Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Doi frați - Maximilian Kolbe și Ioan Duma

E în firea celor puri să se înalțe la izvoarele timpului - și să măsoare curgerea lui prin ceea ce durează. Iar singurul lucru care durează în cer și pe pământ e iubirea. Cât de aproape e mama față de copiii ei? Cât de aproape e Maica Domnului de Fiul ei ceresc și de toți frații și surorile lui - de noi înșine, adică? Firește, la o singură bătaie de inimă.

"Ce-o să se aleagă oare de capul tău?" - care părinte nu-și pune întrebarea, mai cu mirare, mai cu năduf și rareori cu admirație. Copilul de 12 ani își amintea bine cuvintele mamei sale, care, când îl căuta, îl surprindea ori acasă rugându-se fierbinte sfintei Fecioare, ori la biserică, în adorație, la preasfântul sacrament. Și iată că răspunsul i-a fost dat de Mama cerească: în ziua primei sfinte Comuniuni, i-a apărut, oferindu-i două cununi: una albă, cealaltă roșie - harul castității perpetue și harul martiriului. Plin de iubire față de preasfânta Fecioară, băiatul le-a ales pe amândouă. Era în 1906, iar copilul se numea Raymond Kolbe. Un an mai târziu, împreună cu fratele său mai mare, a intrat la seminarul Franciscan din Lwow și în 1910 a fost admis ca novice, luându-și numele de Maximilian. Între 1912 și 1915 a studiat filosofia la Roma, la Colegiul Gregorian, iar între 1915 și 1919, teologia la Collegio Serafico. A fost hirotonit preot la 28 aprilie 1918 și a doua zi a celebrat prima sfântă Liturghie la Roma, la bazilica "S. Andrea delle Fratte", la Altarul Miracolului, unde se produsese convertirea dramatică a lui Alphonse Ratisbonne.

Aici, la Roma, cei doi s-au întâlnit: Maximilian Kolbe, preot franciscan polonez, și Ioan Duma, preot franciscan român, născut în Valea Mare, jud. Bacău. Maximilian Kolbe avea 24 ani, Ioan Duma era cu doi ani mai tânăr. Pe cerul nicicând senin al Europei, norii păreau să se risipească doar ca să se adune din nou. Mama cerească, Neprihănita, călăuzitoarea sigură la tronul euharistic, era dintotdeauna speranța și iubirea. Cu speranță și iubire și din dorința fierbinte de a o sluji până la capăt, cei doi și-au luat numele de Maria, așa cum vor fi cunoscuți în istorie: Maximilian Maria Kolbe și Ioan Maria Duma.

Apoi, pe pământul prigoanei și suferinței, drumurile lor s-au despărțit.

După ce a înființat la Roma (în anul 1917) "Miliția Imaculatei" (Cavalerii Neprihănitei), Maximilian Maria Kolbe s-a întors în Polonia, constituind la Niepokalanow, lângă Varșovia, "Orașul Mariei", în anul 1927, centru al mișcării de evanghelizare, iar trei ani mai târziu, împreună cu alți patru frați franciscani, pleacă în Japonia, fără resurse materiale și fără să cunoască limba japoneză; o lună mai târziu apărea deja foaia Cavalerilor Neprihănitei, al cărei tiraj avea să ajungă până în 1936 la 65.000 exemplare; înființează o mănăstire la Nagasaki, care a supraviețuit miraculos bombardamentului atomic, iar astăzi este centrul Misiunii Franciscane din Japonia, apoi pleacă în India (Malabar) unde edifică al treilea așezământ după modelul celui de la Niepokalanow. Întors în 1936 în Polonia, dezvoltă centrul Niepokalanow, care dispunea acum de propria stație de radio. Anul 1939 aduce invazia Poloniei, distrugerea centrului și întemnițarea lui Maximilian Maria Kolbe la Amtitz, de unde este pentru scurt timp eliberat, apoi întemnițat la Auschwitz la 17 februarie 1941. Era prizonierul cu numărul 16670. Când, în iulie 1941, în urma lipsei la apel a unui deținut, au fost condamnați un număr de prizonieri la moarte prin înfometare, Maximilian Maria Kolbe s-a oferit să ia locul unui condamnat care plângea implorând mila pentru că avea familie. Monstrul cu chip de om care conducea lagărul a rămas mut de uimire, apoi a aprobat, iar secretarul lagărului a fost atât de impresionat, încât a notat în amănunt, mult mai minuțios decât i-o cereau îndatoririle, și curajul preotului, și felul în care îi susținea prin rugăciuni pe ceilalți condamnați, și felul în care a fost ucis două săptămâni mai târziu, la 14 august 1941, în preziua Înălțării cu Trupul la Cer a Sfintei Fecioare.

A fost beatificat la 17 octombrie 1971, iar la 10 octombrie 1982 a fost canonizat de fericitul papă Ioan Paul al II-lea, care l-a numit martir al carității, patronul timpului nostru.

*

Pe alt pământ de suferințe, dar așezat ca și Polonia, în vârtejul tuturor furtunilor barbare, și-a săvârșit destinul de slujire și iubire, dedicat Neprihănitei, preotul Ioan Maria Duma. După preluarea puterii de către regimul comunist (1948), prigoana, asasinatele, întemnițările pentru delictul libertății de conștiință, condamnările la moarte în urma unei judecăți sumare cu verdict dinainte dat, crimele la lumina zilei sau în bezna temniței au devenit legea celor fără de lege. De aceea, unii episcopi au propus ca o parte dintre tinerii preoți să fie consacrați în clandestinitate ca episcopi, beneficiind de favoruri speciale din partea papei Pius al XII-lea și prin mijlocirea nunțiului apostolic.

Monseniorul Ioan Duma a fost numit de către papa Pius al XII-lea episcop titular de Iuliopolis (Giuliopoli), pentru Dieceza de Iași, la 16 noiembrie 1948. A fost consacrat ca episcop la 8 decembrie 1948, în capela Nunțiaturii Apostolice din București, de către Patrick Gerald O`Hara, pronunțiul apostolic. Consacrarea a fost secretă și fără asentimentul guvernului român.

Autoritățile comuniste au intrat însă în posesia listei cu episcopii consacrați în secret de către Nunțiatura Apostolică. Episcopul Ioan Duma, OFMConv., arestat în anul 1949 și condamnat la trei ani de închisoare, eliberat pentru scurt timp (ca și Maximilian Maria Kolbe sub regimul nazist), este arestat din nou în 1951 și condamnat la 25 de ani de închisoare, dar pedeapsa a fost ulterior comutată la patru ani, după care i s-a impus domiciliu obligatoriu inițial în jud. Constanța, apoi în jud. Gorj, fiind supravegheat permanent de către autorități până la moartea sa, în 1981.

Astăzi, în satul său natal - Valea Mare, jud. Bacău, se înalță Altarul Recunoștinței (crucea răsărind din paginile cărții tuturor cărților), monument dedicat celor 106 eroi ai satelor Valea-Mare și Faraoani. Numele și efigia în bronz a episcopului Ioan Maria Duma se afla pe fila albă de marmură, alături de eroii celor două sate.

De când eram copil, mi-am dorit să fiu sfânt - spunea cineva. Apoi m-am întrebat de ce sunt atât de puțini sfinți români, când avem atâția martiri. Cred că am găsit singur răspunsul: poți martiriza un neam întreg, în istorie și în vremea de azi, făcându-l cu bună știință neștiut, poți distruge dovezile dăinuirii noastre pe pământul nostru cel dintotdeauna, putem fi uciși chiar și noi - iar dacă noi uităm, dacă și sfinții pot să uite, atunci Mama noastră cerească nu uită.

Memoria aparține trupului, iar ea a fost înălțată cu trupul la cer - tocmai ca să nu uite.

Să NU ne uite.

Și să ne țină partea, în cer și pe pământ. Fiindcă, în grădina ei și în sufletele noastre, ea e mereu aici, la o singură bătaie de inimă - adică, la distanța iubirii cerești.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat