Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

În prezența PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, a fost marcat hramul Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, în cadrul Liturghiei pontificale pe care PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a prezidat-o în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în seara de miercuri, 15 august 2012. Au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, iar la altar au fost 29 de preoți din țară și din străinătate. Alături de ei au fost prezenți și mulți credincioși.

În cuvântul de salut, PS Petru Gherghel i-a întâmpinat pe toți cei prezenți, asigurându-i de iubirea Maicii Domnului. De asemenea, a amintit că în această zi deosebită PS Aurel Percă și părintele Iosif Dorcu, paroh al catedralei și decan de Iași, își sărbătoresc ziua de naștere și a cerut tuturor să le fie alături în rugăciune.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. La început Excelența sa a amintit despre sărbătoarea de la Cacica, unde credincioșii au dorit să fie alături, în rugăciune, de Maica Domnului de la Cacica, înfruntând și timpul care nu a fost prea prietenos. Preasfințitul a vorbit despre frumusețea sărbătorii, despre faptul că toți sunt în sărbătoare pentru că Sfânta Fecioară, adormirea și ridicarea ei cu trupul și cu sufletul la cer, ocupă un loc important în credința creștină, de aceea oamenii din toate locurile și timpurile se îndreptă spre sanctuare mariane, chiar și pe jos, dând ca și exemplu Polonia, care are o devoțiune specială față de Maica Domnului.

În continuare a făcut invitația ca fiecare să-și reînnoiască "iubirea către Preacurata, să o admirăm și să o lăudăm pentru lucrurile cele mari pe care cel atotputernic le-a realizat în ea. Contemplând-o pe Preacurata, ajunsă în gloria Tatălui, suntem ajutați și noi să privim la viața noastră de creștini, într-un mod mai profund, sperând ca viața noastră, cu toate problemele și speranțele ei, să primească de la dânsa, de la traseul ei spiritual, o lumină capabilă să ne conducă pe drumul cel bun și sigur spre scopul nostru suprem".

Îndreptând privirile credincioșilor spre mozaicul din altarul noii catedrale ieșene, ce o reprezintă pe Preacurata ajunsă în glorie, PS Anton a amintit că, deși Preacurata nu vorbește, ea vrea să ne spună ceva, "ea ne vorbește în tăcerea ei, așa cum a făcut-o și în timpul vieții sale, fiind alături de Isus... Aici, având privirea ușor îndreptată spre cer, ea parcă ne invită să urcăm împreună spre cer. Maria ne oferă astăzi sensul și valoarea vieții noastre și ne spune că suntem în drum spre cer, suntem într-un pelerinaj pământesc, că aici suntem doar călători, ca într-o țară străină, și că patria noastră este în altă parte, acolo sus, alături de dânsa".

După ce a vorbit despre momentul Bunei-Vestiri, amintind de curajul, încrederea și umilința, dar plină de decizie a sfintei Fecioare și de rapiditatea cu care se îndreaptă spre cel care are nevoie de ea, a subliniat că "atunci când este vorba de lucrurile ce-l privesc pe Dumnezeu, ele trebuie luate în considerație imediat, fără întârziere, fără a căuta alte axplicații. Hic et nunc! Acum sau niciodată! Pentru că orice amânare nu este de la Dumnezeu. Lui Dumnezeu îi plac cei curajoși, cei cu inima mare!"

În finalul predicii, subliniind că Maria "îl duce pe Isus acolo unde el este așteptat, acolo unde există inimi sensibile la inspirațiile divine, acolo unde există loc pentru Evanghelie", PS Anton i-a încurajat pe credincioși spunând că "Maria ne dă speranța pentru un viitor plin de bucurie și ne arată calea pe care îl putem obține, și anume, primindu-l în credință pe Fiul său, fără a pierde vreodată prietenia cu dânsul, dimpotrivă, lăsându-l pe el să ne lumineze pașii cu lumina Cuvântului său, urmându-l cu statornicie zi de zi, chiar și atunci când simțim cum crucea noastră devine mai grea".

Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, condus de pr. dr. Florin Spătariu, care a interpretat diferite cântări mariane.

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare și într-un mod deosebit Excelenței sale Paolo de Nicolò pentru că este de mult timp alături de Dieceza de Iași, apoi i-a felicitat încă o dată pe PS Aurel Percă și pe pr. decan Iosif Dorcu pentru aniversarea lor.

PS Paolo de Nicolò l-a felicitat pe PS Petru Gherghel și pe preoții de la Institutul Teologic din Iași pentru munca pe care o depun și pentru preoții care au "o formare excepțională" din Dieceza de Iași, aceștia fiind răspândiți în toată Biserica. PS Paolo a apreciat și mănăstirea benedictină de la Viișoara, pe care o cunoaște foarte bine, subliniind importanța contemplației în viața creștinilor, mai ales a preoților.

Excelența sa i-a asigurat pe toți de prețuirea pe care o are Sfântul Părinte față de Dieceza de Iași și că Sanctitatea sa cunoaște foarte bine Dieceza de Iași. Felicitându-i pe PS Aurel și pe pr. Iosif, sărbătoriții zilei, și după ce a spus că îi va transmite Sfântului Părinte ceea ce a întâlnit zilele acestea în Dieceza de Iași, a împărțit binecuvântarea pontificală asupra tuturor celor prezenți în catedrală.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Iași: Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat