Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna august 2012

Cel mai recent număr al publicației diecezane "Lumina creștinului", nr. 8 (272) - august 2012, se deschide cu scrisoarea pastorală "Invitație la bucurie", semnată de PS Petru Gherghel. Scrisoarea pastorală este destinată în special cinstitorilor Maicii Domnului de la Cacica, inclusiv copiilor și tinerilor, pe care Preasfințitul îi invită, din toată inima, să participle la pelerinajul anual de la Cacica, la basilica minor a diecezei noastre. "La Cacica, scrie Preasfințitul, participând la celebrările sfinte, la rugăciunile ce se vor desfășura, vom putea simți din plin bucuria Mariei și darul pe care ea vrea să-l facă tuturor (...). Vă invit, așadar, la izvorul bucuriei adevărate, la bucuria pe care ne-o promite Maria, mama noastră iubitoare de la Cacica".

La pagina 10 a revistei este publicat programul celebrărilor hramului sanctuarului de la Cacica (13-15 august 2012), precum și programul pelerinajului bicicliștilor, care se va desfășura pe traseul Roman-Cacica.

Rubrica "Actualitatea" este bogată în evenimente, care au avut loc în viața Bisericii noastre locale. Astfel, pr. Cornel Cadar semnează articolul "Sfințiri de preoți la Iași", pag. 5, precum și amplul interviu pe care l-a avut cu pr. dr. Benone Lucaci, rectorul seminarului "Sfântul Iosif" din Iași, interviu intitulat "La finalul anului jubiliar". Este vorba de anul jubiliar al Seminarului, sărbătorit în anul academic 2011-2012, prilejuit de aniversarea celor 125 de ani de la înființarea acestei instituții și 55 de ani de la redeschiderea sa.

Pr. Virgil Blaj publică un articol (pag. 8) dedicat capitulului provincial franciscan, care a avut loc la Roman, în perioada 25-30 iunie, iar Surorile Clarise din Roman publică în cuprinsul aceleiași pagini un articol dedicat celor 800 de ani de existență a Ordinului Surorilor Clarise.

Pr. Virgil Blaj împreună cu pr. Silvestru Bejan publică la pagina 9 un articol dedicat evenimentului încheierii fazei diecezane a procesului de beatificare privindu-l pe preotul medic Martin Benedict (1931-1986). În sfârșit, în cuprinsul aceleiași pagini, Ovidiu Bișog anunță inaugurarea transmisiilor video prin internet din cele două catedrale ieșene.

În cadrul rubricii "Mesajul sfinților", pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului martir dr. Anton Durcovici semnează articolul "Ep. Anton Durcovici - Mai aproape de altare". Articolul este prilejuit de prezentarea lucrării Positio, în ziua de 25 iunie 2012, Eminenței sale card. Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, de către PS Petru Gherghel.

Părintele Iosif Dorcu susține mai departe rubrica "Sanctuare", publicând de această dată un articol dedicat sanctuarului de la Máriapócs, cel mai mare sanctuar din Ungaria.

Părintele Felix Roca publică, în cadrul rubricii "Pentru tineri", articolul intitulat "Credința trăită autentic umple viața de bucurie!", articol prilejuit de INTC 2012, care a avut loc la Iași în perioada 25-29 iulie. Același autor semnează la pagina 19 articolul "Youcat oferit tinerilor", cu referire la faptul că "luând exemplu de la papa Benedict al XVI-lea, care a oferit o copie a catehismului pentru tineri, Youcat, tuturor tinerilor prezenți la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid, Episcopia de Iași a dăruit o copie în limba română celor care au fost prezenți la INTC Iași, 25-29 iulie".

Recomandăm, de asemenea, articolele "Copil al Bisericii" în cadrul rubricii "Mesaj terzian" și partea a doua a serialului "Ocrotirea familiei creștine (II)", ambele semnate de pr. Anton Despinescu; "Babaul nu există, așadar curaj", de pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru familii"; "Micul pustnic", istorioară morală de Christophor v. Schmid, în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Așa răspund copiii despre Isus și vacanță", de pr. Felician Tiba; "Gânduri ale unor preoți nou-sfințiți" (pagina 18); "Frământări" de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Profesor în deșertul Chalbi (Kenya)", de pr. Claudiu Iștoc, în cadrul rubricii "Misiunii"; "Curier Juridic"; de avocata Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii "Legea și dreptul tău".

Se regăsesc, în paginile revistei, rubricile tradiționale "Știrile", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de pr. Emanuel Imbrea, și este bogat ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale, având pe copertă o fotografie cu preoții nou-sfințiți la Iași la 29 iunie 2012.

Revista este însoțită de un număr special al ziarului "Ecoul bucuriei", publicație a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, ce conține relatări de la acest mare eveniment desfășurat la Iași.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat