Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Calendarul Anului Credinței

Au fost publicate datele și locurile evenimentelor la care va fi prezent Benedict al XVI-lea și ale evenimentelor legate de celebrare

Rămân mai puțin de șaptezeci de zile până la începerea Anului Credinței, care va fi deschis cu o celebrare solemnă prezidată de papa, în dimineața zilei de joi 11 octombrie, în Piața "Sfântul Petru".

Calendarul Anului - care se va încheia la 24 noiembrie 2013 - prevede câteva evenimente la care va fi prezent Benedict al XVI-lea, împreună cu o serie de întâlniri, întruniri și inițiative care vor aprofunda diferitele teme religioase și culturale legate de celebrare.

2012

6 octombrie, Assisi

În orașul sfântului Francisc, Curtea Neamurilor organizează o întâlnire de dialog între cei care cred și cei care nu cred despre tema credinței.

7-28 octombrie, Cetatea Vaticanului

A treisprezecea adunare generală obișnuită a Sinodului Episcopilor despre tema: "Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine".

11 octombrie, Cetatea Vaticanului

În Piața "Sfântul Petru", la ora 10.00, Benedict al XVI-lea prezidează deschiderea solemnă a Anului Credinței cu părinții sinodali și președinții conferințelor episcopale. Acțiunea Catolică Italiană organizează, între orele 18.30 și 21.30, o procesiune cu lumânări de la Castel Sant'Angelo la Piața "Sfântul Petru", ca amintire a celei de-a cincizecea aniversări a deschiderii Conciliului al II-lea din Vatican.

12 octombrie, Roma

Pe tema "Credința lui Dante", o serată culturală și artistică la Chiesa del Ges? din Roma, la ora 21.00, organizată de Consiliul Pontifical pentru Cultură, în colaborare cu Rectoria de la Preasfântul Nume al lui Isus de la Argentina și Casa lui Dante din Roma. Va fi propusă cântarea a XXIV-a din Paradisul, care conține mărturisirea de credință a eminentului poet.

20 octombrie, Roma

Pelerinaj la Gianicolo și veghe misionară, organizate de Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor.

21 octombrie, Cetatea Vaticanului

Benedict al XVI-lea prezidează canonizarea a șase martiri și mărturisitori ai credinței: Jacques Barthieu, preot iezuit, martir misionar în Madagascar (1896); Pietro Calungsod, laic catehet, martir în Filipine (1672); Giovanni Battista Piamarta, preot mărturisitor al credinței în educația tineretului (1913); Maica Marianne (Barbara Cope), mărturisitoare a credinței în leprozeria din Molokai (1918); Maria de pe Muntele Carmel, călugăriță din Spania (1911); Caterina Tekakwitha, laică indiană convertită la credința catolică (1680); Anna Schäffer, laică bavareză, mărturisitoare a iubirii lui Cristos de pe patul de suferință (1925).

26-30 octombrie, Roma

Congres al Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici despre rolul profesorului și al familiei în formarea integrală a studenților, cu participarea Congregației pentru Educația Catolică, și celebrare pentru Anului Credinței.

15-17 noiembrie, Cetatea Vaticanului

A 27-a conferință internațională a Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari despre tema "Spitalul, loc de evanghelizare: misiune umană și spirituală".

1 decembrie

Celebrare cu Sfântul Părinte a primelor vespere din Advent pentru Ateneele Pontificale Romane, pentru seminariile și colegiile ecleziastice și pentru universități, organizată de Congregația pentru Educația Catolică.

20 decembrie, Roma

Inaugurarea expoziției despre Anul Credinței la Castelul Sant'Angelo. Expoziția va fi deschisă până la 1 mai 2013.

28 decembrie, Roma

Deschiderea întâlnirii europene a tinerilor, organizată de comunitatea din Taizé, în colaborare cu Vicariatul din Roma. Întâlnirea se va încheia la 2 ianuarie 2013.

2013

25 ianuarie, Roma

Celebrare ecumenică, în prezența lui Benedict al XVI-lea în bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor".

La pinacoteca bazilicii va putea fi vizitată - până în 24 noiembrie 2013 - expoziția Sanctus Paulus extra moenia et Conciliul Oecumenicum Vaticanum II.

2 februarie, Cetatea Vaticanului

Celebrare prezidată de Benedict al XVI-lea în bazilica "Sfântul Petru", cu ocazia Zilei Mondiale a Călugărilor și Călugărițelor.

25-26 februarie, Roma

Congres Internațional despre tema "Sfinții Ciril și Metodiu între popoarele slave: 1150 de ani de la începutul misiunii". Lucrările se vor desfășura în ziua de 25 la Institutul Pontifical Oriental, iar în ziua de 26 la Universitatea Pontificală Gregoriană.

24 martie

Benedict al XVI-lea celebrează Duminica Floriilor, zi dedicată în mod tradițional tinerilor, ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului.

4-6 aprilie, Roma

Întâlnire internațională a Asociației Catolice Internaționale Științe ale Educații, cu participarea Congregației pentru Educația Catolică, și celebrare pentru Anul Credinței.

13 aprilie, Cetatea Vaticanului

Concert "Oh My Son", în Aula "Paul al VI-lea".

15-17 aprilie

Ziua seminariilor, cu ocazia aniversării a 450 de ani de la instituirea lor. Zi de studiu, organizată de Congregația pentru Educația Catolică, despre relevanța documentelor Conciliului al II-lea din Vatican și a Catehismului Bisericii Catolice în formarea candidaților la preoție și în cadrul revizuirii aflate în desfășurare a Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis.

28 aprilie, Cetatea Vaticanului

Zi dedicată tuturor băieților și fetelor care au primit sacramentul Mirului. Sfântul Părinte va conferi Mirul unui mic grup de tineri.

5 mai, Cetatea Vaticanului

Celebrarea Papei cu ocazia Zilei confraternităților și a evlaviei populare.

18 mai, Cetatea Vaticanului

Veghea de Rusalii, celebrată de Benedict al XVI-lea și dedicată tuturor mișcărilor, cu pelerinajul la mormântul lui Petru și invocarea adresată Duhului Sfânt.

2 iunie

Adorație euharistică solemnă prezidată de papa. Adorația se va desfășura simultan în toată lumea, cu ocazia sărbătorii Corpus Domini.

16 iunie

Ziua Evangelium vitae, în prezența papei. Ziua va fi dedicată mărturiei evangheliei vieții, în apărarea demnității persoanei din prima clipă până la ultimul său moment natural.

22 iunie, Cetatea Vaticanului

Mare concert pentru Anul Credinței în Piața "Sfântul Petru".

7 iulie, Cetatea Vaticanului

În prezența papei, încheierea în Piața "Sfântul Petru" a pelerinajului seminariștilor, novicilor și novicelor.

23-28 iulie, Rio de Janeiro

Ziua Mondială a Tineretului, cu Benedict al XVI-lea.

18-19 septembrie

Seminar de studiu, organizat de Congregația pentru Educația Catolică, de universitățile catolice, despre valoarea Catehismului Bisericii Catolice în predarea teologiei în universitățile catolice.

29 septembrie, Cetatea Vaticanului

Ziua cateheților, în prezența lui Benedict al XVI-lea. Ziua va fi și ocazia pentru a aminti a douăzecea aniversare a publicării Catehismului Bisericii Catolice.

13 octombrie, Cetatea Vaticanului

Celebrarea unei zile mariane, în prezența lui Benedict al XVI-lea și a tuturor asociațiilor mariane.

24 noiembrie, Cetatea Vaticanului

Papa prezidează celebrarea de încheiere a Anului Credinței.

(După L'Osservatore romano, 1 august 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat