Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Marcu": Campusul "Amintiri din copilărie"

Aproximativ 130 de copii, alături de animatori, din Parohia "Sfântul Marcu" din Cleja, după terminarea anului școlar, în perioada vacanței, când mulți dintre copii nu se mai întâlneau decât duminica la sfânta Liturghie și rareori în timpul săptămânii, s-au adunat în campus. Tema acestui campus, care a ținut o săptămână, în perioada 20-25 august 2012, a fost "Amintiri din copilărie", inspirată din opera lui Ion Creangă.

Aceasta tematică a campusului a fost una pe placul tuturor deoarece, creația literară fiind deja cunoscută, a fost privită și trăită de cei prezenți din perspectiva învățăturilor luate din Sfânta Scriptură, relaționând povestirea din punct de vedere moral și aplicând-o la viața cotidiană, învățând ce trebuie și ce nu trebuie să facem pentru a fi plăcuți lui Dumnezeu.

Acest campus a avut o importanță deosebită și pentru noi, animatorii, din mai multe considerente. Conștienți că în perioada școlii primare și gimnaziale se creează legături care consolidează puternic nivelul de familiaritate dintre copii, am ținut cont de faptul că o dată cu trecerea timpului aceste relații, dacă nu sunt întreținute, se deteriorează. Prin intermediul activităților din campus am dorit să se reînnoade legăturile dintre generații. A fost o experiență benefică și pentru că toți copiii s-au bucurat de câteva zile de vacanță într-un stil diferit și au învățat lucruri noi, raportându-se la valorile morale și sociale ale unei societăți care iubește atât natura, cât mai ales pe Creatorul ei.

Prin activitățile pe care le-au întreprins, ei s-au intitulat "Prietenii naturii", deoarece s-au implicat în strângerea deșeurilor de pe marginea străzilor, a terenurilor de joacă, din curtea bisericii, învățând astfel că mediul înconjurător trebuie protejat, iubit și respectat. Noi, animatorii, deși epuizați de energia și entuziasmul copiilor, am avut șansa să analizăm lucrurile dintr-un alt unghi, unul mai profund.

Din perspectiva animatorului, această experiență te face conștient de puterea exemplului și de impactul acțiunilor tale asupra copiilor, deoarece te transformi peste noapte din omul ce-și căuta un exemplu demn de urmat într-un model de urmat pentru ceilalți. Mai mult, m-a impresionat capacitatea copiilor de a fi deschiși, de a-și dezvălui adevărata lor personalitate unor persoane pe care abia încep să le cunoască. Ba chiar ei au devenit exemple pentru noi, prin simplitatea și ușurința cu care privesc evenimentele din viața lor și prin bucuria cu care se manifestă în fața micilor plăceri ale vieții.

Nu putem decât spera că, în urma acestei perioade, copiii să rămână cu cele învățate, întipărite în comportamentul lor, iar amintirile frumoase să le rămână încrustate în inimi. Ca animatori, în urma acestei frumoase experiențe din cadrul parohiei noastre, nu putem decât să așteptăm repetarea unei asemenea experiențe și în anul ce urmează.

Coman Bianca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-25 august: Cleja "Sfântul Marcu": Campusul "Amintiri din copilărie"


 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat