Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Schimb de experiență între tinerii din Gnas (Austria) și Iași "Sfântul Anton de Padova"

Pentru tinerii din Parohia "Sfântul Anton de Padova" Iași, schimbul de experiență a fost unul special, deoarece au avut ocazia să experimenteze locuri și persoane noi. Tinerii au avut parte de un program variat și bine organizat.

Schimbul de experiență "Live your dream or... make your dream true!" a avut loc în perioada 4-12 iulie 2012, având ca punct de întâlnire parohia din Gnas, Austria. Cei 45 de tineri din Iași s-au întâlnit cu aproximativ 20 de tineri din Gnas, acest schimb de experiență fiind coordonat de părintele Ionuț-Eremia Imbrișcă și părintele Claudiu Budău.

Înainte de a porni la drum tinerii s-au pregătit sufletește participând la sfânta Liturghie celebrată de părintele Florin-Petru Sescu, din seara de 3 iulie. După ce ne-am luat rămas bun de la părinți, surori, frați și de la părintele paroh, Alois Farțadi, am pornit cu autocarul spre destinație.

Drumul lung până la Gnas a fost trecut repede cu vederea deoarece s-a făcut un rozariu, semn de pregătire pentru pelerinajul din ziua de sâmbătă, la Mariazell. Câțiva dintre tineri au mai fost în Austria acum doi ani, așadar s-a făcut o mică recapitulare despre ce își aduceau ei aminte de Austria și Budapesta. Acest lucru avea să ne ajute și la concursul de cultură generală din ziua de vineri. Tot în drum spre destinație s-au făcut și câteva lecții de germană pentru a învăța expresiile uzuale. Și bineînțeles nu puteau lipsi cântecele de voie bună.

Ajunși la parohia din Gnas, miercuri seara, 4 iulie, tinerii de acolo ne-au întâmpinat cu un bun venit, chiar și în limba română. Am luat cina împreună și am început încet, încet să comunicăm în limba engleză.

A doua zi, joi, 5 iulie, am pornit într-un tur de recunoaștere a zonei și am văzut sala de sport din Gnas, biserica și un centru de locuințe protejate pentru bătrâni. La acest centru le-am cântat bătrânilor de acolo câteva cântece în limba română. După-amiază ne-am relaxat într-un complex acvatic, iar seara am făcut o mică repetiție pentru spectacolul de duminică.

Vineri, 6 iulie, după micul dejun, am cântat la o sfântă Liturghie în limba germană, chiar în biserica din Gnas, apoi am vizitat o capelă. Temperatura aerului era ridicată, astfel încât ne-am răcorit cu o înghețată, ca mai târziu să mergem la un restaurant țărănesc să servim prânzul.

Desertul l-am luat chiar la fabrica de ciocolată "Zotter". După un scurt istoric al boabelor de cacao am pornit în goana după sortimente. Am degustat de la cea mai dulce ciocolată până la cea mai amară, de la ciocolată cu bucăți de fructe până la ciocolată cu chilli. Aventura a fost absolut delicioasă. În curtea fabricii poți să te plimbi și să te relaxezi într-un parc cu animale și muzică de Bach.

În cursul serii ne-am întâlnit cu mai mulți tineri din Gnas și am făcut jocuri de cunoaștere amuzante, pregătite atât de noi, cât și de ei. Am vizionat materiale video cu principalele atracții turistice, tradițiile și obiceiurile din cele două țări, fotografii și filmulețe despre activitățile desfășurate în cele două grupuri de tineri, pe parcursul unui an.

A urmat apoi concursul de cultură generală. Grupul de tineri din Iași au răspuns la întrebări despre Austria, iar grupul din Gnas au răspuns la întrebări despre România. Seara tinerii au mai comunicat între ei și încheierea serii a fost dată de câteva cântece la chitară.

Ziua de sâmbătă, 7 iulie, a fost dedicată mai mult sufletului, deoarece am făcut un pelerinaj până la sanctuarul marian din Mariazell, participând la o Liturghie în limba română, într-o capelă alăturată. Gnadenkapelle (Capela Harului) adăpostește icoana Maicii Domnului numită Magna Mater Austriae (Mama cea Mare a Austriei). Pelerini din toată lumea străbat drumul până la Mariazell pe jos, noi însă am fost cu autocarul.

Seara am participat la o altă sfântă Liturghie, de data aceasta în limba germană, în orașul Bruck an der Mur. După o vizită în oraș ne-am întors acasă.

Și a sosit ziua de duminică, 8 iulie, zi încărcată de emoții. În această zi s-a celebrat hramul în biserica din Gnas, iar noi am pregătit din timp cântecele și am cântat la sfânta Liturghie. După sfânta Liturghie am pus la punct ultimele detalii pentru spectacolul ce a avut loc la parohie. Ne-am pregătit pentru acest spectacol cu câteva săptămâni bune înainte oferindu-le diferite momente artistice, cum ar fi: dansuri populare cu tineri îmbrăcați în port tradițional, cântece populare, o pantomimă comică, o pantomimă mai serioasă, iar la final câteva perechi au dansat un vals.

În după-amiaza zilei de duminică am vizitat principalele atracții din orașul Graz, al doilea oraș ca mărime din Austria. Am trecut pe lângă Grazer Schlossberg (Castelul de pe munți) unde era și un turn cu ceas. De sus se putea vedea foarte bine panorama orașului cu insula artificială (Murinsel) de pe râul Mur și Kunsthaus (muzeul de artă). Înainte de a îndrepta spre casă, am vizitat și catedrala din Graz, unde am prins finalul unui concert de orgă.

În a șasea zi, luni, 9 iulie, ne-am pregătit pentru o drumeție în natură împreună cu câțiva tineri din Gnas. Prima stațiune din lunga drumeție a fost la o familie ce aveau o plantație de pomi. Aici am degustat sucul natural de mere și am aflat că din mere se poate face și vin. Ne-am continuat drumul până la stațiunea a doua, la o altă familie binevoitoare care ne-a servit cu suc rece, iar noi le-am cântat un cântec, două, acompaniați de chitară. Am mers mai departe și am staționat a treia oară. De data aceasta ne-am oprit pentru a servi prânzul la primăria din Poppendorf. După prânzul copios am jucat volei și fotbal împreună cu tinerii din Gnas pe terenul de lângă primărie.

Ultima zi petrecută la Gnas a fost ziua de marți, 10 iulie. După micul dejun am plecat să ne achiziționăm ultimele suveniruri, iar seara ne-am adunat la o cină festivă împreună cu tinerii din Gnas, împreună cu parohul care ne-a găzduit și împreună cu bucătăresele care ne-au gătit. Despărțirea a fost făcută în ritm de dans, deoarece după cină a urmat o mică petrecere, iar legătura cu tinerii din Gnas o vom ține printr-un grup realizat pe facebook.

Miercuri dimineață, 11 iulie, am pornit spre Viena. Ghidul care ne-a prezentat capitala a fost părintele Lucian Farcaș. După ce am vizitat Domul Sfântul Ștefan, opera din Viena, muzeul de artă, Palatul imperial Hofburg și alte atracții din Viena am pornit spre Bad Deutsch-Altenburg, locul de naștere al episcopului Anton Durcovici.

Împreună cu părintele Claudiu, părintele Ionuț și părintele Lucian am participat la o sfântă Liturghie în limba română, în biserica "Sfânta Elisabeta" din Bad Deutsch Altenburg, apoi ne-am deplasat la monumentul episcopului martir dr. Anton Durcovici unde am făcut o rugăciune pentru beatificarea lui. La biserica romano-gotică "Adormirea Maicii Domnului" am cântat un cântec și am făcut o plimbare pe malul Dunării.

Seara ne-am continuat drumul spre casă. Am vrut să vedem și capitala Budapesta pe timp de noapte, însă vremea nu ne-a permis acest lucru, așadar în cursul dimineții zilei de joi am ajuns la Oradea. După-amiaza ne-am relaxat într-un complex acvatic, seara am vizitat orașul, iar vineri dimineață am pornit spre Iași cu oprire la Lacul Roșu.

În curtea bisericii ne așteptau tinerii rămași acasă, părintele Alois, părintele Florin și părinții noștri. Înainte de a pleca fiecare la casele lor am făcut o poză de grup cu toții și am cântat un cântec.

Andreea Gheț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-12 iulie: Schimb de experiență între tinerii din Gnas (Austria) și Iași "Sfântul Anton de Padova"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat