Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): Sfânta Liturghie prezidată de Eminența Sa card. Salvatore de Giorgi

Finalul Adunării Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) a fost marcat, duminică 26 august 2012, prin sfânta Liturghie prezidată de Eminența Sa card. Salvatore de Giorgi în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Au concelebrat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Domenico Sigalini, asistent ecleziastic al FIAC, PS Luis Armando Collazuol (Argentina), PS Eduardo Horacio Garcia (Argentina), ÎPS Felix Anthony Machado (India), PS Sotero (Myanmar), PS Venant Bacinoni (Burundi) împreună cu alți preoți din țară și din străinătate.

La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a salutat episcopii și preoții concelebranți, delegațiile celor 35 de țări prezente la această întâlnire, coordonatorul FIAC, Emilio Inzaurraga, secretara FIAC, Maria Grazia Tibaldi, președinta Acțiunii Catolice din România (ACRO), Oana Tuduce, tinerii din Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași și din celelalte dieceze și pe toți credincioșii participanți la sfânta Liturghie. Le-a adresat de asemenea mulțumirea că au participat la această adunare, urându-le succes în misiunea pe care o vor desfășura în cadrul Acțiunii Catolice în țările și diecezele în care se vor întoarce.

După ce pr. Felix Roca, asistent general al ACRO, a proclamat Evanghelia, ES Card. Salvatore de Giorgi și-a început omilia cu afirmația de credință, de încredere, de fidelitate izvorâtă din inima lui Simon Petru ca răspuns la întrebarea provocatoare a lui Isus: Doamne, la cine vom merge? Tu ai cuvintele vieții veșnice iar noi am crezut și știm că tu ești Sfântul lui Dumezeu, mulțumindu-i de asemenea PS Petru Gherghel pentru găzduirea cu ospitalitate evanghelică de către Sfânta Biserică din Iași.

A continuat, apoi, Eminența Sa amintind cum zilele acestea am trăit experiența pascală a celor doi ucenici din Emaus, într-un climat de rugăciune, de studiu și de fraternitate bucuroasă, plin de speranță. A subliniat apoi, la lumina Cuvântului lui Dumnezeu pe care l-am ascultat, unele condiții și cerințe fundamentale pentru credibilitatea și eficacitatea noii evanghelizări, atât la nivel personal cât și la nivel asociativ. Prima este fidelitatea la Botezul nostru, care construiește poarta credinței de la care a început itinerariul sfințeniei spre poarta gloriei.

A mai amintit de asemenea, că deși există provocări, ele trebuie înfruntate mai ales încredințându-ne în harul nesecat al Domnului Isus, invocându-l mereu în rugăciune, prima dintre misiunile AC: rugăciune, studiu, acțiune și sacrificiu. El este cel care ne-a chemat, consacrat și trimis pentru a colabora cu El în misiunea neobosită pentru mântuire, făcându-ne participanți prin Botez la tripla sa slujire, sacerdotală, profetică și regală: un dar de iubire, care este o misiune de iubire pentru toți. Suntem chemați să-l vestim cu ardoare nouă, cu metode noi, cu expresii noi, pentru a-l face cunoscut pe Cristos oamenilor.

În concluzie, ES card. Salvatore de Giorgi ne-a spus că suntem chemați să vestim Evanghelia cu credință, integral, fără compromisuri, fără rezerve, fără a o modela pe om, așa cum scria Sfântul Paul galatenilor. Ca și evanghelizatori, nu putem să preferăm opiniile noastre în locul adevărului Evangheliei, așa cum sunt garantate de Magisterul Bisericii, care este unicul interpret autentic cu privirea la acestea, așa cum a vrut Domnul.

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a dorit să mulțumească Eminenței Sale card. Salvatore de Giorgi dăruindu-i și o copie a icoanei Maicii Domnului de la Cacica, în amintirea vizitei sale în dieceza noastră.

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 august: Iași (FIAC): Sfânta Liturghie prezidată de Eminența Sa card. Salvatore de Giorgi


 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat