Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Sfințirea noii biserici

Imnuri de slavă și cântece de mărire au răsunat în Pildești, în ziua de 16 august 2012, când s-a sfințit noua biserică din localitate. Încă din depărtare, se zăreau turnurile și cupola noii biserici care parcă invita la sărbătoare. Clopotele și ele băteau parcă mai puternic și mai frumos ca niciodată. Toți locuitorii satului, în haine de sărbătoare, se îndreptau spre noua "casă a Domnului".

Ziua a început cu primirea episcopului de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, a episcopului auxiliar de Iași, Aurel Percă, a episcopului de Chișinau, Anton Coșa, a episcopului auxiliar de București, Cornel Damian, și a episcopului Paolo de Nicolò, reprezentant al Vaticanului.

Ajungând la poarta bisericii, ei au fost întâmpinați cu pâine și sare, veșnicul obicei romanesc. Aleea care duce spre biserică era îmbrăcată și ea în flori vii ale acestui sat, care cu multă bucurie în inimi i-au primit și apoi i-au însoțit pe episcopi spre biserică.

Biserica, sub razele soarelui și mantia albastră a cerului senin, părea mai frumoasă ca oricând. Statuia dintre turnuri a sfintei Fecioare Maria parcă prindea viață și invita la sărbătoare și rugăciune.

Părintele paroh, Ioan Jicmon, purtând în suflet emoțiile întregii comunități, a adresat oaspeților un cuvânt de bun venit. Apoi a menționat că, după multe eforturi, a sosit această zi mare, în care se consacră altarul și biserica. Preasfințitul Petru Gherghel a salutat pe toți cei care aparțin de ea.

Liturghia solemnă a început, la ora 11.00, cu ritualul de sfințire a apei, sfințirea bisericii pe exterior și tăierea panglicii. Apoi toți au pășit cu emoții în noul lăcaș.

Împodobită cu flori, vitralii multicolore în jur, icoana sfintei Fecioare Maria părea cu adevărat cerească. Privirea blândă și brațele întinse așteptau parca dintotdeauna acolo, aștepta acest moment, aștepta bucurie, aștepta inimi pline de iubire.

Liturghia a fost prezidat de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, având concelebranți pe ceilalți episcopi, preoți - fii ai satului și alți preoți invitați, fiind aproximativ 114.

Predica din timpul Liturghiei a fost ținută de PS Aurel Percă. Excelența sa a vorbit despre semnificația bisericii, spunând că "biserica este casa lui Dumnezeu pe pământ, este locul care unește cerul cu pământul, este locul unde oamenii găsesc împăcare și iertare". Preasfințitul Aurel a vorbit și de meritele comunității și de eforturile care s-au făcut pentru a construi biserica.

Emoții enorme ne-au cuprins când Preasfințitul Petru Gherghel a turnat uleiul sfințit pe altar, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu. Atunci inimile pildeștenilor s-au umplut de mulțumire și pace. Apoi în altar s-au așezat moaștele sfinților Inocențiu și Pacific, moaște care au fost găsite în biserica veche, moaștele sfintei Roza Venerini și un medalion al fericitului papa Ioan Paul al II-lea.

Apoi, altarul a luat o nouă înfățișare deoarece pe el a fost așezat o față de altar specială, aceeași pe care fericitul papă Ioan Paul al II-lea a celebrat Liturghia când a vizitat România, în anul 1999. Această față de altar va rămâne la Pildești, datorită bunăvoinței părintelui Ioan Ciobanu, fiu al satului.

La sfârșitul Liturghiei, părintele paroh, Ioan Jicmon, a amintit câteva etape ale construirii bisericii. Ea a început în 1994, paroh fiind părintele Petru Budău, care din motive de sănătate nu a putut fi prezent.

PS Petru Gherghel le-a mulțumit celor doi parohi care au contribuit la construcția bisericii și le-a oferit crucea sinodală. Apoi s-a citit decretul episcopal de consacrare a bisericii, iar PS Paolo de Nicolò a oferit celor prezenți, în latină, binecuvântarea specială din partea papei Benedict al XVI-lea.

S-au recitat, la final, două poezii frumoase care i-au încântat pe cei prezenți.

Cu toate că biserica este destul de mare ca dimensiune, pildeștenii, dar și mulțimea de credincioși veniți din diferite regiuni ale țării, nu au încăput înăuntru, iar cei care au rămas afară au putut vedea Liturghia pe un ecran mare amplasat în curtea bisericii. Au participat la această sărbătoare aproximativ 3.500 de credincioși. Ceremoniile acestei frumoase zile au fost transmise în direct pe internet, pentru cei care nu au putut fi prezenți fizic.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am trăit această zi minunată, mulțumim credincioșilor, veniți unii poate chiar de foarte departe, care au binevoit să fie prezenți în mijlocul nostru, mulțumim de asemenea, părintelui paroh, Ioan Jicmon, și preoților vicari pentru toată truda și pentru toate eforturile care le-au depus pentru comunitatea noastră.

În continuare prezentăm o poezie recitată la sfârșitul ceremoniilor;

Din stele, raze și lumină, din soare, flori și din iubire,
Din pacea inimii curate aducem astăzi mulțumire.
Întregul sat e-n sărbătoare, iar către cer se-nalț-ușor;
Imnuri de slavă, dor, mărire îți cântă, Doamne, al tău popor.
Căci din a Tatălui voință și din puterea omenească
Azi s-a sfințit cu bucurie biserica, o casă cerească.
Ea este trupul lui Cristos ce s-a jertfit pentru păcate
Iar sacramentele unesc pe toți într-o comunitate
Biserica este mireasa ce a ales Domnul Cristos,
Biserica e-a noastră casă unde venim cu mult folos,
Ea este templu al iubirii, unde lucrează Duhul Sfânt
În ea venim cu bucurie să ascultăm al Tău cuvânt.
Biserica e un popor ce-i adunat de Dumnezeu,
În ea mereu tu ești prezent, când ne e bine sau ni-e greu,
Biserica e un izvor de pace, liniște speranță
Unde ne ierți și readuci pe cel "căzut"din nou la viața.
Fecioara sfântă ne privește din minunata ei icoană
Ea e iubirea-ntruchipată, ea e a noastră scumpă mamă,
Cu raze calde strălucinde privește blând către popor,
Cu brațele mereu deschise, ea ne așteaptă cu mult dor.
Venim, Fecioară Preacurată, căci astăzi noi te lăudăm,
Din fire de-aur și mătase vrem voal frumos să îți brodăm,
Iți mulțumim din suflet ție căci rugile ne-ai ascultat
Și am ajuns această zi frumoasă și de neuitat.
Ne-am adunat cu toți acum în jurul sfântului altar,
Vrem să îl primim mereu pe Isus Cristos în dar,
Inimile larg deschise cu credință le-oferim
Și îți spunem, Doamne Sfinte, într-un cor că te iubim!

Daniela Mărtișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 august: Pildești: Sfințirea noii biserici


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat