Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Interviu despre voluntari cu pr. Vasile Petrișor

Interviu cu părintele Vasile Petrișor, responsabil cu departamentul pentru voluntari al Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic.

• Fericitul Ioan Paul al II-lea spunea că tinerii sunt "speranța Bisericii". Care este viziunea sfinției voastre cu privire la această speranță, care se manifestă și în această întâlnire?

Tinerii sunt într-adevăr "speranța Bisericii". Aș spune chiar că vitalitatea unei Biserici se măsoară, mai ales, prin entuziasmul pe care tinerii îl pun în slujba ei. Calitatea și numărul tinerilor spun multe despre vitalitatea unei Biserici.

Numărul destul de frumos al tinerilor care vor fi prezenți la INTC Iași 2012 reprezintă, într-adevăr, un motiv de speranță pentru Biserica noastră Catolică din România, o Biserică încercată în ultimele decenii, dar o Biserică vie așa cum o vor arăta, sunt convins, și tinerii care vor participa zilele următoare la acest eveniment pe care suntem bucuroși să îl organizăm în orașul nostru.

• Din experiența Sfinției voastre cu tinerii, cu entuziasmul lor, cu așteptările lor, cu dorințele lor, în ce măsură acestea pot fi izvor de inspirație pentru viața Bisericii, pentru viața Sfinției voastre ca preot?

Tinerii au avut mereu un rol important în revigorarea credinței din sânul Bisericii. Marile focare de spiritualitate din istorie i-au avut ca protagoniști pe tineri. Mă gândesc la sfântul Ignațiu de Loyola, la sfântul Francisc din Assisi, la sfântul Ioan Bosco. Toți aceștia și mulți alții au început să strălucească în Biserică pe când erau încă tineri. De aceea spun că tinerii au puterea de a însufleți mereu Biserica prin tinerețea lor - această perioadă a vieții caracterizată de entuziasm, bucurie, poftă de viață și o privire îndreptată spre viitor care îi ajută să construiască planuri mărețe. Este adevărat că tinerii au nevoie de Biserică, dar la fel de adevărat este că și Biserica are nevoie de tineri!

Tinerii au un ceva al lor de care și eu, ca preot, am mereu nevoie. Da, pot spune că mă inspiră mult tinerii și mă ajută să fiu la înălțimea așteptărilor lor. Spiritul și capacitatea lor de implicare mă stimulează să ofer și să mă ofer cu totul în slujirea lui Cristos și a Bisericii sale.

• Cum puteți descrie sentimentul care vă cuprinde când vedeți peste 1.800 de tineri aici, la INTC, care s-au adunat cu scopul de "a se bucura în Domnul", așa cum o spune și motoul întâlnirii?

Văzând bucuria tinerilor, adunați în numele și în jurul lui Isus, mă gândesc la bucuria însăși a lui Isus de a-i vedea pe tinerii Bisericii noastre adunați aici, la Iași, pentru a se bucura în el... Este un sentiment profund pe care îl resimt în toată ființa mea. Mă bucur pentru tinerii prezenți, mă bucur pentru Isus, mă bucur pentru mine că am posibilitatea de a participa la acest moment și de a oferi mica mea contribuție pentru ca totul să devină o sărbătoare a credinței și a bucuriei.

Cosmin Cimpoeșu

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat