Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație la duminica a XIX-a de peste an - B

Când ești ispitit să murmuri și să pleci de lângă Dumnezeu, aleargă la Isus, pâinea vieții.

Pe când eram elev la Școala Generală, s-a organizat un campionat de fotbal între clase. În timpul unui meci dintre clasa noastră și o altă clasă, un coleg din echipa clasei noastre, în timpul jocului, după ce toate schimbările s-au făcut, a plecat de pe teren. A venit imediat profesorul de sport și l-a întrebat de ce a plecat și de ce a lăsat echipa fără un jucător. "M-am săturat să tot alerg pentru toți", a răspuns acesta. Profesorul l-a rugat să rămână, dar el tot a plecat. În acea zi, echipa noastră, cu un om în minus pe teren, a pierdut meciul.

Astăzi în Evanghelie, ni se spune că, fără motiv, evreii, deși la început au venit entuziasmați la Isus, acum au început să murmure și să plece de lângă el, cu toate că Isus le-a oferit "pâinea vieții veșnice". Dacă Isus nu a voit să le fie rege numai pentru viața pământească, ei au plecat fără să le mai pese de viața veșnică și de căderea în osândă (cf. In 6,41-51).

Ilie, din prima lectură, făcea parte din echipa lui Dumnezeu contra idolatrilor. Tocmai câștigase lupta cu cei 850 de profeți ai lui Baal și ai Astartei. Însă când a trebuit să înceapă lupta următoare, cu Isabela, mama cultului idolatric, el dintr-o dată a spus că nu vrea să lupte și a plecat, motivând că a rămas singur în echipa lui Dumnezeu, neștiind că în echipa lui Dumnezeu mai erau alți șapte mii asemenea lui. Nu i-a păsat că idolii vor câștiga; nu i-a păsat că suflete nevinovate vor cădea iar în cursa Isabelei; nu i-a păsat că mulți oameni se vor pierde, întorcându-se la idoli. El voit să plece, și a plecat.

Dumnezeu, în bunătatea sa, i-a oferit o pâine printr-un înger, ca să ajungă până la Muntele Sinai, pentru a înțelege adevărul. A înțeles, dar a pierdut cinstea ca Dumnezeu să-și facă lucrarea prin el. Dumnezeu nu rămâne fără luptători, căci imediat a ridicat pentru cauza sa, pe Iehu împăratul lui Israel, pe Hazael împăratul Siriei, și pe Elisei profetul. Iar ceea ce n-a făcut Ilie, au făcut aceștia (cf. 1Rg 19,1-18).

Și astăzi mulți pleacă fără motiv serios din: datoriile creștinești, din mărturia creștină, din obligațiile familiale, din botezul primit, din Liturghia de duminică etc. Lor nu le pasă că lasă un loc gol în echipa lui Dumnezeu; lor nu le pasă că misiunea lor rămâne neîmplinită; lor nu le pasă că familia lor e sacră; lor nu le pasă de credința botezială și de darul lui Dumnezeu; lor nu le pasă că fac parte dintr-o comunitate ca dintr-o echipă din care nu se poate lipsi; lor nu le pasă că diavolul va ocupa locul gol lăsat de ei și că vor face rău sufletelor; lor nu le pasă de nimic, afară de moftul lor. Și celor de astăzi Dumnezeu le-a trimis o "pâine" dublă care să-i întărească: Cuvântul și Euharistia.

Chiar dacă ei vor refuza în continuare, Dumnezeu va găsi pe altcineva prin care să-și facă lucrarea sa, așa cum a găsit și în locul lui Iuda, căci sfânta Carte spune: "Locul lui să-l ia un altul" (Ps 109,8), dar cei care murmură și pleacă din lucrarea Domnului, vor pierde gloria veșnică de a fi cu lsus Biruitorul.

Odată o fetiță se uita la un chip care arăta pe Mântuitorul Isus stând la o ușă și bătând. "Iată, eu stau la ușă și bat" (Ap 3,20). După ce a privit îndelung acest chip, a întrebat pe mama ei: "Mamă, de ce nu vine nimeni să-i deschidă ușa lui Isus și să-l lase să intre înăuntru?". Dar mama nu s-a grăbit să-i dea un răspuns. Într-un târziu, fetița a exclamat: "Acuma știu, mamele sunt prea ocupate cu bucătăria și de aceea nu aud bătăile lui Isus în ușă".

Vorbind astfel, fetița a spus un mare adevăr. Oamenii sunt atât de ocupați cu ale lor, ca să-l mai poată auzi pe Isus bătând la ușile inimilor lor. Tu, creștinule, cum ești?

După avarierea unui avion, pasagerii s-au urcat în alt avion. Decolarea noului avion era foarte aproape și un om din echipaj a închis ușa grea a avionului. Deodată, s-a văzut un om care alerga spre avion. Întârziatul a bătut energic la ușa avionului, cerând să intre. Stewardesa i-a explicat prin semne că era prea târziu. Însă omul insista și cerea să intre. Până la urmă, stewardesa a cedat și a deschis ușa. A întins mâna și l-a ajutat pe pasagerul întârziat să urce, dar a rămas uimită. Acel om era chiar pilotul avionului (cf. B. Ferrero).

Exact așa s-a întâmplat și cu mulți oameni ai Evangheliei de astăzi. Exact așa se întâmplă și cu mulți oameni din zilele noastre. Oamenii lasă afară din viața lor tocmai pe acela pe care l-au așteptat veacuri de-a rândul, tocmai pe acela care îi poate conduce la fericirea care și-o doresc și la limanul vieții veșnice.

Oamenii de astăzi, ca și oamenii din Evanghelia de astăzi, vor ca Mesia să-i sature cu ceea ce nu satură; vor ca Mesia să-i ducă la cer pe calea care duce la iad; vor ca Mesia să-i ducă la viața veșnică pe calea care duce la moarte. Ei așteptă o mântuire fără cruce. Ei așteptă manifestări spectaculoase, dar Mesia este simplu și discret . Și pentru că oamenii nu pot să împace concepția lor greșită, cu realitatea cerută de Dumnezeu, murmură și îl refuză pe Isus.

Așa cum cei din avion au închis ușa tocmai pilotului care trebuia să-i conducă la destinație, tot astfel mulți oameni îi închid ușa spre inima lor tocmai "pilotului divin", care a coborât special din cer, pentru a-i conduce la fericirea dorită.

De aceea, fericitul Ioan Paul al II-lea (1920-2005) spunea la începutul pontificatului său: "Nu vă temeți să-i deschideți porțile inimii voastre Mântuitorului"!

Venerabilul Cesare Boronius (1538-1607), cardinal italian, istoric la Vaticanului, în cartea sa: Analele bisericești, la nr. 137, redă o lege bizară, publicată împăratul roman Adrian (76-138) contra evreilor. Acesta, după ce a cucerit și devastat Palestina, pentru a fi sigur că Ierusalimul nu va mai fi reconstruit, a dat o lege prin care interzicea evreilor să mai urce la Ierusalim. Apoi văzând că evreii se adună și, plângând, se roagă privind spre Ierusalim, a mai dat o lege prin care li se interzicea evreilor nu numai să se mai roage, dar nici să mai privească spre Ierusalim.

Cardinalul Giovanni Colombo (1889-1979), comentând această relatare a lui Cesare Boronius, vede în împăratul păgân Adrian, pe Satana, care după ce prin păcat i-a scos pe oameni din paradis și le-a răvășit sufletul, vrea acum să-i împiedice pe sărmanii oameni, nu numai să se întoarcă în paradisul pierdut, nu numai să se mai roage, dar și să se mai gândească la el.

Satana a căutat dintotdeauna să-i împiedice pe oameni de a se apropia de Isus, de învățătura și de pâinea adusă din cer, și să se mai gândească la paradis. Evanghelia ne spune că pe o bună parte dintre evreii ieșiți la Isus a reușit să-i facă să refuze, atât învățătura cât și pâinea adusă de el din ceruri, cât și speranța Paradisului. Ba mai mult, în acest refuz i-au angajat și pe copiii lor: "Sângele lui, asupra noastră și asupra copiilor noștri" (cf. Mt 27,25). La fel face și cu mulți creștini.

David era înfometat. S-a dus în casa lui Dumnezeu. "Pâinea obișnuită" ar fi fost binevenită, dar cel care era gazda acolo avea ceva mai bun pentru el. "Și preotul i-a dat pâine sfântă" (cf. 1Sam 21,6). David a fost un om cu aceeași fire ca și noi, iar experiențele sale sunt scrise pentru învățătura noastră. David știa în ce parte să se îndrepte cu problemele sale. Să fim și noi înțelepți ca David și să spunem: "Doamne, dă-ne și nouă întotdeauna această pâine" (In 6,27.34).

Orice țară din lume are un număr de urgență. La noi numărul de urgență este 112. În momentul în care cineva sună la acest număr de ajutor, operatorului de serviciu îi apare pe ecran numărul și adresa de unde se face apelul. Și chiar dacă cineva nu ar putea vorbi din cauza vârstei sau a bolii, pentru faptul că a format acest număr, se trimite un echipaj de ajutor la adresa respectivă. Unei fetițe singure acasă i s-a forțat ușa de niște hoți. A format 112 și hoții au fost prinși înainte de a intra în casă.

Psalmul responsorial de astăzi ne spune că și Dumnezeu are un număr de urgență, care se apelează chiar și cu cea mai mică rugăciune, căci: "Ochii Domnului sunt peste cei fără prihană și urechile lui i-au aminte la strigătele lor" (Ps 34,15) Când ești în necaz, strigă la Dumnezeu printr-o mică rugăciune și totul se va rezolva negreșit. Așa a făcut și David, care a scris acest psalm, el a strigat la Dumnezeu la fiecare necaz al său și de fiecare dată a fost ascultat și ajutat.

Sfântul Paul, în lectura a doua de astăzi, ne spune: "Nu-l întristați pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, cu care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării voastre. Înlăturați din viața voastră orice asprime, indignare, ură, tonul răstit, insulta, precum și orice fel de răutate. Fiți binevoitori unii față de alții, generoși, iertându-vă unii pe alții, după cum și Dumnezeu v-a iertat prin Cristos" (Ef 4,30-32).

Am în camera mea o cruce fluorescentă. Pentru a se vedea frumos, mai întâi trebuie să o țin la lumină. La fel este și cu viața de zi cu zi, ca să radieze de Dumnezeu, mai întâi trebuie să o țin în lumina lui Dumnezeu.

Când nu ne încărcăm bateriile sufletului din energia divină a cuvântului sacru și a Euharistiei, viața noastră va fi plină de asprime, de indignare, de ură, de ton răstit, de insulte și de orice răutate. Dar când ne vom hrăni din cuvântul lui Dumnezeu și din Euharistie, vom fi binevoitori unii față de alții, vom fi generoși unii cu alții și ne vom ierta unii pe alții.

Când îl refuzăm pe Isus din Euharistie și din cuvântul Scripturii, normal că îl întristăm pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, care ne-a fost dat spre înviere, căci Duhul Sfânt, negăsind în noi urmele Cuvântului divin și ale Euharistiei lui Cristos, nu ne va putea forma după chipul său binevoitor, generos și iertător și nici nu ne va putea învia în ziua de apoi.

Ce mari jertfe și ce mari lupte sufletești au dus sfinții, pentru a nu se separa de Isus din Cuvânt și din Euharistie! Iată un exemplu în acest sens:

Sfântul John Ogilvie, călugăr iezuit, puțin timp după sosirea sa în Scoția, în anul 1615, a fost arestat și întemnițat. La proces este acuzat: "Cum ai îndrăznit să slujești Liturghia pe pământ scoțian, când regele a interzis?" (Era perioada de prigoană a catolicilor în Anglia, după ruptura lui Henric al VIII-lea). Părintele Ogilvie a răspuns: "Cristos, împăratul cerurilor și al pământului, a poruncit: «Aceasta să o faceți întru pomenirea mea» (Lc 22,19), iar regele Scoției zice: «Să nu o faceți!» Judecați voi pe cine trebuie să ascult?" Părintele Ogilvie a fost condamnat la moarte și decapitat pentru slujirea sfintei Liturghii.

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, la Liturghia celebrată în parcul Bellahouston din Glasgow, Scoția, la 16 septembrie 2010, a spus aceste cuvinte: "Voi sunteți chemați la sfințenie și la a sluji poporul lui Dumnezeu. Modelați-vă viețile după misterul crucii Domnului. Predicați Evanghelia cu inimă și cu conștiință curată. Dedicați-vă doar lui Dumnezeu și veți deveni pentru tineri exemple strălucitoare de viață sfântă, simplă și fericită. Iar ei, în schimb, vor dori cu siguranță să vi se alăture în slujirea poporului lui Dumnezeu. Fie ca exemplu sfântului John Ogilvie, dedicat, altruist și curajos, să vă inspire.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat