Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): Seara internațională

Seara zilei de sâmbătă, 25 august 2012, a fost dedicată diverselor modalități de cunoaștere a culturii și obiceiurilor din țările participante la Adunarea Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (AG FIAC). A fost o seară caracterizată de muzică, dans, jocuri și multă bună dispoziție. Alături de noi s-a aflat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de toți episcopii și preoții prezenți la FIAC atât din țară, cât și din străinătate.

Programul a început imediat după cină și s-a desfășurat pe terenul de sport al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, unde organizatorii amplasaseră deja toate cele necesare desfășurării evenimentului.

Seara internațională a debutat cu un scurt program artistic care a cuprins atât un recital de muzică ușoară de factură religioasă, cât și mai multe dansuri populare din zona Moldovei interpretate de Formația de dansuri "Izvorașul" din Săbăoani, care au încântat întregul public și au făcut ca majoritatea celor prezenți, români și străini, să se prindă în hore și sârbe moldovenești. Tot în cadrul programului artistic, tânăra Mădălina Luca a susținut un recital de nai, după care a avut ocazia să prezinte publicului componentele costumului popular din zona Moldovei pe care îl purta.

Un moment special al serii a fost prezentarea episcopilor prezenți alături de noi la manifestările prilejuite de AG FIAC. Oana Tuduce, președinta ACRO, a mulțumit pe rând tuturor episcopilor români și străini prezenți, oferindu-le câte un cadou din partea ACRO. Totodată, au primit mulțumiri și câte un cadou simbolic asistenții spirituali ai ACRO: pr. Felix Roca, pr. Florin-Petru Sescu, pr. Iuliu Muntean, pr. Coriolan Mureșan și preoții de la ITRC care și-au adus contribuția la buna desfășurare a evenimentului.

A urmat apoi prezentarea țărilor participante și a echipei care s-a ocupat de organizarea evenimentului, împreună cu toți cei care au lucrat intens la departamentele FIAC: echipa Consiliului Național al Acțiunii Catolice din România(ACRO), echipa de ghizi, cea de traducători, echipa responsabilă cu masa și echipa mass-media. Toți au fost răsplătiți cu aplauze îndelungi și cu diverse cadouri de către responsabilii ACRO.

Pe parcursul serii, mai multe delegații străine de pe cele patru continente au prezentat diverse momente artistice: dansuri, cântece populare, jocuri și cântece religioase caracteristice țărilor de proveniență. De asemenea, am avut cu toții ocazia să gustăm din specialitățile culinare ale țărilor prezente și din băuturile specifice diferitelor popoare, România oferind produse și băuturi tradiționale din Maramureș, Moldova și Transilvania care au încântat publicul.

La finalul programului mai multe delegații străine au împărțit mici suveniruri tuturor celor prezenți, s-au schimbat cuvinte de încurajare și de mulțumire, ne-am simțit cu adevărat o mare familie, indiferent de limba în care comunicam.

A fost o seară plină de culoare, de frumos și de bucurie în Domnul. Am avut ocazia să experimentăm diversitatea culturală și să apreciem tradițiile și obiceiurile altor popoare dăruindu-i Domnului bucuria, entuziasmul și tot ceea ce am învățat unii de la alții pe parcursul acestor zile binecuvântate.

Ana-Maria Blaga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 august: Iași (FIAC): Seara internațională


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat