Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Musulmanul convertit

Ilyas Khan, filantrop britanic, relatează public curajoasa sa convertire de la islam la catolicism

De Salvatore Cernuzio

Sunt mulți musulmanii care ar vrea să renunțe la propria credință și să îmbrățișeze creștinismul, însă teama de persecuțiile propriilor coreligionari îi determină adesea să nu adere. Totuși, există unul care a avut curajul să facă această alegere, nu numai în intimitatea inimii sale, ci relatând-o public pe situl National Catholic Register.

E vorba de Ilyas Khan, filantrop britanic, născut din părinți musulmani, crescut în Marea Britanie, bancher de profesie, proprietar al echipei de fotbal Accrington Stanley, precum și președinte al Leonard Cheshire Disability, cea mai mare organizație mondială de ajutor dat persoanelor neputincioase.

"La credința mea a contribuit mult educația pe care am avut-o până la vârsta de 4 ani", a declarat Ilyas intervievatorului care îl întreba ce anume l-a condus la credință. "Mama mea era foarte bolnavi - continuă el - și în felul acesta o bunică de-a mea, profund catolică, s-a îngrijit de mine în primii ani; nu puteam să nu mă consider decât creștin".

Însă, de la vârsta de 4 ani până la 17 ani a fost educat și crescut ca musulman. Relatează el: "Am făcut studiile universitare, Providența Divină iar a intervenit și am ales să fiu cazat la Netherhall House, un cămin care ține de Opus Dei".

Timpul petrecut în acel cămin l-a apropiat de spiritualitatea și de credința catolică. El însuși afirmă în această privință: "Nu pot spune că am fost condus la credință în mod inconștient, ba chiar între 18-19 ani am descoperit personaje ca Hans Urs Von Balthasar, și am consultat încontinuu textele prezente în bibliotecă unde am început să mă interesez de teologie, lovindu-mă astfel de sfântul Augustin și Origene".

Acele lecturi au provocat în tânărul Ilyas o mișcare interioară care deja atunci îl determinau să iasă la suprafață și să strige propriul crez, însă teama de a provoca o durere profundă părinților, încă în viață, a sufocat totul.

Cotitura decisivă, amintește Khan, a fost un "grad mai mare de conștiință a vieții mele și a bazelor mele morale". "Dorința de a părăsi islamul era profundă, însă a fost stimularea lui Cristos care până la urmă m-a dus la decizie", a adăugat el.

Apoi, o contribuție fundamentală a venit de la "trăirea zilnică a vieții Bisericii", în timpul șederii sale în Asia, mai precis la Hong Kong, la vârsta de douăzeci și cinci de ani. Chiar acolo, biserica chineză Sfântul Iosif "a fost locul unde m-am apropiat de catolicismul tradițional. De la vârsta de douăzeci și cinci de ani nu m-am îndoit niciodată că sunt catolic".

Dar a fost un moment special care a marcat în mod indelebil credința sa: o "viziune" în timpul unei vizite în bazilica Sfântul Petru. Amintește el: "Mergeam prin bazilică și-mi amintesc că literalmente m-am oprit văzând Piet? a lui Michelangelo; mi-au venit în minte mii de întrebări privind acel chip al Sfintei Fecioare care-l privea pe Fiul său. Am spus în sinea mea: «Acesta este Dumnezeu; nu poate să nu fie Dumnezeu». Pentru islam a spune că Dumnezeu s-a făcut om este o erezie; acolo au dispărut toate îndoielile mele. Frumusețea și atmosfera din jurul acelui spectacol au marcat punctul de cotitură".

O mare mărturie cea a lui Ilyas Khan care, dacă pe de o parte, a fost o încurajare pentru toți cei care încă au îndoieli sau temeri cu privire la propriul crez, pe de altă parte, a provocat reacții negative traduse în amenințări directe de ură și de moarte.

Cu toate acestea, lui Ilyas nu-i este frică să manifeste propria credință, nici să strige public frumusețea ei, așa încât astăzi este considerat în Marea Britanie "cel mai important neoconvertit la catolicism".

(După Zenit, miercuri 1 august 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat