Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): Sfânta Liturghie la Sanctuarul din Cacica

Delegațiile Acțiunii Catolice (AC) din cele 35 de țări prezente la Adunarea Generală a Forumului Acțiunii Catolice din România (FIAC) au participat vineri, 24 august 2012, la sfânta Liturghie din Sanctuarul din Cacica, prezidată de PS Luis Armando Collazuol (Argentina) alături de cardinalul Salvatore de Giorghi, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, ÎPS Felix Anthony Machado (India), PS Domenico Sigalini, asistentul spiritual al AC din Italia și al FIAC, alți episcopi și preoți atât din România, cât și din străinătate.

În ziua destinată vizitării mănăstirilor din Bucovina, punctul central a fost sfânta Liturghie de la ora 10.30, celebrată în Sanctuarul din Cacica. După salutul de bun venit al părintelui paroh Romuald Bulai, a urmat celebrarea Liturghiei în sărbătoarea Sfântului Bartolomeu. La această celebrare, cuvântul de la predică a fost adresat de către PS Luis Armando Collazuol, care a făcut o reflecție despre îndemnul misionar, cu referire la exemplul lui Natanael.

În cadrul predicii, PS Luis Armando Collazuol a reamintit cum Filip, al V-lea discipol al lui Isus, de îndată ce a auzit chemarea Învățătorului, a devenit imediat apostolul său. Prietenul lui, Natanael, numit mai apoi Bartolomeu, a fost cel care a primit vestea. Acesta a crezut din două motive, primul datorită mărturiei externe a lui Filip, cel care l-a ascultat și l-a urmat pe Isus, iar al doilea datorită unei dispoziții interioare: "un om fără dublură". A crezut mai întâi în mărturia lui Filip, iar apoi în cuvintele lui Isus, datorită întâlnirii personale cu El.

În continuare, PS Collazuol a mai precizat care a fost rodul întâlnirii dintre Natanael și Isus, și anume promisiunea pe care Isus o face pentru o lumină nouă în viața lui Natanael, împreună cu participarea la drumul Învățătorului. Biserica are rolul de a anunța și de a răspândi împărăția lui Dumnezeu până la marginile pământului, pentru ca toți oamenii să creadă în Cristos și să se mântuiască. Dumnezeu ne îndeamnă mereu să ieșim din noi înșine, să împărtășim mereu cu ceilalți bunurile pe care le posedăm, începând de la lucrul cel mai important și mai scump care este credința. Doar făcându-se misionară, comunitatea creștină și asociațiile precum Acțiunea Catolică, vor putea depăși separările și tensiunile interne și vor putea recupera unitatea și vigoarea credinței.

În încheierea predicii, PS Collazuol a transmis tocmai această urarea, ca fiecare dintre noi să fie misionar în parohia în care trăiește, la locul de muncă, ca participare la misiunea universală a Bisericii. A face parte din Acțiunea Catolică reprezintă tocmai un mod de a ne îndeplini această misiune.

După încheierea sfintei Liturghii, a urmat și vizitarea mănăstirilor Voroneț și Agapia.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea pe site-ul FIAC:
http://fiac.actiuneacatolica.ro/media/foto-2...

Alexandra Cojan
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat