Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica 2012: Comuniune de credință, speranță și iubire

Mii de pelerini din întreaga țară s-au îndreptat și în acest an spre bazilica minor din Cacica spre a sărbători împreună hramul acestui lăcaș de cult - Adormirea Maicii Domnului. Alături de un număr impresionant de preoți și persoane consacrate, pelerinii prezenți în zilele de 14 și 15 august 2012 la Cacica au răspuns invitației adresate de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în scrisoarea pastorală "Invitație la bucurie" și s-au grăbit să-i mulțumească în rugă și cânt Maicii Preasfinte pentru toate binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin mijlocirea și dragostea ei de mamă.

Primii care au sosit la Cacica au fost tinerii voluntari din Dieceza de Iași, însoțiți de pr. Florin-Petru Sescu, responsabilul pelerinajului tinerilor din acest an. În cursul zilei de 13 august, curtea din spatele sanctuarului a fost luată cu asalt de cei 65 de tineri care, în pofida ploii și a frigului, au adus cu ei bucuria de a sluji Domnului, aceeași bucurie pe care au primit-o și au împărtășit-o tuturor în zilele minunate ale Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic care a avut loc la Iași în perioada 25-29 iulie 2012. Bucuria revederii a fost amplificată de participarea la sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului voluntarilor, celebrată la ora 19.00 de către pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, împreună cu părintele vicar Dumitru Patraș și cu pr. Florin-Petru Sescu, Liturghie în cadrul căreia voluntarii au cerut binecuvântarea Domnului în toate activitățile pe care aveau să le desfășoare pe parcursul pelerinajului din acest an.

Numărul pelerinilor a continuat să crească în timpul nopții și în dimineața zilei de marți, 14 august, în ciuda ploii care continua să cadă și a vântului rece care nu contenea să bată, astfel încât marți dimineață, la ora 10.00, când a început celebrarea penitențială, atât sanctuarul, cât și curtea de la intrare erau neîncăpătoare. Tinerii, copiii, vârstnicii, persoanele consacrate s-au apropiat cu aceeași dragoste de sfintele sacramente, mai ales de sacramentul pocăinței, la îndemnului părintelui predicator Cristinel Fodor și din dorința de a trăi la intensitate maximă frumoasa sărbătoare mariană din ziua următoare.

La ora 11.30 au sosit la sanctuar cei 100 de tineri pelerini care parcurseseră distanța Roman-Cacica pe biciclete. Zâmbetele și bucuria de pe fețele lor ne-au umplut pe toți de admirație și respect pentru că, dincolo de oboseala inerentă unei astfel de călătorii prin vânt, frig și ploaie, pelerinii bicicliști ne-au demonstrat că dorința de a oferi sfintei Fecioare sacrificiul lor și de a fi în comuniune de credință cu ceilalți cinstitori ai sfintei Maria era mai puternică decât cele mai vitrege condiții meteo. Pelerinii bicicliști au fost primiți cu multă căldură, aplauze și cuvinte de felicitare de către PS Petru Gherghel care, împreună cu pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, și pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor bicicliști.

La ora 12.00 a început la sanctuar sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de Excelența sa s-au aflat pr. Emilian Cătălin, provincial al Provinciei Franciscane din România, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, și pr. Cristinel Fodor, predicator. În cadrul solemn al acestei sfinte Liturghii, PS Petru Gherghel a consacrat noul altar al sanctuarului de la Cacica, altar realizat prin bunăvoința și cu ajutorul domnului deputat Ghervaze Longher. De asemenea, PS Petru Gherghel a acordat distincția "Crucea Sinodală" părintelui Romuald Bulai, ca recunoaștere a meritelor deosebite demonstrate în întreaga sa activitate ca rector al sanctuarului de la Cacica.

Tot la ora 12.00 a început și procesiunea tinerilor spre sanctuar. Împreună cu pr. Florin Sescu, tinerii voluntari s-au îndreptat dis-de-dimineață spre locul de unde încep serpentinele spre Cacica, de lângă calea ferată. Acolo i-au întâmpinat pe ceilalți tineri sosiți în timpul dimineții, i-au salutat și i-au aplaudat îndelung pe bicicliștii care au trecut pe lângă ei, îndreptându-se spre sanctuar. După ce li s-a alăturat și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care le-a adresat un salut călduros, cei 250 de tineri, însoțiți de PS Aurel Percă și de pr. Florin Sescu, au plecat cântând și rugându-se spre sanctuar, unde au ajuns în jurul orei 14.00, fiind primiți cu bucurie de către PS Petru Gherghel, de către preoții prezenți și de marea mulțime a credincioșilor.

La ora 16.00 a început Calea Sfintei Cruci în jurul sanctuarului, urmată de o oră de adorație euharistică în care i-am mulțumit Domnului pentru toate binefacerile sale, cerându-i în același timp iertare pentru toate momentele de slăbiciune, de rătăcire și de infidelitate.

Seara zilei de 14 august a debutat cu sfânta Liturghie a tinerilor, seminariștilor și persoanelor consacrate de la ora 18.00. Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă și de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, alături de aproximativ 50 de preoți, cuvântul de învățătură fiind oferit de pr. Cristinel Fodor, predicatorul acestui pelerinaj. De animarea sfintei Liturghii s-a ocupat formația de tineri a Parohiei "Ss. Apostoli Petru și Paul" din Onești, alături de care s-au aflat atât tineri din Onești, cât și un mare număr de tineri voluntari. În predica sa, pr. Cristinel Fodor ne-a îndemnat să oferim toate gesturile mici, frumoase și aparent neînsemnate lui Dumnezeu, pe care să învățăm să-l iubim cu aceeași "extravaganță" a iubirii de care a dat dovadă sfânta Fecioară Maria în întreaga sa viață.

La finalul sfintei Liturghii, pr. Florin Sescu a felicitat toți tinerii prezenți atât la INTC, cât și la Cacica, mulțumindu-le pentru entuziasmul și bucuria în slujire de care dau dovadă, pentru tot ceea ce oferă Bisericii prin gesturile frumoase pe care le fac pentru Cristos.

La ora 22:00 a început privegherea mariană prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de excelența sa s-au aflat PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, PS Paolo de Nicolo și un număr mare de preoți. După cuvântul de învățătură rostit de părintele predicator Cristinel Fodor și după procesiunea cu lumânările aprinse în jurul sanctuarului, PS Paolo de Nicolo a împărțit binecuvântarea finală.

Privegherea de rugăciune cu tinerii a început la miezul nopții și s-a încheiat puțin după ora 1:00. Condusă de pr. Florin-Petru Sescu și animată de formația de tineri a Parohiei "Ss. Apostoli Petru și Paul" din Onești și de tinerii voluntari, privegherea a adunat în jurul Mariei un număr mare de tineri care s-au rugat, au cântat și au meditat împreună la ceea ce dă cu adevărat sens și valoare vieții noastre: abandonul total în mâinile Tatălui ceresc, asemenea Mariei. În liniște, departe de zgomotul lumii și atenți la șoapta Duhului Sfânt, ne putem îndrepta spre bucuria veșnică și adevărată - Cristos, putem face din viața noastră un cântec de slavă asemănător "Magnificat"-ului Mariei, putem deveni ceea ce dorește Dumnezeu să devenim: purtători de Cristos.

Noaptea de 14 spre 15 august a însemnat pentru marea majoritate a pelerinilor o noapte de rugăciune și cântec. În jurul sanctuarului și la grota din spatele acestuia, credincioși de toate vârstele nu au încetat să se roage sfântul rozariu, Litania Lauretană și alte devoțiuni mariane, să cânte și să-l laude pe Dumnezeu pentru inestimabilul dar făcut omenirii în persoana Sfintei Fecioare Maria, maica harului dumnezeiesc și regina familiilor.

Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului de miercuri, 15 august, de la ora 11.00, a început cu procesiunea de la casa parohială până la sanctuar. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, alături de care s-au aflat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și un mare număr de preoți. În predica sa, PS Paolo de Nicolo ne-a vorbit despre Înălțarea Sfintei Fecioare la cer ca despre un act care prefigurează mântuirea noastră, atât timp cât suntem atenți la cuvântul lui Dumnezeu care ne călăuzește spre a o recunoaște pe sfânta Fecioară ca model desăvârșit al vieții creștine. Așa cum Maria și-a urmat Maestrul asemenea unui ucenic fidel, la fel trebuie să facem și noi, încredințându-ne viața în mâinile Tatălui nostru.

Sfânta Liturghie - la fel ca și majoritatea celebrărilor liturgice - a fost animată de Corul sanctuarului de la Cacica care, sub îndrumarea prof. Monica Grosu, ne-a înălțat sufletele mai aproape de Dumnezeu.

Tinerii voluntari s-au implicat activ în desfășurarea acestei celebrări, participând atât la proclamarea cuvântului, la rugăciunea universală, la oferirea darurilor, la însoțirea preoților care mergeau în mulțime cu sfânta Împărtășanie, cât și la asigurarea ordinii și a cordonului de protecție în jurul preoților în timpul procesiunilor de la începutul și sfârșitul sfintei Liturghii.

Sfânta Liturghie pontificală a hramului s-a încheiat cu procesiunea cu preasfântul sacrament în jurul bisericii și cu binecuvântarea acordată de PS Paolo de Nicolo, după care preoții s-au îndreptat în procesiune spre casa parohială.

După-amiaza zilei de 15 august a aparținut voluntarilor care, însoțiți de pr. Florin Sescu și de pr. Dumitru Patraș, s-au ocupat de curățenia în întregul perimetru de desfășurare a activităților. Înainte de a se apuca de treabă, voluntarii, însoțiți de pr. Florin, i-au cântat "La mulți ani" PS Aurel, a cărui zi de naștere este pe 15 august. După o vizită în salina din Cacica, tinerii au sărbătorit încheierea voluntariatului printr-o sfântă Liturghie în care au mulțumit Domnului pentru tot ceea ce au primit în aceste zile de har, caracterizate de bucurie și dăruire în slujire. Seara s-a încheiat cu cina îmbelșugată la parohie și cu multă bună dispoziție în jurul focului de tabără din curtea Casei Polone.

Pelerinajul la Cacica din acest an a fost pentru noi toți, pelerini și voluntari, tineri sau vârstnici, preoți sau persoane consacrate, o superbă mărturie de credință. Dincolo de frig și ploaie, atmosfera a fost dominată de zâmbet, de bucurie, de mulțimi de oameni cu flori în mâini, de cea mai pură manifestare a iubirii și recunoștinței față de Preacurata Fecioară Maria. A fost o adevărată împărtășire a harurilor cu care Dumnezeu nu încetează să-i copleșească pe cinstitorii sfintei Fecioare, o ocazie de a mulțumi în primul rând Domnului pentru aceste zile speciale, și tuturor celor care, într-un fel sau altul, au contribuit la buna desfășurare a acestui pelerinaj.

Deo gratias!

Ana-Maria Blaga

* * *

Albume foto:

Alte știri despre Pelerinajul diecezan la Cacica - 14-15 august 2012


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat