Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

YOUCAT în limba română va fi oferit tuturor participanților la INTC Iași 2012

Un vis al organizatorilor INTC Iași 2012 se va împlini! Fiecare participant la INTC de anul acesta va primi o copie a Catehismului pentru tineri - YOUCAT. Luând exemplu de la papa Benedict al XVI-lea, care a oferit o copie a acestui catehism tuturor tinerilor prezenți la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid, Episcopia Romano-Catolică de Iași va oferi o copie în limba română celor care vor fi prezenți la INTC de la Iași.

Ce este YOUCAT?

"Ce anume credem", "celebrarea misterului creștin", "viața în Cristos", "rugăciunea în viața creștină". Youcat încearcă să dea un răspuns la aceste patru probleme de fond. Este un fel de instrument dedicat tinerilor, care ajută la înțelegerea Catehismului Bisericii Catolice .

După prefața scrisă de Benedict al XVI-lea urmează circa trei sute de pagini, împărțite în patru secțiuni. Născut din inițiativa Conferinței Episcopilor din Austria, prezintă o structură tradițională cu întrebări și răspunsuri, ilustrate de imagini și reprezentări artistice și înzestrate cu elemente complementare, cum ar fi citatele luate din Scriptură și din viețile sfinților. Rod al munci unei echipe de teologi austrieci și al unui grup de tineri, Youcat a avut supervizarea arhiepiscopului de Viena, cardinalul Christoph Schönborn. Deja există peste 30 de traduceri în diferite limbi și se pregătește traducerea în alte 20 de limbi!

În prefața la YOUCAT, papa Benedict al XVI-lea îi îndeamnă pe tineri să cunoască ceea ce cred:

"Pentru această vă invit: studiați catehismul! Aceasta este urarea mea din inimă. Acest instrument la înțelegerea Catehismului nu vă adulează; nu oferă soluții ușoare; cere o nouă viață din partea voastră; vă prezintă mesajul evangheliei ca "mărgăritar de preț" (Mt 13,45) pentru care trebuie dat orice lucru. Pentru aceasta vă cer: studiați catehismul cu pasiune și perseverență! Sacrificați timpul vostru pentru aceasta! Studiați-l în liniștea camerei voastre, citiți-l în doi, dacă sunteți prieteni, formați grupuri și rețele de studiu, schimbați-vă idei pe Internet. Rămâneți în orice mod în dialog cu privire la credința voastră!"

Cardinalul Christoph Schönborn specifică faptul că e vorba de o inițiativă pornită de jos. "Tinerii - explică el - au propus un catehism destinat vârstei lor și lumii lor. Prima redactare se datorează unui grup de teologi și pedagogi din zona germanofonă. Apoi textul a fost supus unei examinări dure din partea destinatarilor, în timpul celor două campusuri de vară pentru tineri. Grație acestui «rodaj», textul a devenit într-adevăr adaptat mentalității de astăzi, așa încât și imaginile se datorează tinerilor. Astfel, cartea în ansamblul ei este o expresie a culturii tinerești profund impregnată de sămânța rodnică a evangheliei".

Așadar, Youcat punctează pe imaginile care nu sunt numai ilustrații, ci au misiunea de a trezi reflecția. Același lucru a fost făcut cu limbajul.

"Papa s-a interesat de proiect încă de la început, l-a urmărit cu atenție și simpatie - continuă cardinalul Schönborn - și a fost o inițiativă a lui aceea de a ne onora cu o prefață autografă. Benedict al XVI-lea a scris un text plin de simpatie față de lumea tinerilor și față de modul lor de a concepe existența. Sunt mereu uimit de gradul înalt de înțelegere din partea papei a modului de a gândi al noilor generații - adaugă el - și de capacitatea lui de a aprofunda și de a-i conduce pe tinerii cititori la un sens profund al credinței și al prieteniei cu Isus".

Traducerea în limba română

Ideea Catehismului pentru tineri YOUCAT a fost prezentată la întâlnirea responsabililor naționali cu pastorația tineretului în vederea pregătirii Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid. La această întâlnire, desfășurată la Madrid în luna ianuarie 2011, a fost prezentat YOUCAT. Ideea a entuziasmat pe toți cei prezenți. Delegații României, pr. Felix Roca și Codruța Fernea, au luat imediat legătura cu reprezentanții editurii care se ocupa de ediția originală în vederea unei eventuale traduceri în limba română. Episcopia Romano-Catolică de Iași și-a asumat acest proiect și, ulterior, Oficiul pentru Pastorația Tineretului a intermediat pentru obținerea drepturilor de autor. Editura "Sapientia" s-a ocupat de ediția în limba română, traducerea fiind asigurată de pr. dr. Mihai Patrașcu, iar redactarea de pr. dr. Ștefan Lupu. Ediția în limba română are coperta galbenă cu titlul alb, amintind de culorile pontificale, în timp ce pe fundal este un mare Y făcut din multe cruci mici.

Ediția în limba română a YOUCAT va fi lansată la INTC Iași 2012.

Cum poate fi achiziționat YOUCAT în limba română?

Prețul de vânzare al YOUCAT este de 25 lei. Cu ocazia INTC Iași 2012, Editura "Sapientia" face o promoție, astfel încât YOUCAT poate fi cumpărat la 15 lei. Comenzi se pot face la adresa editurii ce se găsește aici.

YOUCAT are și o pagină web în diferite limbi și cum multe materiale: www.youcat.org. Nu lipsește nici pagina de facebook: http://www.facebook.com/YOUCAT.org.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat