Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Campus vocațional SCMP

În perioada 15-18 iulie 2012, surorile Slujitoarele lui Cristos Marele Preot au organizat un campus vocațional la Slănic Moldova, la care au participat 10 tinere din 4 parohii, Cleja, Mărgineni, Nicorești și Satul Nou Bc. Animator a fost pr. Marius Dumea, actualmente vicar la Bacău centru.

Tematica campusului a avut drept moto "Întâlnirea cu Cristos ne face mai puternici", făcând referință la Psalmul 22, care a fost compus de David într-un moment de restriște. Încrezător în Dumnezeu, el nu își pierde credința, ci rămâne statornic. Abandonându-se în Domnul David, îndrăznește să exclame: "Domnul e păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic... Mă povățuiește pe cărări drepte, din pricina numelui său... Tu, Doamne, ești cu mine, chiar dacă ar fi să umblu prin valea întunecată a morții".

Pornind de la aceste versete, s-a încercat o contextualizare a lor în viața de zi cu zi, invitându-le totodată pe tinere să-și imagineze lumea în care trăim ca o "junglă" străbătută de multe drumuri, oferind astfel multe posibilități. Printre toate aceste drumuri, unul singur este cel drept care conduce la întâlnirea cu Cristos, iar prin el spre Dumnezeu.

Fiecare zi a avut o nouă temă, însă totdeauna ca punct de plecare a fost un pasaj din Evanghelie. În primul rând era citit textul și aprofundat, urmând mai apoi discuții la nivel de grup și în cele din urmă dezbateri în plen. Părintele a subliniat importanța ce trebuie dată chemării din partea lui Dumnezeu, folosindu-se de ora în care apostolul Andrei dă mărturie că l-a întâlnit pe Cristos și s-a decis să-l urmeze îndeaproape, devenind ucenicul Învățătorului, făcând din propria chemare o vocație, un mod de a trăi credința și misiunea la care era chemat.

Asemenea acestui ucenic, pentru fiecare dintre noi există o oră simbolică, unde prin angajare trebuie să luăm o decizie de viață. În acest sens, pentru a deveni mai concret momentul în care va veni "ora", părintele a scos în evidență cuvintele sfântului Augustin: "Neliniștită este inima mea Doamne, până când nu se va odihni în tine".

Tinerele participante au dat dovadă de entuziasm și interes, înțelegând că pentru a-l urma pe Cristos trebuie să își trăiască propria chemare și credință în mod activ fără reținere, chiar dacă adesea acest lucru devine anevoios. Orice alegere în a răspunde unei chemării presupune, angajarea fermă, responsabilitate, mărturie în fața lumii prin propria viață, jertfire de sine prin slujirea și iubirea celui de lângă noi.

Grăitor a fost de asemenea pasajul evanghelic ce relatează convertirea lui Zaheu, moment în care Isus se adresează cu aceste cuvinte: "Zahee, coboară repede, că astăzi voi intra în casa ta". Acel astăzi a fost pentru Zaheu momentul decisiv în a-l urma pe Cristos. Fie noi, fie cel de lângă noi putem fi destinatarul cuvintelor pe care Isus i le spune lui Zaheu. Răspunsul nu trebuie să întârzie, trebuie să vină din inimă sinceră. A amâna în a da un răspuns prezent lui Cristos este o piedică a celui rău ce se opune slujirii binelui, astăzi trebuie să răspundem chemării și nu mâine, acum și nu mai târziu.

În concluzie părintele le-a invitat pe tinere să nu ezite de a face un lucru bun slujindu-l pe Dumnezeu în persoana fraților, asemenea samariteanului milostiv sau asemenea gestului enigmatic al Mariei care stă la picioarele lui Isus și îi șterge picioarele cu propriul păr, după ce mai întâi i le spală cu parfum. Amânarea deciziei poate fi comparată cu exemplul preotul levit care trece nepăsător pe lângă cel prădat de tâlhari; sau cu apostolii care rămân scandalizați de gestul Mariei.

Pentru a-l înfrunta pe Goliat, David a luat în desaga sa cinci pietre alese cu grijă. Asemenea lui, și noi avem nevoie de cinci "pietre", atitudini care ne ajută să răzbatem în amalgamul problemelor cotidiene:

1. Memoria, ceea ce caracterizează istoria credinței noastre în Dumnezeu.

2. Rugăciunea, care izvorăște din rădăcinile baptismale.

3. Prioritățile, care mă ajută să înaintez cu fervoare.

4. Pasiunea, care mă ajută să fac totul din iubire.

5. Perseverența, care mă ajută să lupt continuu cu păcatul.

Sr. Iuliana Sulteș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-18 iulie: Slănic Moldova: Campus vocațional SCMP


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat