Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: A IV-a Întâlnire Națională a Familiei Franciscane

"Francisc, mergi și repară Biserica mea" a fost motoul celei de a IV-a Întâlniri Naționale a Familiei Franciscane, desfășurată la Institutul Teologic Franciscan din Roman, în perioada 28-30 august 2012. Au participat peste 100 de membri ai Familiei Franciscane: preoți, persoane consacrate, tineri franciscani și reprezentanți OFS, din diferite regiuni ale țării.

De-a lungul celor trei zile ne-am îmbogățit reciproc trăind o adevărată comuniune franciscană la aceasta contribuind și conferințele prin care cei doi relatori ne-au ajutat să cunoaștem dimensiunea profetică și misionară din perspectiva sfântului Francisc de Assisi.

În prima zi, pr. Eugen Fechetă, OFM, ne-a prezentat bazele biblice și profetice ale misiunii franciscane, de unde a reieșit cât de importante au fost pentru Francisc convertirea și pocăința în drumul său de maturizare creștină.

Pr. Iulian Misariu, OFMConv, în cea de a doua conferință, ne-a ajutat să conștientizăm că misiunea își are originea în misterul preasfintei treimi, unde se reflectă iubirea reciprocă și altruistă care la rândul ei se comunică celuilalt, singura capabilă să se dăruiască, să se autoreveleze fără a aștepta nimic în schimb.

O îmbogățire reciprocă ne-au oferit-o sintezele grupurilor care au reieșit din munca în echipă. Acestea au confirmat încă o dată angajarea pe care au avut-o cei prezenți, precum și dorința lor de a aprofunda tot mai mult spiritualitatea transmisă nouă de fratele mai mare, sfântul Francisc.

Pelerinajul pe care l-am organizat la Sanctuarul Marian de la Cacica a reconfirmat iubirea pe care noi - ca urmași ai sfântului Francisc - o avem către Maica Domnului. În cadrul sfintei Liturghii, pr. Lucian-Iosif Dumea, OFMCap, a scos în evidență predilecția lui Francisc pentru cei săraci, pe care îi vedea ca "formatori" ideali, pe calea conformității cu Cristos cel sărac... Vizitele făcute la mănăstirile ortodoxe Sucevița, Moldovița și Voroneț au făcut să renască în noi dorința de comuniune mai deplină cu sora noastră Biserică. La întoarcerea spre Roman, ne-am oprit și la Nisiporești, pentru un scurt moment de rugăciune la mormântul venerabilei Veronica Antal.

Pr. prov. Emilian Cătălin, OFMConv., în cuvântul său de învățătură ne-a felicitat pentru efortul de a ne întâlni o dată pe an într-un număr atât de mare, din toate locurile țării, ne-a încurajat inițiativele noastre și ne-a îndemnat în numele Diecezei de Iași - transmițându-ne salutul Preasfințitului Petru Gherghel - și în numele Provinciei pe care o reprezintă, să fim în continuare "sare a pământului și lumină a lumii", care și astăzi ca și 800 de ani în urmă, pe când Francisc de Assisi s-a dăruit Bisericii pentru a o sprijini, are nevoie de ajutorul nostru, al celor consacrați, de exemplul și mărturia noastră, a celor angajați în a fi slujitorii săi și pentru a o ridica, acolo unde este nevoie, din decăderile sale. Să fim mărturisitori ai credinței noastre în Isus Cristos cel Înviat, pentru societatea în care ne aflăm și să primim același mandat: "Francisc, mergi și repară Biserica mea care se ruinează...".

De asemenea, sfânta Liturghie pe care am celebrat-o împreună cu surorile noastre Clarise, de la Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman, ne-a înălțat sufletește și a întărit afinitatea și comuniunea de spirit, care persistă de secole între cele Trei Ordine înființate de sfântul Francisc de Assisi.

Pe tot parcursul acestei întâlniri interfranciscane, ne-a însoțit și un oaspete de onoare, d-na avocat Silvia Palomba de la Geneva, care la una dintre conferințe ne-a vorbit despre rolul important al asociației Franiscans International (http://www.franciscansinternational.org), a cărei misiune este acea de a fi portavoce franciscană către Națiunile Unite (ONU), organizare însărcinată cu apărarea drepturilor omului, a celor vulnerabili și abandonați dar și cu planeta noastră afectată. Viziunea lor este "o comunitate fondată pe valori franciscane, în care să fie respectată demnitatea fiecărei persoane, resursele să fie împărțite în mod egal, iar ambientul să fie protejat și apărat de orice stricăciune, iar popoarele și națiunile să trăiască în pace", așa cum și sfântul Francisc a dorit în timpul său.

Mulțumindu-i Domnului pentru aceste zile pline de bucurie, de comuniune fraternă, și de credință, luminați de cuvântul său și întăriți de exemplul sfintei Fecioare Maria, model de dăruire, și al sfinților Francisc și Clara, am încheiat cea de-a patra Întâlnire Națională a Familiei Franciscane (INFF) cu aceste cuvinte: "Dumnezeule, care i-ai dat sfântului Francisc să devină asemenea chipului Fiului tău prin umilință și dăruire deplină, te rugăm, dă-ne și nouă harul ca, umblând în vremurile noastre pe cărările lui, să-l putem urma pe Fiul tău cât mai de aproape și să ne unim cu tine într-o iubire plină de bucurie, spre edificarea Bisericii tale și spre mântuirea lumii întregi! Amin".

Pace și bine!

Comisia Națională a Familiei Franciscane

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-30 august: Roman: A IV-a Întâlnire Națională a Familiei Franciscane


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat