Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Invitație la Festivalul de Muzică Sacră Festum Domini

Cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România a inițiat cea de-a III-a ediție a Festivalului de Muzică Sacră "Festum Domini", dedicată sfintei Fecioare Maria.

În perioada 26-28 septembrie 2013, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman va avea loc ediția a treia a Festivalului de Muzică Sacră Festum Domini.

Amploarea și calitatea recunoscută a primelor două ediții au încurajat un nou angajament din partea organizatorilor.

Gazdă generoasă și tradițională a numeroase manifestări culturale și religioase, Institutul Franciscan a devenit, în timp, un punct de referință în viața spirituală locală, dar și națională.

Păstrând buna tradiție de a-și celebra iluștrii înaintași pe care i-a avut de-a lungul istoriei sale, Provincia Franciscană Conventuală din România dorește ca, prin această inițiativă, să aducă un pios omagiu, în semn de devotament și recunoștință pentru aportul celui care a fost Carmil Tocănel, preot și muzician cu vocație, care, ca un slujitor bun și credincios, a știut să înmulțească și să fructifice spre binele semenilor săi talanții pe care i-a dăruit Stăpânul.

Organizat de Academia "Petru Tocănel", având ca partener principal Asociația Româno-Germană "Remesianul" cu sediul la Münster, festivalul a fost gândit și conceput ca o modalitate de a conserva și de a promova muzica sacră în spațiul spiritual românesc, ca un bun prilej de a trăi bucuriile acestui gen de muzică, dar și de a transmite celor prezenți mesajul ei.

Această manifestare culturală și spirituală se adresează tuturor celor pentru care muzica sacră - ca element structural de bază în cultul creștin - este o reflectare a unității dintre om și Dumnezeu.

Festivalul va reuni, ca și la primele două ediții, interpreți din diverse zone geografice și culturale ale țării și rămâne deschis colaborărilor internaționale și interconfesionale, în funcție de contextul ediției și de interesul manifestat de participanți.

Ca noutate, această ediție se va desfășura pe două secțiuni, având ca denumiri generice Atelier și Recital. În cadrul primeia se vor dezbate probleme teoretice și practice specifice, iar a doua va însuma recitalurile propriu-zise. De această dată, festivalul este dedicat sfintei Fecioare Maria, astfel încât lucrările muzicale prezentate vor fi selectate, cu precădere, din această arie tematică.

Condițiile de participare, modalitățile de înscriere, ca și desfășurarea propriu-zisă a festivalului sunt precizate pe site-ul www.festumdomini.ro

Scopul general al Festivalului este convingător ilustrat de cuvintele rostite de Händel la Londra, cu prilejul premierei Oratoriului său, Messia: "Nu am dorit să distrez auditorii, am dorit să-i fac mai buni". Același lucru îl dorim și noi.

Pace și bine!

Organizatorii "Festum Domini"

*

"Să fie păstrat cu aleasă grijă patrimoniul muzicii sacre. Să fie promovate corurile, veritabile «scholae cantorum», de o atenție deosebită bucurându-se acele coruri care există pe lângă bisericile catedrale. Episcopii și ceilalți păstori de suflete să se îngrijească cu înțelepciune ca în cadrul fiecărei sfinte celebrări toți credincioșii să participe activ prin rugăciunea și cântul lor" (Sacrosanctum Concilium 6, 114).

*

"Dacă îl auzi pe Domnul și nu cânți, nu dai glas unui imn" (Sfântul Ambrozie)

*


www.festumdomini.ro


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat