Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou preot în Parohia Oțeleni

"Împărăția cerurilor este ca un negustor care caută mărgăritare frumoase. Când găsește un mărgăritar foarte prețios, se duce și vinde tot ce are, iar apoi îl cumpără" (Matei 13,45). Așa se face că tânărul negustor, Mihai Lauș, a vândut totul într-o zi și a spus "da" la chemarea lui Isus. După mulți ani de pregătire și discernământ, a ajuns să fie frate în Ordinul Fraților Carmeliți Desculți și apoi hirotonit. Pentru a putea fi trimis în via Domnului Isus să slujească cu generozitate.

Marea sărbătoare a hirotonirii a avut loc în ziua de 7 iulie 2012, la Mănăstirea Carmeliților Desculți din Ciofliceni (Snagov), prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Robu, și în prezența unui foarte mare număr de frați carmeliți veniți din Italia, din București și alte parohii ale Arhidiecezei, dar și a numeroaselor familii de spiritualitate carmelită. Desigur că au fost prezenți și părintele paroh Iosif Gârleanu, al Parohiei Oțeleni, însoțit de pr. Anton Herciu și câteva familii.

Cuvântul ÎPS Ioan Robu a fost foarte edificant, deoarece a explicat sacramentul sfintei Preoții pe înțelesul numeroșilor tineri și copiii prezenți la sărbătoare și a scos în evidență gratuitatea chemării la sfânta preoție din partea lui Dumnezeu.

După ce a luat sfârșit marea sărbătoare de hirotonire, am început să pregătim deja pe cea de primire în satul natal. Această pregătire a fost în mod deosebit făcută printr-un moment de rugăciune și adorați, care a avut loc sâmbătă seară, imediat după sfânta Liturghie.

Privegherea de rugăciune pentru vocații a fost pregătită de Surorile Doroteea din Oțeleni, a colaborat și părintele Anton Herciu. La privegherea de rugăciune au luat parte un număr însemnat de tineri și adolescenți, dar și mulți credincioși și copilași. După ce am meditat și ne-am rugat pentru noul preot din sat - Mihai al Euharistiei -, am ascultat îndemnuri despre cum putem cunoaște semnele când Dumnezeu ne cheamă pentru o slujire specială în via lui.

Duminică, 22 iulie 2012, era o vreme minunată și cu soarele care strălucea, dar nu prea încălzea. Căci știa că o să fie sărbătoare și lumea avea nevoie și de răcoare. Tineri îmbrăcați frumos, purtând costume tradiționale, călare au ieșit la margine de sat pentru al întâmpina pe noul preot consacrat. Desigur că suntem în timpuri moderne și nu puteau să lipsească cei cu scutere și mașini luxoase. Alai mare de credincioși, împreună cu părintele paroh Iosif Gârleanu, alți preoți și seminariști, surori și suflete consacrate, au așteptat cu mari emoții și bucurie ca noul preot să sosească. L-au așteptat în centrul satului că așa se cuvine unui fiul al satului.

După primirea cu pâine și sare, am pornit cu mic și mare către casa Domnului pentru a-l lăuda și ruga. Părintele Mihai al Euharistiei a celebrat prima sa sfântă Liturghie în satul natal, fiind înconjurat de mulți preoți. Predica a fost foarte frumoasă, spusă de părintele Tarciziu, OCS, care a vorbit despre parcursul vocației pr. Mihai al Euharistiei. Și cum Dumnezeu alege slujitori pentru a sluji la altarul său. A scos în evidență necesitatea transmiterii credinței din generație în generație, pentru ca astfel să poată crește suflete curate și predispuse să asculte glasul lui Dumnezeu care cheamă. La sfârșitul sfintei Liturghii părintele primițiant a mulțumit tuturor, desigur cuprins de mari emoții, dar ferm convins că așa cum pe el l-a ales Domnul, cu siguranță și pe mulți alții prezenți în adunare ar putea să-i aleagă Domnul. Așadar, a făcut un apel la deschiderea inimi din partea tinerilor și a familiilor pentru a colabora cu voința lui Dumnezeu. Sperăm că nu peste mult timp, o să avem fericirea să ne bucurăm din nou, alături de un nou preot din sat!

Sr. Iacinta (Surorile Doroteea Oțeleni)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 iulie: Un nou preot în Parohia Oțeleni


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat