Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul tinerilor la Cacica: Împreună cu Maria, la izvorul bucuriei adevărate!

Toți tinerii binevoitori din Dieceza de Iași, dar și din întreaga țară, sunt invitați la sanctuarul marian de la Cacica, în sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, pentru a participa la pelerinajul bucuriei împreună cu Maria. Motoul pelerinajului tinerilor este: "Împreună cu Maria, la izvorul bucuriei adevărate!" Ca în fiecare an, tinerii vor parcurge pe jos o parte din drum.

Anul acesta, Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, îi invită pe toți tinerii prezenți la Cacica să continue ceea ce au experimentat la Iași, în cadrul INTC - să trăiască și să răspândească, în familiile și grupul lor de prieteni, adevărata bucurie ce izvorăște de la Cristos și pe care ne-o arată Maria.

Pelerinajul este o imagine a vieții noastre ce ne reamintește că suntem călători pe acest pământ și că ne îndreptăm mereu cu încredere spre scopul nostru final, veșnicia. Avem un drum al vieții pe care-l parcurgem uneori în bucurie, alteori în tristețe, uneori cu speranță, alteori cu teamă. Pe acest drum presărat uneori cu împliniri, alteori cu decepții, Maria ne este mereu alături. Maria ne îndreaptă privirea și năzuința mereu spre Cristos, cuvântul divin, izvorul bucuriei adevărate, așa cum sugera și episcopul Petru Gherghel la finalul scrisorii pastorale "Invitație la bucurie". Bucuria Mariei să fie bucuria noastră și trăirea Mariei să fie izvor al trăirilor noastre, izvor al experimentării bucuriei în Domnul.

Tema aleasă de Sfântul Părinte pentru Ziua Mondială a Tineretului preia cuvintele sfântului Paul: Bucurați-vă mereu în Domnul (Fil 4,4). Tinerii de la Cacica se vor uni în rugăciune cu tinerii din Dieceza de Iași și din întreaga țară, continuând, în comuniune sacramentală, bucuria trăită în zilele frumoase ale Întâlnirii Naționale a Tineretului, care s-a desfășurat în perioada 25-29 iulie 2012 la Iași. Numai uniți în rugăciune, în prezența lui Isus și a Mariei, vor putea da mărturie despre credința ce se află în adâncul inimilor noastre și care își trage seva de la Cristos, izvorul adevăratei bucurii.

În dieceza noastră continuă Anul familiei. Lansăm o invitație pentru toți tinerii, voluntari sau participanți, care vor veni la Cacica să se roage pentru părinții lor, pentru frații și rudele lor, să se roage pentru prietenii lor proaspăt căsătoriți, pentru cei care urmează să se căsătorească și, nu în ultimul rând, pentru ei înșiși, să poată întemeia familii frumoase și clădite pe credința în Dumnezeu. Rugați-vă, dragi tineri, și pentru vocații la Preoție și la viața consacrată, căci toți avem nevoie de oameni care să ne arate calea spre Dumnezeu, o cale pe care să o străbatem cu toții în sfințenie.

Pelerinajul tradițional al tinerilor la sanctuarul de la Cacica va începe marți, 14 august 2011. Tinerii care doresc să participe sunt rugați să fie prezenți la locul de după calea ferată, înainte de zona unde încep serpentinele, până la ora 12.00. La această oră va avea loc ritualul pornirii în pelerinaj, după care se va porni spre sanctuar. Aici se va ajunge în jurul orei 13.30 și va avea lor ritualul primirii pelerinilor tineri la sanctuar. În fruntea tinerilor va fi prezent PS Petru Gherghel.

Sfânta Liturghie de la ora 18.00 va fi animată de tineri.

Următorul moment va fi privegherea mariană și procesiunea cu lumânări de la ora 22.00. În continuare, pe parcursul nopții, tinerii se vor reuni în rugăciune la altarul amenajat afară, pregătindu-se astfel să trăiască intens solemnitatea Adormirea Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie din solemnitatea Adormirea Maicii Domnului va avea loc la ora 11.00.

Tinerii care doresc să se implice ca voluntari sunt rugați să completeze aici formularul de înscriere. Voluntarii sunt rugați să fie prezenți încă din 13 august. Prima întâlnire cu voluntarii va avea loc în după-amiaza aceleiași zile, la ora 16.00 la Casa Polonă din Cacica. Detalii pot fi obținute de la Gabriel Măriuț (tel. 0748/619159, 0731/615559) sau Alexandra Cojan (tel. 0742/452569) sau prin e-mail: voluntaricacica@gmail.com.

Parohiile și grupurile care vor participa la pelerinajul tinerilor de la Cacica sunt rugate să semnaleze aici prezența lor. Acest lucru ne ajută să estimăm numărul tinerilor prezenți.

Pelerinajul tinerilor la sanctuarul din Cacica este organizat de Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor.

Detalii pot fi obținute de la pr. Florin-Petru Sescu: 0748/570315; 0765/485514, sescu_florin@yahoo.com.

Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat