Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj în Țara Sfântă: Pelerini pe urmele lui Isus și ale Mariei

În mod cert, fiecare creștin se poate lăuda că a trăit momente de înălțare sufletească în diverse împrejurări și experiențe de viață, dar parcă nimic nu se compară cu împlinirea și satisfacția vizitării locurilor din Țara Sfântă. De acest privilegiu ne-am bucurat și noi, un grup de 45 de pelerini, care în perioada 26 august - 4 septembrie 2012, călăuziți de părintele Iosif Dorcu, parohul catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, am putut trăi momente unice și de-a dreptul copleșitoare, la întâlnirea cu diverse locuri în care Isus și Maria au pășit și au trăit în urmă cu două mii de ani. Trebuie să recunosc faptul că pentru a evoca astfel de experiențe de viață încă nu s-au inventat cuvintele potrivite, iar încercarea de a descrie trăirile și stările prin care am trecut devine o activitate extrem de dificilă și riscantă.

Ascensiunea pe muntele Tabor, momentele solemne din Cana Galileii, emoția imensă trăită în Bazilica "Bunei Vestiri" din Nazaret, traversarea lacului Tiberiadei, liniștea și frumusețea de pe Muntele Fericirilor, ecoul pașilor lui Isus din Cafarnaum, mângâierea Maicii Domnului la sanctuarul "Stella Maris" de pe Muntele Carmel, speranța și fericirea împărtășită de locurile sfinte din Betleem și împrejurimi precum și întâlnirea cu multe astfel de spații, unde sufletul fiecărui pelerin începe să vibreze, au fost pentru fiecare dintre noi experiențe de neuitat. Dar cele mai puternice sentimente și cele mai înălțătoare momente au fost în Ierusalim și împrejurimile sale: Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsemani, Capela condamnării, Litostrotos, Cenacolul, Zidul plângerii, totul culminând cu Calea Sfintei Cruci de pe Via Dolorosa și întâlnirea lui Isus pe Calvar și în Sfântul Mormânt.

Și nu am spus totul! Au fost mult mai multe repere și locații în care am întâlnit urme ale pașilor lui Isus și ale Mariei, dar trebuie să mă repet iar, cuvintele nu pot exprima experiența directă, trăită, simțită, împărtășită împreună, mai cu seamă la sfintele Liturghii oficiate în diverse locuri cu puternică încărcătură spirituală pentru noi, creștinii, și nu numai.

Am întâlnit oameni cu fețe senine, care radiau de fericire, oameni simpli care își vedeau visul împlinit la intrarea în Sfântul Mormânt, negustori pătimași, trecători indiferenți, evrei cu privirea țintuită spre Zidul Plângerii, dar și oameni săraci, viețuitori ai deșertului sau izolați între imense ziduri de beton. În deșert am putut înțelege profunzimea unui gest care pentru noi pare banal: cât de mult însemnă să oferi cuiva o cană de apă! În Betleem am putut realiza umilința arătată de Isus atunci când a acceptat să devină ca noi, trăitor într-un spațiu plin de lipsuri și sărăcie! Pe Calvar am simțit ce înseamnă de fapt iubirea adevărată (un cuvânt care pentru mulți a devenit ceva banal). La Sfântul Mormânt am înțeles ce însemnă speranța și valoarea jertfei din iubire! Ai putea crede că Țara Sfântă este un spațiu al marilor contraste și probabil că pentru simplii turiști așa și pare, dar pentru un pelerin creștin este un spațiu al speranței, al liniștii sufletești (dincolo de forfota cotidiană din cetate) și al întâlnirii cu Dumnezeu!

Acum, după ce am parcurs această experiență unică a vieții mele, îmi vine să exclam cu psalmistul: "Te laud, Doamne, din toată inima, pentru că ai ascultat cuvintele gurii mele!"

Prof. Alois Gherguț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Pelerinaj în Țara Sfântă (26 august - 4 septembrie 2012)


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat