Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Invitație la sfințirea bisericii "Adormirea Maicii Domnului"

În prezența a mai mulți episcopi, preoți și credincioși, joi, 16 august 2012, începând cu ora 11.00, va avea loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești (jud. Neamț). Liturghia, care va fi prezidată de PS Petru Gherghel, va fi transmisă video prin internet. Accesând www.ercis.ro/video, cei interesați pot urmări Liturghia de la Pildești.

După ce credincioșii din această comunitate au crescut ca număr, biserica veche devenind neîncăpătoare, pr. Petru Budău a pus piatra de temelie la o nouă biserică în luna mai 1996 și a coordonat lucrările până în luna august 2006.

Lucrările au fost preluate și conduse de pr. Ioan Jicmon din luna septembrie 2006. În luna iulie 2012 s-au finalizat lucrările.

Biserica este impunătoare, grandioasă, dimensiunile neputând fi trecute cu vederea. Astfel, lungimea măsoară 60 m, lățimea la crucieră 41 m, lățimea corpului 28 m, înălțimea interioară 24 m, înălțimea la vârful crucilor, care parcă vor să atingă cerul, este de 67 m.

În interior, în centrul peretelui din prezbiteriu, veghează o impunătoare icoană mozaicală a Ridicării Preasfintei Fecioare Maria la cer, fiind cea mai mare din țară, având înălțimea de 13,75 m și lățimea de 8,60 m.

Un candelabru grandios, cu dimensiunea de 6,80 m x 4 m și 196 de becuri, scoate în evidență frumusețea lăcașului. Între cele două turnuri, o statuie a sfintei Fecioare Maria înaltă de 3,20 m, cu brațele deschise, îi privește pe toți credincioșii care vin să dea laudă lui Dumnezeu.

Credincioșii sunt chemați la Liturghie, sunt înștiințați despre evenimentele mai importante, vesele sau triste, care privesc o anumită parte a Bisericii sau pe fiecare credincios în parte, de patru clopote care sunt acționate automat, sfințite de PS Aurel Percă în ziua de 24 iunie 2012.

Biserica a fost ridicată cu ajutorul credincioșilor din sat, atât din țară cât și din străinătate, care au dat dovadă de o generoasă dărnicie, și cu sprijinul altor persoane cu suflet mare care au dorit să contribuie la ridicare acestei frumoase biserici. Mulțumind bunului Dumnezeu pentru asemenea oameni și rugându-l să îi răsplătească pentru binele care l-au făcut, adresăm o călduroasă invitație de a participa la acest moment de rugăciune tuturor celor care doresc să îi aducă slavă lui Dumnezeu și în acest nou lăcaș.

Pr. Gabriel Ciobanu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat