Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău-Barați: Procesiune către Maica Domnului

În dimineața zilei de 14 august 2012, mai multe autocare au pornit din Bacău către sanctuarul marian de la Cacica. Pelerini de toate vârstele s-au îndreptat către Maica Domnului de la Cacica, cu dorința să o întâlnească, să o cinstească și să o laude pentru privilegiul de a fi înălțată cu trupul și sufletul la cer.

Potrivit unui frumos obicei local, credincioșii care nu au putut să plece în acest pelerinaj s-au îndreptat în procesiune către Maica Domnului de la Barați. Procesiunea a început în ajunul solemnității Adormirea Maicii Domnului, la ora 17.50, de la biserica "Sfinții Petru și Paul", și s-a bucurat de participarea a sute de credincioși din parohiile băcăuane.

În fruntea procesiunii a mers crucea procesională; au urmat icoanele sfinților, statuia Maicii Domnului, purtată de tinerii din parohiile noastre; apoi a urmat grupul de preoți. Pe urmele Maicii Domnului, poporul credincios a participat cu evlavie și credință la programul de rugăciuni și cântece. Împreună ne-am adresat Preacuratei prin sfântul Rozariu, i-am cântat cu bucurie și am pus la picioarele ei intențiile noastre.

Procesiunea în sine a fost o manifestare publică a credinței noastre în Dumnezeu și a recunoștinței și iubirii ce o avem față de Maica Domnului. Drumul, străbătut la pas, cu rozariul în mână, ne-a întărit în încrederea că pe drumul vieții noastre pământești nu suntem niciodată singuri, că sfânta Maria ne este mereu alături și ne ocrotește.

Odată ajunși la Barați, ne-am unit în rugăciune cu bărățenii și cu pelerinii ajunși înaintea noastră.

La ora 20.00 a început sfânta Liturghie de ajun a solemnității Adormirea Maicii Domnului. Celebrant principal a fost pr. Andrei Cocianga; au concelebrat 14 preoți, iubitori ai Maicii Domnului. La omilie, pr. dr. Ștefan Lupu a reliefat cât de mare este privilegiul de care s-a bucurat sfânta Maria.

Înainte și în timpul Liturghiei au fost preoți la spovadă.

După sfânta Liturghie a urmat Procesiunea Luminii, pe durata căreia am purtat în mâini lumânări și candele și am cântat Ave Maria Maicii noastre iubite.

În definitiv, procesiunea din această seară a fost o icoană a credinței și a speranței că ne vom bucura și noi, cu ajutorul sfintei Fecioare, de contemplarea chipului lui Dumnezeu în ceruri.

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 august: Bacău-Barați: Procesiune către Maica Domnului


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat