Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Urme pe mare

...nici eu nu știu cum am reușit să-l zăresc așa, prin întunericul de dinaintea zorilor.

Stătea ghemuit, în pragul casei. Nu părea să doarmă, deși ținea ochii închiși. M-am așezat ușor lângă el, să nu-l tulbur. Hainele lui și el cu totul mirosea a mare, a arșiță, a pulbere de drum - a drum îndepărtat și pustiu și pietre sticloase din pustiu - ai mei râdeau de mine: tu cunoști omul după miros și încă fără să adulmeci - mai abitir ca un câine. Ei, asta nu-mi plăcea când ziceau - dar ce să fac: chiar așa era. Tot iscodeam eu, după miros, să văd de unde venise omul și cam ce-ar fi putut căuta pe la noi... când deodată se întoarse și-mi șopti:

- Dar tu ce cauți aici în faptul dimineții?

M-aș fi așteptat să-mi dea binețe, să spună orice, dar nu să mă întrebe pe mine, în pragul casei mele, ce caut. Așa că i-am răspuns într-o doară:

- Ia, mă uit și eu, așa...

- Și tu aștepți Răsăritul cel de Sus? - zise într-un târziu. Eu de asta am venit, să-L găsesc. Și să mă odihnesc.

N-am priceput ce vroia să zică, dar l-am lăsat în pace. Bătrân și obosit, s-o mai fi încurcând și el în vorbe, deh!

- Dar de atâta cale, de unde vii, cum de n-ai găsit vreun loc mai acătării unde să te odihnești? Stăpânul meu zice că iubirea celorlalți pentru noi și a noastră pentru toți e tot avutul nostru. Alții ar spune că suntem săraci - uită-te și tu la casă... mie nu-mi pasă, dar tu, ca să te odihnești...

- Măi copile, zise bătrânul cu dojană - stăpânul tău are dreptate - și după un timp adăugă: se spune că marea nu păstrează urmele, așa cum nici pe cer nu vezi urma păsărilor în zbor... Și totuși, uite, văd ca acum- eram doar ceva mai răsărit ca tine. Stăteam cu taică-meu pe malul mării - pe pietrele fierbinți de arșiță. Așteptam. Nu eram singuri. O mulțime de oameni se așezase pe acolo, care cum putea. Pe unii îi știam, pe alții - nu. Lumea pe la noi vorbește și vorbește - vrute și nevrute, mereu. Dacă ar fi fost așa, ca întotdeauna, nici lătratul mării, dară-mi-te harfa ei, nu s-ar mai fi auzit. Acum însă, tăceau - tăceau cu toții iar marea își înălța cântul, așa cum spuneau bătrânii, ca din harfa regelui David. Era un cânt duios și dulce, plin de mâhnire - nu știai de unde vine, unde se duce și de unde tot suspinul lui... parcă plângea lucruri demult știute și uitate de când lumea și toata jalea lumii dintotdeauna urca în el. Așa cum e întotdeauna cântul așteptării. Atunci L-am văzut. Barca înainta încet, pe marea străvezie, în licărirea soarelui - El stătea în picioare, iar ceilalți, ghemuiți acolo, ascultau. Pe măsura ce se apropiau, soarele cobora spre asfințit și totul părea de aur - totul - chiar și fețele noastre și hainele noastre și pietrele de pe mal. Barca, ea însăși de aur, înainta prin aurul mării - mai târziu tata mi-a spus că au coborât pe mal. Erau cu toții obosiți și înfometați, strânși în jurul Lui ca puii sub aripile mamei, căutând hrană și odihnă - dar Isus, întorcându-Se spre noi, a început să ne învețe îndelung.

- Ce anume, ce v-a spus? - sării cu gura.

- Ehei, băiete, mi-era și mie foame, mi se făcuse somn și am adormit. Iar când m-am trezit, taică-meu atâta mi-a spus: odihna adevărată și pacea și împăcarea o găsești numai în El. Când ai să vrei să știi mai multe, ai să-L cauți și ai să-L găsești.

Și uite, L-am căutat. Așa am ajuns aici, la discipolul pe care Isus îl iubea cel mai mult ...fiindcă, știi, L-am mai văzut o singură dată pe El: încoronat cu spini...

- Taci, te rog - chiar dacă a înviat, suferința Lui în trup omenesc e mai mult decât poate suporta un om ... fiindcă El a fost un om asemenea nouă, căruia I-a fost frig și foame și a plâns și s-a înfiorat în suflet și a fost obosit și trist - era om asemenea mie și ție, întru totul asemenea, dar fără de păcat - fiindcă era Fiul Lui Dumnezeu ...

- Vezi, zise bătrânul, de asta stau și aștept Răsăritul ce de Sus, ca să mă odihnesc în El.

N-am mai rostit nimic. O geană de lumină părea să strălucească în întuneric.

- Și întunericul n-avea s-o biruie !

Stăpânul apăruse și el, privind răsăritul.

- Eram flămânzi și obosiți când ne strânseserăm atunci, lângă Isus - continuă el. Ne împlinisem misiunea, așa cum ne spusese El - dar o scânteie cât poate oare să ardă departe de cel care i-a dat naștere?

- Pentru totdeauna, Ioan, pentru totdeauna - dacă cel care a născut-o e Fiul lui Dumnezeu - grăi bătrânul. Și în ochii lui am văzut deodată marea de aur în forma lirei lui David și barca și pe El împreună cu noi toți, cei de atunci și cei de acum, care-I împlinim cuvântul. Fiindcă suntem mlădițe vii și scântei de foc din focul harului veșnic. De aceea marea ne păstrează urmele și cerul, trecerea în zbor.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat