Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): Sfânta Liturghie de sâmbătă, 25 august 2012

Ziua de sâmbătă, 25 august 2012, a fost deschisă cu celebrarea sfintei Liturghii în rit latin, prezidată de PS Domenico Sigalini, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice din Italia și al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), alături de episcopii și preoții prezenți la Adunarea Generală a FIAC.

Redăm în continuare cuvântul de învățătură pe care PS Domenico Sigalini l-a rostit cu ocazia acestei celebrări.

"Primele locuri sunt mereu cele mai dorite" (Mt 23,1-12)

Societatea noastră este o societate care ține la imagine. Dacă nu apărem, nu existăm. Televizorul este cel care decide dacă existăm sau nu unii pentru alții. Dacă apari acolo înseamnă că exiști. Acolo trebuie să apară faptele, acolo se difuzează ideile. Un lucru văzut la TV este cu totul și cu totul altceva decât dacă ar fi fost citit sau auzit. Este vorba despre o realitate de care nu ne putem lipsi, însă care poate să creeze sugestii necontrolate, personalități distorsionate, dându-se mai multă importanță la ceea ce apare decât la ființa în sine.

Chiar și fără TV, întotdeauna a existat în noi, oamenii, impulsul de a fi văzuți, dorința morbidă pentru primul rând, dorința de a scrie numele noastre pe lespezi, de a ședea în primele rânduri, de a ne face văzuți, de a ne băga în seamă. Există multe tribune adaptate spre realizarea acestor vise: politice, culturale, de piață, de spectacol. Din păcate există și în cadrul religiei, însă evanghelia este foarte precisă cu privire la acest aspect. "Le plac primele locuri în adunări și în primele rânduri în sinagogi; le place să fie salutați în piețe... Însă voi să nu fiți la fel. Cel care este cel mai mare dintre voi să fie servitorul vostru". Nu pentru o umilință falsă.

Dacă cineva are o responsabilitate, nu trebuie să se ascundă în spatele unui deget, nu trebuie să se sustragă îndatoririlor ce-i revin scuzându-se că este umil, pentru că nu dorește să intre în scenă. Există momente în care autoritatea trebuie să fie prezentă, însă ceea ce trebuie să fie în mod absolut vizibil este faptul că în centru este Isus. El este învățătorul, el este mântuitorul, cuvântul lui fiind cel care contează, viața lui fiind demnă de a fi urmată, iar evanghelia lui de a fi luată deasupra oricărei alte considerații. Astăzi și în Liturghiile noastre revenim pentru a-i da cărții Cuvântului locul său plin de demnitate, cu crucifixul în mijloc, iar tabernacolului o poziție de luminozitate absolută. Și vorbim despre simple simboluri.

Ceea ce este important, însă, este inima care trebuie să aibă mereu un centru care este El. Din păcate, se începe mereu bine, însă apoi se merge încet în derivă atunci când avem loc șezând în mulțime și, încet, cineva te împinge, se așează și te găsești pe jos, luându-ți locul. Tot așa, încet, îi luăm și noi locul lui Dumnezeu.

Aceasta este și ispita multor oameni din Biserică, care din entuziasmați servitori pot să devină importanți, și din importanți pot să devină dedicați la altceva decât spre o iubire dezinteresată. Slujirea însă poate adesea să ducă la asumarea responsabilității, la ocuparea de locuri prestigioase. Responsabilitățile sunt recunoscute de locul lor în ierarhie, și astfel jocul e gata făcut. Dacă cineva nu are nimic în cap, va crede că el este în centru, și nu Domnul care slujește în persoanele încredințate lui. De aceea în comunitățile noastre există concursul pentru locuri și nu pentru slujire.

Așa a fost pe vremea lui Isus, și tot așa e și astăzi, cu un factor agravant: că învățătorul și Domnul nostru Isus ne-a dat mereu un exemplu decis, clar, plătit întotdeauna pe pielea trăirii ca servitor. Ba chiar a și murit pe cruce tocmai ca și servitor suferind. El ne amintește că nu trebuie să iubim nici un prim loc, nu trebuie să facem precum păunii, ci trebuie să ne amintim mereu că "cel mai mare dintre voi să fie servitorul vostru".

Doar atunci, ridicând privirea spre El, vom putea să ne purificăm mereu intențiile noastre, reîntorcându-ne mereu la incandescența deciziilor unei slujiri autentice care ne-a determinat să facem primii pași generoși, și să-i încredințăm lui Dumnezeu voința de a persevera; Isus a venit în această lume tocmai pentru a-l repune pe Dumnezeu în centru, pentru că El este speranța pe care mereu trebuie să o avem prezentă în fața noastră.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea pe site-ul FIAC:
http://fiac.actiuneacatolica.ro/media/foto-2...

Ana-Maria Blaga și Alexandra Cojan
 


lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat