Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Anul Credinței convocat de Benedict al XVI-lea

Măreția credinței

De Rino Fisichella

Benedict al XVI-lea a revenit de mai multe ori asupra temei credinței. În urările sale de Crăciun adresate Curiei Romane a spus: "Miezul crizei Bisericii în Europa este criza credinței. Dacă ei nu-i găsim răspuns, dacă credința nu reia vitalitate, devenind o convingere profundă și o forță reală grație întâlnirii cu Isus Cristos, toate celelalte reforme vor rămâne ineficace".

În aceeași tonalitate, în timpul călătoriei în Germania, a afirmat: "Oare trebuie să cedăm în fața presiunii secularizării, să devenim moderni printr-o înecare a credinței? Desigur, credința trebuie să fie regândită și mai ales retrăită astăzi în mod nou pentru a deveni un lucru care aparține prezentului. Dar nu înecarea credinței ajută, ci numai trăirea ei în întregime în ziua noastră de astăzi. Nu tacticile ne vor salva, ci o credință regândită și retrăită în mod nou".

Cum se poate observa, două idei revin frecvent: credința trebuie să fie regândită și trăită. Anul Credinței ar putea fi o ocazie propice pe acest versant. Un adevărat kairos care trebuie perceput pentru a permite harului să lumineze mintea și inimii să dea spațiu ca să facă să se evidențieze măreția credinței.

O minte luminată ar trebui să fie capabilă, înainte de toate să evidențieze motivele pentru care credem. În aceste ultime decenii, tema nu a fost propusă în teologie, prin urmare nici în cateheză. Acest lucru nu este nedureros. Fără o reflecție teologică serioasă care să fie în măsură să producă motivele credinței, alegerea celui care crede nu este ca atare. Ea se oprește la o repetare obosită de formule sau de celebrări, dar nu aduce cu sine forța convingerii. Nu este numai chestiune de cunoaștere a conținuturilor, ci de libertate.

Se poate vorbi despre credință ca și cum ar fi vorba de formule chimice cunoscute pe de rost. Dacă, totuși, lipsește forța alegerii susținută de o confruntare cu adevărul despre propria viață, totul se deformează. Forța credinței este bucurie a unei întâlniri cu persoana vie a lui Isus Cristos care schimbă și transformă viața. A ști să dea cont de asta permite celor care cred să fie noi evanghelizatori într-o lume care se schimbă.

Al doilea termen folosit de Benedict al XVI-lea este o credință trăită. Ea este cu atât mai necesară cu cât se percepe mai mult valoarea mărturiei. Pe de altă parte, tocmai cu referință la evanghelizare, Paul al VI-lea afirma fără îndoieli că "lumea de astăzi nu-i mai ascultă cu plăcere pe învățători, ci îi ascultă pe martori. Și dacă îi ascultă pe învățători este pentru că sunt martori" (Evangelii nuntiandi, 41). Au trecut decenii, și totuși acest adevăr rămâne cu o încărcătură de actualitate nealterată. Lumii de astăzi îi este foame de martori. Simte o necesitate vitală de ei, deoarece caută coerență și lealitate.

Suntem în fața temei cor ad cor loquitur, care a avut în Newman un adevărat maestru. O adevărată credință care poartă cu sine motivele inimii este mai convingătoare, pentru că are forța credibilității. Prin urmare, provocarea este de a putea conjuga credința trăită cu înțelegerea ei și viceversa.

* * *

Arhiepiscopul Fisichella ilustrează programul inițiativelor

Pentru a răspunde la nostalgia de Dumnezeu

Anul Credinței îi interesează pe toți, fără excepție. Și, parcurgând calendarul evenimentelor "cu caracter universal", fixate deja, avem confirmarea: inițiativele îi cuprind chiar pe toți, vor "să implice diferitele categorii de persoane" propunând "un parcurs pe care comunitatea creștină îl oferă multora care trăiesc cu nostalgia de Dumnezeu și cu dorința de a-l întâlni din nou", așa cum explică ziarului nostru arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

"Există o întreagă serie de evenimente solide care, nu am îndoieli, vor umple piața Sfântul Petru cu femei și bărbați", spune arhiepiscopul anunțând și că acest calendar (publicat tot în ziarul de azi) va fi îmbogățit de alte inițiative, care sunt încă în șantier. "Ne-am gândit la zile speciale dedicate ecumenismului, vieții consacrate, tinerilor, universitarilor, celor miruiți, confraternităților, mișcărilor, seminariștilor și novicilor, cateheților", afirmă el. În afară de asta, nu vor lipsi "întâlniri de studiu despre problemele cele mai actuale, două concerte importante - unul în piața Sfântul Petru, celălalt în aula Paul al VI-lea - și o expoziție la Castelul Sant'Angelo". Într-un cuvânt, "secretariatul pentru Anul Credinței a încercat, printr-o deasă serie de evenimente, să le dea tuturor oportunitatea de a trăi o experiență de comuniune cu Biserica universală, conform spiritului indicat de Benedict al XVI-lea în Scrisoarea apostolică Porta fidei.

Monseniorul Fisichella vrea apoi să amintească faptul că "Anul Credinței va începe în coincidența fericită a două aniversări: a cincizecea de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican (1962) și a douăzecea de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice (1992)". Astfel, adaugă el, "deschiderea va avea loc în piața Sfântul Petru, joi 11 octombrie, data aniversării a cincizeci de ani de la începutul Conciliului al II-lea din Vatican, cu celebrarea euharistică la care, împreună cu Papa, vor lua parte toți participanții la Sinodul episcopilor despre "Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine", care va începe pe 7 octombrie, și cu părinții conciliari care mai sunt în viață și care vor putea fi prezenți". Apoi, "primul eveniment al Anului Credinței va fi duminică 21 octombrie, canonizarea a șase martiri și mărturisitori ai credinței".

Arhiepiscopul, deocamdată, preferă să nu intre prea mult în detaliile evenimentelor, care sunt încă în fază de definitivare. Dar, desigur, "este evident - subliniază el - primatul care se intenționează să se dea rugăciunii și Euharistiei, izvor și culme a întregii vieți creștine". Astfel, de exemplu, joi 2 iunie 2013, sărbătoarea Corpus Domini, "va fi o adorație euharistică solemnă simultan în toată lumea". Și nu trebuie uitată ziua lui Evangelium vitae, la 16 iunie, "dedicată tocmai reafirmării demnității persoanei umane, de la zămislire la moartea naturală".

Între timp, monseniorul Fisichella înregistrează deja "un interes crescând" cu privire la tot ceea ce se referă la Anul Credinței, "ca mărturie a bunătății intuiției Papei care l-a convocat". Asta o confirmă și întâlnirea tineretului despre noua evanghelizare desfășurată în aceste zile la Kostrzyn, în Polonia, "cu o particularitate: alături de cei o mie cinci sute de tineri veniți pentru a reflecta asupra misiunii lor de creștini astăzi - explică el - existau mii de tineri care au venit pentru concertul rock care avea loc în același timp. A rezultat o experiență puternică, semnificativă, de mărturie din partea tinerilor care cred, față de cei de aceeași vârstă cu ei care erau stimulații de alte solicitări".

Arhiepiscopul urmează acum să plece în Australia unde, între 9-11 august, "Conferința episcopală națională a promovat o importantă confruntare despre modul de a trăi noua evanghelizare în contextul australian". Și tocmai această fervoare de inițiative locale ne face să ne gândim, continuă monseniorul Fisichella, "că acest calendar al evenimentelor universale va fi foarte repede integrat de foarte multe propuneri la nivel local, organizate de conferințele episcopale și de fiecare dieceză".

(După L'Osservatore romano, 1 august 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat