Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: O cale de sfințenie ieri, azi, întotdeauna

O expoziție deosebită prin semnificații s-a deschis la 2 august 2012, la Muzeul Unirii din Iași: "Linguri, linguroaie și polonice din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei".

Orice cuvânt, scris sau vorbit, orice gest și orice obiect are o triplă expresie: cea profană, dată de uzul sau înțelesul imediat, cea simbolică, unde înțelesurile s-au sublimat în creuzetul sufletului generații de-a rândul și vorbesc în același fel oamenilor aceluiași pământ și expresia spirituală, universal valabilă în timp și spațiu, fiindcă, mergând la însăși esența vieții, unește pe om de Creatorul sau. Și cu cât un obiect pare mai banal, cu atât expresia sa simbolică și spirituală este mai profundă. Ce poți să spui, fără să surâzi cu surprindere, despre... linguri, linguroaie și polonice?!

Conceptul expozițional - precizează etnograf Marcel Lutic - a plecat de la evocarea legăturilor intrinseci, subtile, aproape esoterice, care au existat cândva între sufletul uman, ochiul și creierul uman, mână și lingură (...), cultul dendrolatric (exprimat prin folosirea anumitor esențe lemnoase) și alimentația arhaică.

De fapt, vorbind despre lingură, vorbim despre universul familiei, despre familia tradițională, închegată, tihnită, în deplină înțelegere sub viforul vremii fiindcă trăia sub semnul dumnezeirii și care ne face să dăinuim încă și astăzi.

"Au pornit de la lingură" - expresia se referă la cei care întemeiază o gospodărie trainică, pornind aparent de la nimic, la fel ca și universul, care a fost creat din nimic. Referirea se face la lingură și nu la alt obiect casnic, fiindcă nutriția reprezintă modalitatea de existență a omului în univers, iar lingura reprezintă ea însăși un univers în sine: găvanul are forma jumătății de ou (în mitologia arhaică: oul universului), iar coada, bogat ornamentată, se ține cu trei degete (simbolul Trinității) sau... cu pumnul - depinde de nivelul de integrare om-cosmos. Dar oricum ar fi, e bine de știut că, la nuntă, mirii mănâncă din "lingurile duble", adică, așa cum deslușea un meșter popular coborât parcă din icoană, sunt două linguri legate cu lanț între ele, cioplite împreună cu lanțul din același lemn, fiindcă cei doi se leagă a fi trup și suflet în fața oamenilor și a Domnului, pe vecie. De aceea, cu lingura dublă se mănâncă o singură dată: atunci, în ceasul cel mai sfânt. Altfel, pe lingurile obișnuite, ornamentele sculptate sunt fitomorfe, zoomorfe, antropomorfe, geometrice, simbolizând durata, trăinicia, iubirea - dar mai ales, iubirea supremă a Domnului pentru toți copiii săi: crucea.

Și cum în univers nimic nu e întâmplător, nu e întâmplătoare nici locația expoziției: Muzeul Unirii - unirea sub semnul iubirii, adică al crucii.

Expoziția, organizată de Complexul Muzeal Național "Moldova", Muzeul Etnografic al Moldovei și Asociația Meșterilor Populari din Moldova, este o chemare. O chemare să ne aducem aminte de rădăcini, să le respectăm și să le sfințim, fiindcă într-un univers sfânt omul poate dăinui numai așa - sfințindu-se.

Expoziția rămâne deschisă până la 2 septembrie 2012.

Dr. Ecaterina Hanganu

*

La vernisajul expoziției, la 2 august 2012, au prezentat: etnolog Lucia Cireș, dr. Ecaterina Hanganu, meșterul popular Florin Cramariuc și etnologul Marcel Lutic. La expoziție participă meșterii populari: Florin Cramariuc (Suceava), Viorel Marian (Fălticeni), Avram Roșca (Bălăceana), Ioan Laza (Iași), Mircea Mihăilescu (Hârlău), Valentina Acasandrei (Iași), Lucica Ciobanu (Bălțați), Maricel Apalaghiei (Hulub), Ticu Ungureanu (Epureni), Ștefan Grigoriu (Târgu Neamț). Partenerii evenimentului sunt Primăria Municipiului Iași și Muzeul Municipal Pașcani.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat