Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): "Drumul spre Dumnezeu este prin celălalt". Interviu cu PS Ioachim Băcăuanul

În cadrul deschiderii oficiale a Adunării Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) a luat cuvântul și PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, delegat al Mitropolitului Ortodox din Iași, care ne-a răspuns și la câteva întrebări.

- Excelență, care sunt, în opinia dv., perspectivele ecumenismului?

Perspectiva ecumenismului în lume este o perspectivă a dialogului, aceea de a face acțiuni comune, potrivit mesajului pe care Cristos l-a dat întregii lumi, acela de a se iubi unul pe altul. Dacă semănăm iubirea și pacea lui Cristos, atunci oamenii se vor recunoaște între ei, indiferent de statutul lor social, indiferent de culoarea pielii lor, indiferent de ceea ce împărtășesc în viața lor. Pentru faptul că drumul spre Dumnezeu este prin celălalt și recunoscând în celălalt chipul lui Dumnezeu, iubire, atunci și perspectiva dialogului ecumenic va fi de a se face acea unitate în diversitate.

- Care este rolul laicilor în Biserică și în coresponsabilitatea cu preoții, la lumina globalizării și a secularizării?

Rolul legăturii dintre Biserici, fiecare cu al său cult aparte, cu tradiția sa, este acela de a depăși momentul secularizării. Această lume secularizată aduce multă neliniște, nesiguranță, multă îndoială. Bisericile trebuie să aibă acest scop, acela de a depăși aceste greutăți, aceste multe probleme care sunt în lume. De aceea, dacă nu avem comuniune între Bisericile noastre, trebuie să găsim un câmp comun de acțiune pentru a depăși aceste greutăți. În această lume secularizată trebuie să punem mai întâi dragostea și pacea pe care a adus-o Cristos. Pacea pe care a adus-o Cristos nu este cea pe care o dau oamenii, diplomații, ci este acea liniște care se instalează în inimile fiecăruia și, în perspectiva acestei liniști interioare, ne odihnim unul în celălalt. În teologia orodoxă spunem așa: să participăm la taina persoanei celuilalt, celălalt să participe la taina persoanei sale, fără să ne confundăm, rămânând fiecare liber și independent, creionându-și calea în această existențialitate, dar recunoscând în celălalt, așa cum este el, chipul lui Dumnezeu. În lumea aceasta a nesiguranței este nevoie de pace, de liniște, pentru faptul că noi nu ne putem ghida într-un labirint decât printr-o lumină care vine de sus, care este lumina lui Cristos.

- Cum percepeți legătura dintre ritul latin și oriental, la momentul actual, atât în țară cât și în afara acesteia?

Biserica ortodoxă din România este foarte deschisă, mai ales pentru că românii noștri în ultimul timp, datorită multor circumstanțe pe care nu le judecăm, au plecat pe toate meridianele lumii. Noi le spunem să ducă acolo mesajul nostru și să se înțeleagă cu cei pe care îi găsesc acolo. Am găsit din partea Bisericii Catolice apropiere și deschidere, toți ne-au primit în țările unde nu suntem majoitari din punct de vedere ortodox, ne-au primit cu bucurie, uneori ne-au dat lăcașurile de cult, ca să le folosim pentru cultul nostru ortodox. Aceasta este o apropiere între popoare și credem că în perspectiva următoare, oamenii se vor cunoaște între ei așa cum sunt ei, cum i-a lăsat Dumnezeu și se vor ajuta potrivit problemelor din țările respective, în punctele unde ei își desfășoară activitatea, și credem că se va crea familia mare pe care o iubește Dumnezeu, unitate în diversitate.

Alexandra Cojan și Luca Sardella
 


lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat