Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Inima Neprihănită a Mariei": Campus "Vara Împreună"

În perioada 9-15 iulie 2012, în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Bacău a avut loc campusul "Vara împreună" pentru copiii din parohie, organizat de parohie în colaborare cu Oratoriul "Don Bosco" din Bacău. Din partea oratoriului au fost prezenți pr. Iosif Ilieș și trei animatori, din parohie au fost opt animatori și părintele paroh.

Îmi amintesc cu multă emoție momentul în care am intrat pe poarta bisericii neștiind cum va decurge această săptămână. Probabil cu toții ne imaginăm înaintea unui eveniment important din viață cum ar putea decurge situația, însă noi, tinerii parohiei, nici măcar nu am încercat să ne imaginăm, nu pentru că așa am fi vrut noi, nicidecum, am fost îndemnați de către părintele Iosif în prima dimineață din săptămâna "Vara Împreună" să nu ne imaginăm deloc cum ar putea decurge săptămână, ci să luăm lucrurile așa cum vin. Trebuie să mărturisesc că nu mi-a surâs deloc ideea, de obicei tinerii își fac planuri de viitor, se gândesc cum ar reacționa într-o anumită situație, ușor de spus, greu de făcut, primele 20 de minute m-am simțit ca un om căruia nu îi păsa de nimic, însă după aceea am fost foarte încântată de acea idee.

Și uite cum am ajuns să luăm lucrurile ca atare, însă prima zi nu putea să se termine așa, nu? Ca o nouă parohie, bineînțeles tineri puțini, copii puțini, a fost cam greu de acceptat, înainte de această săptămână am fost invitați la oratoriu pentru a vedea cum decurge o zi de "vara împreună" în jur de 300 de copii își fac simțită prezența în curtea oratoriului. Nu mă gândeam că ar putea apărea probleme, și așa a și fost, o zi plină de distracție împreună cu copiii, ce frumos!

Prima zi de vara împreună pot să spun că s-a terminat impecabil, fără probleme, plină de momente frumoase și de lucruri noi. Am început dimineață cu bansuri, apoi câteva joculețe în care copiii au fost împărțiți în două echipe, echipa galbenă și echipa verde, la sfârșitul jocurilor echipa care a pierdut era cam posomorâtă, însă un copilaș se ridică și spune: "Să nu vă supărați, vom câștiga mâine". Trebuie să recunosc că am rămas plăcut impresionată de vorbele fetiței, nu m-aș fi gândit că ar putea ridica moralul întregii echipe și așa toată ziua copiii s-au jucat și au simțit că fac parte dintr-un grup și că nimeni nu este exclus.

A doua zi a început cu încă cinci copii noi, o atmosferă de poveste, copii lucrând împreună la desene, mozaic și alte activități, însă nu a fost doar atât că în fiecare zi am avut parte de un filmuleț din care copiii, dar și animatorii au avut de învățat, prietenia învinge mereu. Părintele a rămas plăcut impresionat de copii care au ținut minte și filmulețul din prima zi și i-a îndemnat să se ajute unii pe alții fără să ceară nimic în schimb. Animatorii au fost puțin cam grijulii, însă niciodată triști sau îngrijorați. Nu m-aș fi gândit că ar putea fi atât de bine, însă datorită unui singur fapt, am luat lucrurile așa cum au venit, urma la sfârșitul zilei să vedem cum au decurs toate momentele, ne-am cam împiedicat puțin, asta se întâmplă în orice grup și în orice activitate.

În a treia zi animatorii au ajuns mai devreme și s-au asigurat că a treia zi va decurge ca la carte, așa a și fost, nimic nu ne-a ridicat probleme totul a mers ca uns. În această zi copii au avut parte de multă apă, dar și de distracție. S-au întrecut în aruncatul baloanelor cu apa și storsul tricourilor.

A patra zi am avut un program mai special, jocurile de ștafetă au speriat adevărații competitori. Urma ziua la oratoriu, ne-am cam speriat, am crezut că o să fie mult mai greu. La oratoriu sunt foarte mulți copii iar noi nu trebuia să ne pierdem firea și să punem în practică tot ce am învățat până atunci. Spre uimirea noastră nimic nu "ne-a pus bețe în roate", copiii s-au simțit fantastic, s-au integrat în mulțimea de copii și la sfârșitul zilei au fost foarte încântați, de ziua petrecută la oratoriu.

Ajunși la ultima zi, categoric puțin cam agitați, însă ne-am gândit să facem ce am făcut și prima zi să luăm totul ca atare, părinții s-au întrecut în jocuri, au dansat alături de copii și au văzut lucrurile învățate de ei în această săptămână, dar au fost dezamăgiți că s-a terminat totul așa de repede. Au spus că așteaptă cu nerăbdare următoarea experiență de genul acesta.

Pentru o săptămână ne-am simțit din nou copii, ne-am jucat împreună cu ei, am râs împreună cu ei, am intrat în universul copilăriei

Însă toate aceste momente nu ar fi putut fi posibile fără ajutorul părintelui Iosif care ne-a îndrumat și ajutat să devenim animatori buni, dar și un grup care este atent la detalii și la nevoile celor din jur, părintelui paroh Cristinel Alecu care a lăsat pentru o săptămână toate treburile parohiei și a fost alături de noi, părinților, copiilor și nu în ultimul rând animatorilor.

Ema Pătrașc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-15 iulie: Bacău "Inima Neprihănită a Mariei": Campus "Vara Împreună"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat