de pr. vicar Ciprian Laslău, de Iacob Gheorghe, primarul comunei, și un mare număr de preoți i-a prezentat episcopilor salutul și omagiul comunității care a fost exprimat prin versurile unei fetițe:

Preasfințiți episcopi, har lui Dumnezeu,
Printre cei ai Sagnei ați venit din nou,
Ca întotdeauna, vă primim cu drag
Cu pâine și sare și cu flori în prag.
Mare-i bucuria scrisă în cuvânt
Să ne fiți alături la altarul sfânt
Și vă mai așteaptă tinerii de față
Să primească Mirul dătător de viață,
Binecuvântarea Domnului de sus
Ce pătrunde-n inimi prin Cristos Isus.
Iar noi, cei de-alături; prieteni, nași sau frați
V-adresăm urarea în cuvinte simple:
Bun venit la Sagna, preasfințiți episcopi!

Preasfințitul Petru Gherghel a salutat întreaga comunitate, exprimându-și bucuria prezenței sale și a Preasfințitului Aurel, în Parohia Sagna. Apoi împreună cu cei peste 30 de preoți s-au îndreptat spre biserică, unde s-au pregătit pentru Liturghie, care avea să se celebreze la Grota Preacurate Fecioare Maria din curtea bisericii.

Atât adierea intensă a vântului, cât și răspunsurile și cântarea candidaților la Mir, ne-a făcut pe noi toți cei prezenți să rememorăm momentele ce le-au trăit odinioară ucenicii lui Cristos, împreună cu Preasfânta fecioară Maria prezenți în sala Cenacolului, în ziua de Rusalii.

În cadrul omiliei Preasfințitul Aurel Percă a explicat atât de frumos miruanților și credincioșilor care au umplut esplanada grotei, curtea bisericii (și drumul din fața bisericii), că așa cum Duhul Sfânt în ziua de Rusalii a coborât asupra apostolilor, ni se dăruiește și nouă astăzi. Și a continuat apoi prin verificarea pregătirii candidaților la mir. Răspunsurile lor prompte și care izvorau din întreaga lor inimă exprimau maturitatea cu care doresc să primească și să mărturisească credința creștină. Doisprezece dintre copii aveau înscrise pe micile lor banere diagonale, roadele Darurilor Duhului Sfânt.

După reînnoirea făgăduințelor de la Botez, episcopii au administrat taina sfântului Mir celor 155 de copii și tineri pregătiți pentru acest eveniment.

Printre cuvintele de mulțumire adresate de părintele paroh Iacob Stolnicu episcopilor noștri, Petru Gherghel și Aurel Percă; printre florile și cadourile copiilor și tinerilor nou miruiți, și bucuria fiecărui credincios; printre foșnetul aripilor celor șapte porumbei albi care zburau deasupra miruanților, o fetiță s-a adresat episcopilor cu următoarele cuvinte așezate în versuri sintetizând astfel momentul trăit de noi toți la Sagna, în această zi specială de 19 august 2012:

Această sărbătoare aprinsă-n zori de zi, nu trebuie să sfârșească și nu se va sfârși !
Aceasta ni-i credința ce-o ducem mai departe; Acesta-i "farul vieții" ce luminează-n noapte.
Căci cel ce are-n suflet lumina lui Cristos, mereu e-n sărbătoare, mereu e generos!
Vă mulțumim, Preasfinte, pentru această zi, ce punct de referință în amintiri va fi.
Și tinerii aceștia vă mulțumesc prin cânt, c-ați revărsat în suflet prin har pe Duhul Sfânt.
Își vor dispune viața spre pace și iubire, trăind credința noastră cu multă-nsuflețire.
Noi știm că-n rugăciune sunteți mereu cu noi, precum păstorul vrednic ce șade între oi.
Primiți cadoul nostru, imaginea cea vie! Să ne conduceți pașii spre ape liniștite
C-această sărbătoare aprinsă-n zori de zi, nu trebuie să sfârșească și nu se va sfârși !

Pentru vizualizare imagini> http://youtu.be/BwKUvDBpA_E

Tinerii Scout din Sagna

* * *


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat