Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): "Cei care fac parte din Acțiunea Catolică sunt și trebuie să fie sufletul unei Biserici și al unui popor". Interviu cu PS Petru Gherghel

Dieceza de Iași este în perioada 22-26 august 2012 zile gazdă pentru cea de-a VI-a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, a cărei temă este "Laici din Acțiunea Catolică - coresponsabilitate eclezială și socială". Această întâlnire adună responsabilii și asistenții spirituali ai asociațiilor de Acțiune Catolică (AC) din 35 de țări din 4 continente, episcopi, preoți și laici implicați în evanghelizare. Ca gazdă a acestui eveniment, PS Petru Gherghel ne-a răspuns la câteva întrebări.

• Ce înseamnă pentru Dieceza de Iași să fie gazdă a Adunării Generale al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice?

O mare onoare și o mare responsabilitate, pentru că, dacă suntem onorați, trebuie să și răspundem la onoare, adică ai noștri trebuie să învețe de la cei care au o lungă istorie în această activitate a Acțiunii Catolice; să fie fervenți, mereu angajați, mereu prezenți în mijlocul poporului și sigur, așa cum se știe, alături de episcopi, de preoți. Este o activitate care produce rod. Sunt și trebuie să fie sufletul unei Biserici și al unui popor, cei care fac parte din Acțiunea Catolică.

• Tema acestei întâlniri este "Laici din Acțiunea Catolică - coresponsabilitate eclezială și socială". Care credeți că ar trebui să fie rolul laicului în Biserică?

L-a precizat Conciliul Vatican al II-lea, pe care îl amintim în aceste zile. Amintim ce spunea Conciliul despre laici: ei nu sunt doar spectatori, ci sunt cu adevărat participanți la viața Bisericii și au un rol foarte mare și foarte important. Sunt preoți prin Botez, sunt slujitori ai lui Dumnezeu și acesta este un lucru minunat pentru noi, pentru noi, clerul, și pentru ei, pentru laici. Sunt alături de preoți, o altă preoție, cea ministerială, dar misiunea de a vesti Evanghelia aparține tuturor, de a răspândi binele și frumosul în lume.

• Peste puțin timp se va proclama Anul Credinței, ce mesaj ați transmite membrilor Acțiunii Catolice și laicilor implicați în evanghelizare?

Ca să reiau un mesaj pe care fericitul papă Ioan Paul al II-lea l-a spus la Loreto, pentru toți membrii Acțiunii Catolice, pentru a fi mai fervenți, cu adevărat să se roage, să păstreze comuniunea și să fie misionari pentru toți: membrii Acțiunii Catolice și toți credincioșii noștri, pentru a răspândi credința în anul acesta binecuvântat. De fapt, vom încerca să pătrundem mai mult cu toții în această misiune și noi, episcopii și preoții, pentru că astăzi trebuie să fie noi mijloace pentru noi timpuri, noi forme și sigur că un nou avânt.

Alexandra Cojan


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat