Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Liturghia de consacrare a noului altar

Într-o atmosferă de rugăciune și reculegere, credincioșii adunați la sanctuarul marian de la Cacica au participat la Liturghia solemnă de deschidere a pelerinajului, marți, 14 august 2012. Sfânta Liturghie a fost prezidata de PS Petru Gherghel, însoțit de părintele Cătălin Emilian, provincial al Provinciei Franciscane din Romania, părintele Iosif Păuleț, decan de Bucovina, părintele Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, și părintele Cristinel Fodor, predicator. În cadrul acestei sfinte Liturghii a fost consacrat și noul altar al bazilicii din Cacica, de către PS Petru Gherghel.

La această manifestare de credință au luat parte și tinerii voluntari care au asigurat buna desfășurare a sfintei Liturghii, implicându-se cu multă dăruire în toate momentele liturgice.

"Pelerinajul reprezintă viața noastră creștină, noi ne îndreptăm spre Cristos, el este ținta, scopul, țelul". Acesta a fost idea principala a cuvântului de învățătură rostit de pr. predicator Cristinel Fodor, cuvânt asupra căruia am fost invitați toți să medităm. Pelerinajul este deci un semn al credinței, al speranței și al iubirii. Tot în cadrul acestei Liturghii solemne, PS Petru Gherghel a consacrat noul altar al sanctuarului, altar ce a fost realizat prin bunăvoința și cu ajutorul domnului deputat Ghervaze Longher, el constituind o donație făcută de domnia sa în virtutea devoțiunii deosebite pe care o are față de sfânta Fecioară de la Cacica. De asemenea, PS Petru Gherghel a acordat distincția "Crucea Sinodală" părintelui Romuald Bulai, ca recunoaștere a meritelor deosebite dovedite în întreaga activitate a sfinției sale.

Am avut onoarea de a lua un interviu domnului deputat Ghervaze Longher la finalul sfintei Liturghii.

• Ce v-a determinat să faceți acest gest?

"Îmi este greu să vă spun ce poate să te determine să faci un asemenea gest, ce se datorează deselor mele vizite la sanctuarul din Cacica. Participând la aceste Liturghii extraordinar de frumoase, am avut ocazia sa iau această icoană care acum vreo 300 de ani a fost adusă de către polonezi aici, în Cacica. Am avut ocazia de a o lua și a o duce înapoi la Czestochowa (Silezia) acolo unde a plecat pentru lucrări de restaurare. Astăzi, după un an de zile, după ce am adus din Polonia înapoi aici icoana Maicii Domnului, am reușit să facem acest altar frumos".

• De ce anume vă simțiți atras în mod deosebit la Cacica?

"Sfânta Fecioara Maria de la Cacica a fost și este ocrotitoarea tuturor polonezilor din România. De atâția ani de când exista o comunitate poloneză în România, Sfânta Fecioara nu a încetat să fie sprijinul și ajutorul nostru".

• Ce mesaj aveți pentru pelerinii aflați în aceste zile la Cacica?

"Sunt foarte bucuros că pelerinii vin în fiecare an într-un număr atât de mare în acest loc binecuvântat și le doresc multă sănătate, bucurie, fericire și Maica Domnului să ne ajute pe toți în fiecare zi".

Filip Sescu și Ana-Maria Blaga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Cacica: Liturghia de consacrare a noului altar


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat