Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Edith Stein: martoră în viață, sfântă în moarte

La 9 august, comemorarea liturgică a sfintei evreice, co-patroană a Europei, moartă în urmă cu 70 de ani în lagărul de exterminare din Auschwitz

De Salvatore Cernuzio

"Ne înclinăm profund în fața mărturiei vieții și morții lui Edith Stein, figură ilustră a Israelului și în același timp fiică a Carmelului".

Acestea au fost cuvintele rostite de Ioan Paul al II-lea la 1 mai 1987 la Köln, cu ocazia beatificării lui Edith Stein, călugăriță și martiră, moartă la Auschwitz la 9 august 1942, proclamată sfântă în 1998.

Sora Tereza Benedicta a Crucii, acesta este numele său de călugăriță, a fost "o personalitate care a purtat în viața sa intensă o sinteză dramatică a secolului nostru, o sinteză bogată în răni profunde care încă sângerează", a spus fericitul Wojtyla în același discurs. În același timp, a fost "sinteza unui adevăr deplin mai presus de om, într-o inimă care a rămas așa de mult timp neliniștită și nepotolită, până când în sfârșit a găsit pace în Dumnezeu".

Edith Stein s-a născut la Breslavia, la 12 octombrie 1891, a unsprezecea fiică din părinți evrei. Crescută în valorile religiei israelite, la 14 ani a părăsit credința și a devenit atee. A studiat filozofia la Göttingen, devenind discipolă și asistentă a lui Edmund Husserl, fondator al școlii fenomenologice, și câștigându-și faima de filozof ilustru.

În 1921 s-a convertit la catolicism. Această alegere a fost influențată de citirea biografiei sfintei Tereza. După ce a citit toată noaptea, a închis cartea și a spus: "Acesta este adevărul". S-a botezat la 1 ianuarie 1922 și, în același an, a primit mirul. A dorit imediat să intre pentru a face parte dintre călugărițele carmelite, însă părintele ei spiritual i-a împiedicat într-un prim moment această alegere.

A predat timp de opt ani la Speyer, până în 1932, an în care a fost chemată să predea la Institutul pedagogic din Münster în Westfalia, însă activitatea ei s-a întrerupt din cauza legilor rasiale.

În octombrie 1933 a intrat ca postulantă în mănăstirea carmelitelor din Köln, nu pentru a fugi, ci pentru a satisface o dorință nutrită de mult timp. După câteva luni, s-a celebrat ceremonia încredințării hainei călugărești. Din acel moment va purta numele de sora Tereza Benedicta a Crucii.

În noiembrie 1938, ura nazistă a ajuns la apogeul său. Maica Prioră a carmelitelor din Köln a făcut posibilul pentru a o duce pe Edith în străinătate. De fapt, în noaptea de Anul Nou din 1938 a fost transferată în mănăstirea carmelitelor din Echt, în Olanda. Acolo a scris: "Deja acum accept cu bucurie, în supunere completă și conform preasfintei Sale voințe, moartea pe care Dumnezeu mi-a destinat-o".

Cu toate că i s-a prezentat de mai multe ori posibilitatea de a fugi, (între care oferta unei catedre universitare în America Latină), a refuzat mereu, pentru a îmbrățișa total acel plan de Adevăr pe care Dumnezeu îl rezervase vieții sale.

Priora sa va confirma în depoziție: "Ar fi putut foarte bine să dispară într-un convent pe o insulă din Frisia, dar a refuzat să facă asta pentru că nu voia să scape nici de persecuția nedreaptă pe căi întortocheate".

La 2 august 1942, Gestapoul a luat-o din mănăstire pe Edith și pe sora ei Roza, botezată și ea în Biserica catolică și care presta serviciu la carmelitele din Echit.

În reflecțiile sale Edith a scris: "Faptul că ființele umane ar putea să ajungă să fie așa, nu l-am știut niciodată și faptul că surorile mele și frații mei trebuiau să sufere așa, nici pe acesta nu l-am știut cu adevărat... în fiecare oră mă rog pentru ei. Faptul că Dumnezeu aude rugăciunea mea? Cu certitudine însă aude plânsetele lor".

Condusă împreună cu sora ei în lagărul din Amersfoot, acolo s-a adunat în jurul ei o mică comunitate călugărească care se rugau împreună Sfântul Rozariu. Edith, calmă, nu nervoasă, cu steaua ebraică pe haina sa, "era considerată în mod spontan ca superioara lor, pentru că transpărea în ea o forță supranaturală", relatează câțiva martori.

De fapt, și în acele momente dramatice Edith nu și-a pierdut statura sa morală. Spunea ea: "Lumea este formată din contraste, dar la sfârșit va rămâne numai marea iubire. Cum ar putea să fie altfel?".

După "transferarea" în lagărul de adunare din Westerbork, aproape de Assen, în nord-estul Olandei, în zorii zilei de 7 august, Edith și sora ei au plecat cu o încărcătură de 987 de evrei înspre Auschwitz.

După două zile, la 9 august, sora Tereza Benedicta a Crucii a murit într-una din camerele de gazare din lagărul de exterminare.

A urcat la cinstea altarelor la 1 mai 1987, în domul din Köln. Cu beatificarea sa Biserica a voit să cinstească: "o fiică a Israelului, care în timpul persecuțiilor naziștilor a rămas unită cu credință și iubire cu Domnul Răstignit, Isus Cristos, fiind catolică, și poporului său fiind evreică", așa cum a declarat fericitul Wojtyla.

Tot Ioan Paul al II-lea a canonizat-o apoi la 11 octombrie 1998 și în anul următor, tot din voința sa, a declarat-o co-patroană a Europei împreună cu sfânta Ecaterina de Siena și sfânta Brigitta din Suedia.

(După Zenit, 9 august 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat