Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tineri de la "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași în campus la Lacu Roșu

În perioada 23-26 august 2012, tinerii din Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași au participat la un campus în zona Lacu Roșu. Într-un cadru feeric am reușit ca, împreună cu pr. Daniel-Nicu Butacu și pr. Marcelin Blaj, să medităm despre decizia de luat în viață, dar și despre cine ne inspiră pe noi în luarea acestei decizii.

A început într-o dimineață însorită de august. Entuziasmul se citea pe fețele tuturor tinerilor adunați care mai de care cu bagaje mai voluminoase, rucsacuri și saci de dormit. Odată îmbarcați, am pornit la drum.

Un drum mai lung, dar frumos, mai ales printre munții din Bicaz. Iată-ne ajunși la cabană - o minunăție! Așezată la poalele munților, cabana îți oferea o priveliște splendidă: munți la dreapta, munți la stânga, soarele strălucea pe cer, râul se auzea curgând... hai la o plimbare până la Lacu Roșu! După șase ore de drumeție "pe scurtături", prin mlaștini si râpe, lipsiți de apă, am ajuns acasă și ne-am pregătit pentru concursul "cel mai curățel primește o ciocolată".

A doua zi a început cu micul dejun, după care a urmat un moment de cateheză susținut de pr. Marcelin Blaj, în care am abordat teme privitoare la deciziile pe care trebuie să le luăm în diferite situații și de cine ne lăsăm influențați în luarea acestor decizii. Ne-am împărțit pe grupuri și am împărtășit păreri unii altora. A urmat sfânta Liturghie la care am participat cu toții rugându-ne și cântând în cor. Momentul mult așteptat sosise. În apropierea cabanei, cei mai năstrușnici au descoperit o mini-cascadă, așa că ne-am înarmat cu prosoape și am pornit într-acolo. Pentru a nu păți precum Ion Creangă, ne-am scăldat cu tot cu haine. Printre scufundări, flic-flac-uri și volei în apă, ne-am făcut timp pentru o glumă sau o poză. Am mai fi stat, însă foamea ne-a chemat acasă, unde am luat prânzul. După-amiaza a fost rezervată plimbării cu barca pe Lacu Roșu. Imaginea lacului la apus de soare ne-a lăsat fără cuvinte și ne-a înălțat mintea spre Creator, cel care ne oferea un astfel de peisaj.

Ziua a treia a adus cu ea o noua cateheză susținută de pr. Daniel-Nicu Butacu, în care am privit temele abordate din diferite perspective și asta ne-a ajutat să discernem ceea ce este bine să faci într-un impas și ceea ce nu este bine. Catehezele, prin natura lor, ne-au adus unul mai aproape de celălalt, văzând că nu suntem singurii cu întrebări fără răspunsuri. Mare ne-a fost bucuria când ni s-a alăturat și pr. paroh Petru Sescu pentru sfânta Liturghie și un moment de comuniune. A urmat pregătirea grătarului si prânzul copios. În aceeași zi am urcat vârful Ghilcoș, care mai greu, care mai ușor, însă la vederea peisajului, am putut afirma că a meritat efortul. Seara ne-am adunat cu toții în jurul focului de tabără, fredonând cântece de voie bună.

Și cum poveștile de la focul de tabără s-au întins până târziu în noapte, a doua zi dimineață nu se dădea nimeni trezit... până când părintele a luat inițiativă și a dat deșteptarea "într-o manieră proprie". După micul dejun copios am mai profitat puțin de împrejurări pentru poze și amintiri, ne-am făcut bagajul și am pornit spre casă. Am poposit, totuși, la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț pentru sfânta Liturghie celebrată de pr. Eusebiu Bulai si pr. Marcelin Blaj. Drumul spre casă, în ciuda căldurii și a oboselii, nu a fost lipsit de spirit tineresc și voie bună.

Iașiul ne aștepta în forfota de duminică seară cu o lună superbă veghind asupra amintirilor noastre.

Georgiana Munteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-26 august:Tineri de la "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași în campus la Lacu Roșu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat