Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Aniversare la Mănăstirea Carmelită

În urmă cu zece ani, mai exact la 3 august 2002, a fost consacrată biserica și binecuvântată Mănăstirea și Centrul de spiritualitate carmelit din Luncani. Această aniversare a fost marcată duminică, 12 august 2012, de către întreaga comunitate mănăstirească din Luncani împreună cu oaspeți veniți din Italia precum și mulți credincioși.

Cu această ocazie pr. Gian Domenico Meloni, priorul provincial al Provinciei Italiene a Carmeliților, a dăruit mănăstirii relicva scapularului pe care fericitul Ioan Paul al II-lea l-a purtat în timpul vieții sale.

Celebrarea euharistică a fost prezidată de PS Aurel Percă împreună cu alți preoți din Italia și din dieceză. PS Aurel Percă a mulțumit și în numele PS Petru Gherghel fraților carmeliți pentru prezența lor în Dieceza de Iași și contribuția pe care o dau la creșterea spirituală a tuturor celor care vin în acest loc binecuvântat.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Tiberio, priorul mănăstirii, a mulțumit celor care au contribuit la edificarea acestui lăcaș de cult și centru de spiritualitate, dar mai ales cei care, de-a lungul acestor zece ani, au venit aici fie duminica la sfânta Liturghie, fie în grupuri mici sau mari pentru formare, reculegere spirituală sau exerciții spirituale. Sunt aproximativ 800 de persoane (tineri, adulți, persoane consacrate și preoți) care vin anual pentru diferite momente spirituale. Trebuie să amintim și pe cei peste 1.500 de persoane care s-au îmbrăcat cu scapularul carmelit în mănăstirea noastră, catolici și ortodocși, devoții Maicii Domnului de pe Muntele Carmel.

Carmelul și-a început prezența în Dieceza de Iași la îndemnul Mons. Petru Mareș, de fericită memorie. Pr. Tiberio a luat în serios acest îndemn începând cu anul 1992, ajutat mai apoi și de pr. Ștefan Erdeș pe atunci decan de Bacău, în anul 1996. În anul 1998 a început construirea mănăstirii carmelite în localitatea Luncani. La construirea complexului mănăstiresc au contribuit în mod deosebit credincioșii din Italia ca semn de prețuire pentru tăria cu care poporul român a rămas fidel credinței creștine în timpul regimului comunist, precum și pentru a marca Jubileul Anului 2000 cu speranța ca Biserica lui Cristos să-și recapete strălucirea unității voită de Isus Cristos.

Particularitatea Bisericii este mozaicul aflat pe partea centrală a prezbiteriului și care o înfățișează pe Maica Domnului de pe Muntele Carmel cu pruncul Isus în brațe care îi ocrotește cu mantia sa pe credincioși. Este în stil bizantin, dar realizat după tradiția și spiritualitatea carmelită.

Ferestrele bisericii sunt împodobite cu vitralii înfățișând imaginea unor sfinți din Orient și Occident, patronii Europei, precum și imaginea sfinților renumiți ai Carmelului.

În cripta bisericii, încă neterminată, închinată profetului Ilie, putem să ne reculegem într-o capelă în stil bizantin care pe viitor va fi loc de reconciliere cu Dumnezeu.

Mănăstirea Carmelită vrea să fie ceea ce carisma și spiritualitatea ne identifică în Biserică: contemplativi prin rugăciune, slujire și fraternitate. Slujirea noastră constă mai ales în faptul ca toți cei care vin în acest loc să poată trăi relația profundă cu Dumnezeu ajutați de natura, pacea și liniștea ce ne înconjoară. Suntem disponibili pentru îndrumare spirituală persoanelor consacrate, dar și a laicilor; organizăm exerciții spirituale pentru persoanele consacrate și tineri. Suntem disponibili să mergem în parohiile unde suntem invitați pentru a duce mai înainte formarea spirituală mai ales a credincioșilor care s-au îmbrăcat cu scapularul carmelit. Acesta vrea să fie un mod de a transmite credincioșilor cultul și devoțiunea mariană.

Mulțumim Domnului pentru că ne-a susținut în acești zece ani de prezență; mulțumim Maicii Domnului de pe muntele Carmel pentru că a fost mereu alături de noi și de toți cei care au venit să implore haruri prin mijlocirea ei; mulțumim tuturor celor care, prin prezența, rugăciunile și afecțiunea lor, fac ca acest loc să fie cu adevărat un "colț de rai" și o "oază de rugăciune".

Călugării carmeliți de la Luncani (Bacău)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 august: Luncani: Aniversare la Mănăstirea Carmelită


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat