Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (FIAC): Sfânta Liturghie în rit bizantin

PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a prezidat sfânta Liturghie în rit bizantin, joi, 23 august 2012, în capela Institutului Teologic Romano Catolic din Iași, împreună cu ceilalți episcopi și preoți participanți la Adunarea Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), care are loc în această perioadă la Iași. Acesta a fost momentul central al celei de-a doua zi al acestei întâlniri internaționale.

În cadrul predicii, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a salutat toți episcopii, preoții și laicii prezenți și a vorbit despre cum, deși suntem de rituri diferite, vorbitori de limbi diferite, avem poate tradiții diferite, este ceva ce ne adună: suntem cu toții fii ai lui Dumnezeu, care l-a trimis pe Fiul său pentru mântuirea noastră. În el suntem cu toții frați și în el găsim puterea de a merge pe calea dreptății. Nu toți acceptă însă iubirea lui Dumnezeu, de aceea, cu ajutorul diferitelor carisme care sunt în Biserică, cum este și Acțiunea Catolică, suntem responsabili în evanghelizarea și transmiterea mesajului iubirii, care este Dumnezeu. A continuat apoi PS Anton Coșa amintindu-ne că, înainte de a da mărturie, trebuie să îl întâlnim noi pe Cristos, iar acest lucru se va vedea pe fața noastră, în acțiunile noastre. Așa cum după întâlnirea cu Cristos, Marta și Maria au luat inițiativa și fiecare și-a găsit ceea ce are de făcut, urarea pe care a făcut-o participanților este ca aceste zile să fie cu adevărat o experiență a întâlnirii cu Cristos.

Celebrările religioase din cadrul acestei întâlniri poartă amprenta celor două rituri, latin și bizantin, iar lecturile și rugăciunile se fac în diferite limbi. Astfel, această adunare internațională devine o îmbogățire spirituală și un moment deosebit de comuniune pentru participanții și oaspeții care sunt veniți la Iași.

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea pe site-ul FIAC:
http://fiac.actiuneacatolica.ro/media/foto-2/...


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat