Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri la Schimbarea la Față a Domnului nostru Isus Cristos

"Toți ne vom schimba, într-o clipită din ochi, la cea din urmă trâmbiță" (1Cor 15,51)

Dacă trebuie să vorbim despre o minune în Schimbarea la Față a lui Isus, atunci acea minune nu e în schimbarea la față a lui Isus, căci această strălucire de pe chipul său Isus o avea înainte de venirea sa în lume, așa cum ne spune prima lectură (cf. Dan 7,9-14). Dacă e să vorbim de o minune în schimbarea la față a lui Isus, atunci minunea stă în faptul că el și-a putut ascunde această strălucire până la evenimentul de astăzi și până la învierea sa din morți (cf. Mc 9,9-10).

Acum câțiva ani în urmă, înotătoarea americană Florence May Chadwick (1918-1995) a ratat traversarea Canalului Mânecii, înotând, numai cu puțin înainte de final. Mai târziu ea a explicat că pricina eșecului ei a fost ceața ce se lăsase încă din zorii acelei zile asupra canalului. "Dacă aș fi putut vedea malul celălalt", spunea ea, "aș fi reușit".

În fiecare an, de sărbătoarea Schimbării la Față a lui Isus, Dumnezeu, ne dă ocazia să vedem malul celălalt. În marea sa iubire față de noi, Dumnezeu ne arată ceea ce el a pregătit pentru unul fiecare dintre noi, dincolo de pragul acestei vieți, datorită ascultării și jertfei lui Cristos.

Schimbarea la Față nu este doar pomenirea unei întâmplări din viața lui Isus care a avut loc în trecut, căci ceea ce s-a întâmplat cu Isus pe Tabor, se va întâmpla într-o zi și cu toți cei care cred în el și-l urmează.

Nu suntem doar niște vase de lut supuse morții și stricăciunii, căci noi purtăm în aceste vase de lut, "o mare comoară", comoara gloriei eterne (cf. 2Cor 4,7) Trupurile noastre, nu sunt numai purtătoare de duh, ci sunt și purtătoare de slava lui Dumnezeu.

Prin Botez devenim părtași nu numai de moartea lui Isus, dar prin Botez devenim și părtași de învierea și de Schimbarea la Față a lui Isus. Sfântul Paul zice: "Toți ne vom schimba, într-o clipă, într-o clipită din ochi, la cea din urmă trâmbiță. Trâmbița va suna, morții vor învia nesupuși putrezirii, și noi vom fi schimbați" (cf. 1Cor 15,51-52).

O dată un profesor le-a arătat elevilor săi o bancnotă de douăzeci de dolari și i-a întrebat cine o vrea. Toți au ridicat mâinile. Apoi a mototolit-o și i-a întrebat iar cine o vrea. Toți au ridicat mâna. Apoi a călcat bancnota în picioare, cu pantofii murdari de noroi și i-a întrebat iar cine o vrea. Iarăși toți au ridicat mâna. De multe ori în viață cădem, ne mototolim sau ne tăvălim pe jos pentru deciziile pe care le luăm și pentru circumstanțele în care ne aflăm. Ajungem să credem că nu valorăm nimic. Dar nu contează prin câte am trecut, niciodată nu vom pierde valoarea pe care o avem în fața lui Dumnezeu. Murdari sau curați, mototoliți sau foarte puși la punct, pentru el suntem inestimabili, căci ne iubește ca pe lumina ochilor lui (cf. Ps 17,8). (Cf. Vitamine, II).

De aceea, sfântul Alois de Gonzaga (1568-1591), cunoscând care este valoarea creștinului, spunea: "Ad majorem natus sum"! Sunt născut pentru lucruri mai mari!

Isus îi întrebase pe ucenicii lui cine spune lumea că este el. După ce a ascultat de la ei ceea ce spune lumea despre el, Isus i-a întrebat pe ei ce cred despre el. Inspirat de Dumnezeu, Petru a răspuns că el este Mesia. Dar el nu știa exact ce înseamnă Mesia, căci atunci când Isus i-a vorbit despre apropiata sa patimă și moarte, Petru l-a luat deoparte și l-a dojenit (cf. Mc 8,32).

Știți de ce l-a dojenit Petru pe Isus, atunci când i-a vorbit despre apropiata sa patimă și moarte? Pentru că el nu vedea încă malul celălalt, malul împărăției și al slavei divine a lui Isus. De aceea Isus, a hotărât să se schimbe la față înaintea lor, pentru a le arăta malul celălalt, pentru a le arăta tărâmul vieții împărăției sale veșnice și dumnezeirea sa. De aceea, probabil, i-a luat cu sine pe cei mai vocali dintre apostoli și s-a schimbat la față înaintea lor, pentru ca ei să poată vedea cu ochii lor slava și dumnezeirea lui și să audă cu urechile lor din gura Tatălui că el este Fiul său preaiubit și că Tatăl le poruncește să asculte de el (cf. Mc 9,2-10).

După ce Isus le-a arătat celălalt mal în schimbarea sa la față, apostolii nu s-au mai temut să moară împreună cu Isus, pentru Evanghelie și pentru mântuirea sufletelor. Petru, după ce a văzut slava lui Isus, astfel le scria romanilor: "Când v-am făcut cunoscută puterea și venirea Domnului nostru Isus Cristos, nu am pornit de la niște basme alcătuite de închipuirea cuiva, ci am fost noi înșine martori oculari ai măreției sale" (cf. 2Pt 1,16).

Toți evangheliștii sinoptici ne spun că Dumnezeu a cerut tuturor oamenilor, care doresc să fie transfigurați împreună cu Isus, să asculte de Isus. Iar ascultare față de Isus înseamnă: venirea cu încredere la Isus, vorbirea despre Isus și suferințele sale pentru noi, purtarea crucii împreună cu Isus, rugăciunea împreună cu Isus, respectarea Legii și a Poruncilor împreună cu Isus, curățirea de păcate prin Isus, și împărtășirea cu Isus. Iar aceste fapte cerute de Dumnezeu, ca semn a ascultării noastre de Isus, nu sunt grele.

Știți de ce vociferăm și noi în fața necazurilor și suferințelor la care ne cheamă Dumnezeu?

Pentru că nici noi nu vedem bune celălalt mal și nu avem încredere deplină în Dumnezeu!

Se spune că într-o seară de iarnă, un om mergând pe marginea unei prăpastii, a alunecat și a căzut în gol. În timpul căderii a început să-l roage pe Dumnezeu ca să-l scape. Și imediat a reușit să se prindă de un arbust crescut din munte. A început să strige după ajutor. Imediat i s-a părut că sus este cineva. "Este cineva sus?", a întrebat el. "Da, sunt Dumnezeu!" "Doamne, ajută-mă!" "Dă drumul arbustului de care te ții", i-a spus Dumnezeu, "și vei fi salvat!" Omul n-a avut încredere că e glasul lui Dumnezeu și a strigat iar: "Nu mai este și altcineva acolo sus?" A reușit să se lege cu o curea de arbust. Dimineața trecătorii au găsit un om mort, degerat de frig, numai la un metru de pământ.

Dacă ar fi văzut cât de aproape era de pământ, și-ar fi dat drumul. Dacă și noi am putea vedea ce folos ne aduc încercările, le-am primi cu bucurie, căci toate sunt spre lumina și slava noastră.

Sfântul Luca ne spune că Moise și Ilie, oameni care au suferit foarte mult în timpul vieții pentru a-i face pe oameni să trăiască după Legea și Poruncile lui Dumnezeu, au venit acum să vorbească cu Isus despre suferințele pe care el trebuia să le îndure la Ierusalim, pentru oameni (cf. Lc 9,31). Apostolii și primii creștini nu mai conteneau sa vorbească oamenilor despre Isus. Noi vorbim?

Se zice că odată, în Anglia, erau doi soți cărora le plăcea să viziteze micile magazine din centrul Londrei. Printre magazinele lor preferate era unul de antichități în care se vindea veselă veche. Într-una din vizitele lor, au văzut o ceșcuța frumoasă. "Îmi arătați, vă rog, ceșcuța aceea?", a întrebat doamna. Și a adăugat: "Niciodată n-am văzut ceva mai fin!" Când au luat ceașca în mâni, aceasta s-a însuflețit și a început să vorbească. Ceșcuța le-a spus: "Eu nu am fost dintotdeauna ceașca pe care o vedeți acum. Demult, eu eram doar o mână de lut fără formă. Creatorul meu m-a luat în mâinile sale și m-a chinuit, dar m-a modelat cu dragoste. La un moment dat, m-am enervat și am strigat: "Te rog, lasă-mă în pace!" Dar el doar mi-a zâmbit și mi-a zis: "Mai ai puțină răbdare, încă nu e momentul". Cea mai mare suferință a fost cea când am fost pusă în cuptor după modelare; era pentru ca să nu mă crap. A doua suferință, mult mai mare decât prima, a fost aceea de după pictură. Atunci m-a aruncat într-un cuptor și mai fierbinte. Dar când s-a terminat totul și mi-a pus oglinda în față pentru a mă vedea, nu-mi venea să cred că sunt eu, căci așa de frumoasă și prețioasă devenisem. (cf. Vitamine, II)

Suferințele și crucea l-au condus pe Isus la o strălucire și slavă veșnică. Suferințele și crucea i-au condus pe Moise și Ilie la o strălucire și slavă veșnică. Suferințele și crucea i-au dus pe apostoli la o strălucire și slavă veșnică. Suferințe și crucea i-au condus pe toți sfinți la o strălucire și slavă veșnică. Suferințele și crucea, primite prin credință, ne vor conduce și pe fiecare dintre noi, la o strălucire și slavă veșnică.

Sfântul Petru de Alcantara, un preot care a suferit foarte mult în timpul vieții, i-a apărut după moarte sfintei Tereza de Avila, i-a spus: "Fericite cruci și suferințe, care mi-au câștigat în ceruri așa mari comori de slavă!"

Din viața sfântului Ioan Bosco (1815-1888), știm că el s-a întâlnit cu mama sa Margareta (1788-1856), o femeie văduvă care a suferit foarte mult, dar și o femeie foarte credincioasă, după ce ea a trecut din lumea aceasta, i-a apărut lui Don Bosco cu fața și hainele strălucitoare și i-a spus că este în cer lângă Isus. Această apariție a mamei sale strălucitoare i-a dat mult curaj tânărului preot Ioan Bosco de a lucra în via Domnului, în ciuda tuturor încercărilor și suferințelor.

Petru Popovici, un autor de devoționale, spune: "Ultima lucrare a lui Raffaello Sanzio da Urbino (1483-1520) a fost Transfigurarea. În 1802, la porunca lui Napoleon, pictura a fost dusă la Muzeul Luvru din Paris, unde i s-au dat câteva straturi de lac pentru protecție. Cu vremea, straturile de lac au început să întunece toată pictura. În 1972, Profesorul Dioclecio Redig de Campos, directorul general al obiectelor de artă din Vatican, a hotărât să curețe pictura cu Schimbarea la Față. Rezultatul a fost uimitor. Cerul din pictură, care devenise un verde murdar, prin curățire a revenit la albastrul frumos al cerului. La fel, toate celelalte culori au apărut vii, de parcă acum ar fi fost pictat, întreg tabloul Transfigurării a fost transfigurat. Tot astfel și noi trebuie să ne lăsăm curățați și transfigurați de Isus".

Un misionar laic din Singapore povestește că, în zilele tinereții sale și pe când era proaspăt căsătorit, avea un temperament nestăpânit. A încercat tot felul de tehnici de terapie contra mânie, dar niciodată nu am ajuns prea departe în controlul mâniei, până ce nu i-am spus lui Dumnezeu: "Doamne, sunt atât de frustrat în încercarea mea de a-mi controla mânia; renunț, eu nu o pot face nimic, dar tu poți. Mă odihnesc și contez pe tine". Nu mult după aceea soția lui i-a spus: "Știi, te-ai schimbat în ceea ce privește temperamentul tău!" Cu Dumnezeu nimic nu este cu neputință.

Așa se petrece cu orice păcătos, care vine la Domnul Isus. El îl curăță cu adevărat și îl schimbă la față. Dumnezeu, turnând în el gloria sa, ca el să meargă din slava în slava (cf. 2Cor 3,18).

Sfântul Luca ne spune că Isus s-a schimbat la față în timp ce se ruga (cf. Lc 9,29). Moise s-a schimbat la față în timp ce era pe munte și se ruga (cf. Ex 34,29-35). Viețile Sfinților ne spun că mulți sfinți s-au schimbat la față în timpul rugăciunii, ca sfinții Marcu Ascetul și Siluam; sau în timpul primirii sfintei Împărtășanii, ca sfânta Roza de Lima.

Evanghelia de astăzi ne spune că, alături de Isus schimbat la față, au mai apărut Moise și Ilie.

Moise făcuse greșeala de a lovi de două ori stânca cu apă, îndoindu-se astfel de puterea lui Dumnezeu, în fața copiilor lui Israel. Pentru aceasta, Dumnezeu a hotărât că nu el va duce poporul în Țara Promisă (cf. Num 20,7-13). Ba mai mult, Dumnezeu i-a spus să se pregătească că va muri, deși nu era bolnav. Moise a acceptat cu multă credință toate din mâna lui Dumnezeu. Și iată că, deși n-a intrat în Țara Canaanului, pentru supunerea sa la voința lui Dumnezeu, îl vedem intrat în adevărata Patrie Promisă, în cer, unde este și el transfigurat alături de Isus

Ilie, după ce a lichidat, prin puterea lui Dumnezeu, cultul lui Baal, și-a pierdut încrederea în puterea lui Dumnezeu, s-a temut de amenințările păgânei regine, Isabela, și a fugit dinaintea ei, căutând adăpost la Muntele Domnului (cf. 1Reg 19,1-8). Și pentru el, Dumnezeu a decis trecerea din această viață, în car de foc. Și el a acceptat voința lui Dumnezeu și s-a supus. De aceea, peste ani, îl vedem și pe el intrat în cer, alături de Isus, plin de lumină și slavă.

Chiar și când Dumnezeu ne pedepsește pentru păcat, dacă acceptăm din mâna lui suferința și pedeapsa ca medicament, într-o zi, tot el ne va acoperi de lumină și slavă, ca pe Moise și Ilie.

Schimbarea la față a lui Isus ne spune că și noi ne vom schimba la față asemenea lui, că vom deveni asemenea lui. Schimbarea noastră la față a început cu Botezul, continuă prin viața de credință de fiecare zi, și se va desăvârși în ziua arătării lui Isus în slavă.

Pr. Ioan Lungu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat