Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 București (RO)
Tel. 021/2015400, 021/2015481
Fax 021/3121207
birouldepresa@arcb.ro
Nr. 546/ 09.08.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Atac la adresa Bisericii Romano-Catolice și dezinformare a populației

Ca răspuns la acuzațiile aduse Bisericii Romano-Catolice și ÎPS Ioan Robu de doamna Ondine Ghergut în articolul "Referendum 2012. Biserica Romano-Catolică, implicată în campania electorală. Află de ce e supărat IPS Ioan Robu pe Traian Băsescu" apărut în România Liberă (29 iulie) și de către domnul Florian Bichir în articolul "Papa, Bisericile și referendumul" apărut în Evenimentul Zilei (4 august) facem următoarele precizări:

De fiecare dată când au fost alegeri sau chemări ale populației la referendum, după 1989, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a îndemnat credincioșii din propriile comunități parohiale să participe la vot și să-și exprime alegerea conform propriei conștiințe, amintindu-le că exprimarea votului este un drept și totodată o responsabilitate morală prin care participă la zidirea binelui tuturor cetățenilor.

Până acum nimeni, în nicio astfel de ocazie, nu a condamnat conducerea Arhiepiscopiei pentru acest îndemn și nici nu a acuzat-o că prin aceasta ar fi implicat Biserica Catolică în campania electorală.

Acum însă, dacă Arhiepiscopia, prin conducerea ei, le-a amintit credincioșilor că ne pasă ce se întâmplă cu țara și i-a îndemnat să meargă la vot, au apărut două voci în România Liberă și Evenimentul Zilei cu articole care politizează îndemnul Bisericii și îl acuză pe Arhiepiscopul Ioan Robu de implicare în campania electorală. Considerăm tendențioasă o astfel de răstălmăcire și amintim că întotdeauna Biserica Catolică a respectat și va respecta opțiunile de vot ale credincioșilor, oricare ar fi ele.

Precizăm, totodată, că Arhiepiscopia Romano-Catolică de București nu i-a obligat pe preoți să citească vreun text în ziua referendumului. Prin urmare, autorii articolelor din "România Liberă" și "Evenimentul Zilei" dezinformează grav opinia publică.

Acuzațiile false din articolele amintite mai sus ne fac să ne întrebăm: de când este un delict, un fapt condamnabil, "impardonabil" și "strigător la cer" să mergi la vot, sau, ca părinte spiritual, să-i îndemni pe proprii fii spirituali să-și facă datoria față de țară?

Biroul de presă al ARCB


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat