Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Doi câte doi

- Hai, băiete, fii cuminte și întoarce-te acasă. Te rog, știi că n-ai ce căuta cu mine la serviciu. Lasă, mă întorc deseară și ce-i al tău e pus deoparte. O să ne și plimbăm un pic, ne mai jucăm cu mingea - vedem noi. Dar acuma, fii înțelegător și întoarce-te acasă. Ai grijă de mama și de fiu-meu, că doar, cât lipsesc, tu ești stăpânul, nu?!

Ei, n-aveam ce să mai zic! Ce spune el, așa trebuie făcut. M-am întors din stația de tramvai necăjit, ca întotdeauna când pleca, am mers cu fereală pe lângă ziduri - dar aici n-aveam de cine să mă tem. Mă cunoștea toată lumea - ba chiar și vorbeau cu mine, doar-doar o mai dispărea ceva din necaz. Și-l așteptam să vină până când se făcea seara. Uneori moțăiam în căldura amiezii, alteori mă jucam cu cel mic sau o ajutam pe mama la treabă (mă rog, eu așa credeam - ea ar fi zis că mai rău o încurc, da' te pui cu gândurile oamenilor... nu știi niciodată exact ce vor, fiindcă oamenii una spun și alta gândesc și atunci, cum știi ce vor cu adevărat?!). Iar seara, când simțeam adierea proaspătă de bucurie și răcoare în arșița de peste zi, știam că vine. Alergam înaintea lui și mergeam împreună, acasă, la pas, cu el. Hm! Mama ne aștepta cu masa de seară și pe urmă, nu știu cum se făcea, dar parcă toată lumea uita de mine (eh, și de promisiunile cu plimbarea și cu mingea...) - da' nu-mi părea rău. Fiindcă mama lua cartea și începea să citească. Și atunci, numai atunci, vorbele se potriveau cu gândurile așa că vedeam și înțelegeam tot. Ce nu pricepeam era lumina aceea mare care se făcea când mama spunea un nume: era ca și când ar fi răsărit deodată soarele așa, de sus, în puterea nopții. Și toată cartea aceea era numai despre omul care purta acel nume.

Cum v-am spus, pentru că vorbele erau una cu gândurile, înțelegeam tot - înțelegeam și ce am de făcut. Știam că trebuie să-i iubesc pe toți - așa cum soarele luminează tot omul care vine pe pământ, iar ploaia răcorește fața întregului pământ, iar pământul dăruie de toate tuturor: știam că nu trebuie să fac rău de adevărat - doar să-i sperii, așa, un pic, pe cei răi și mincinoși - dar uite, toate astea sunt ușor de făcut. Aș fi vrut să fac și altceva - cum să vă spun?! Omul acela de lumină i-a trimis pe oamenii din jurul lui să facă ceea ce făcea el: să-i facă sănătoși pe cei bolnavi, să scoată demoni din oameni (fiindcă omul se naște bun, dar dacă e rău și face lucruri rele înseamnă că e locuit de un rău care trebuie scos), să-i facă pe oameni să vadă și să meargă - pentru ca omul să vadă lumina lui și să meargă într-acolo. Dar mai e ceva: i-a trimis doi câte doi - așa citea mama din carte (Mc 6,7-13); și le-a spus să nu ia nimic cu ei, să aibă o singură haină, o pereche de sandale și un baston.

Or, stăpânul când pleacă la serviciu, merge singur; are o haină vara, mereu aceeași și mereu aceeași pereche de sandale, iarna tot o singură haină groasă - dar e singur și nu are nici măcar un băț în mână, să se sprijine și să se apere pe drum. Omul acela de lumină a dat din lumina lui fiecăruia pe care l-a trimis în lume și fiecare, fără să știe, a primit după inima lui. Stăpânul, așa sărman cum e, are din plin lumina - dar merge singur și acolo, la slujba lui, tot singur e. De asta nu înțeleg de ce mă tot trimite acasă - el cu cine să se sfătuiască, în cine să aibă încredere, cine să-l sprijine, cine să-l apere?! Omul nu trebuie să fie singur, nici în viață, nici la muncă. Eu așa zic - că tot răul în lumea oamenilor iese din singurătate - omul e singur fiindcă nu mai vede lumina celorlalți și nici ceilalți nu mai văd lumina lui, nimeni nu mai are în nimeni încredere și nici nu mai crede în omul acela de lumină, al cărui nume nici nu îndrăznesc să-l spun.

- Ia te uită, nevastă, ai zice că înțelege ce citești - spuse stăpânul uitându-se la mine. M-am făcut că dorm, fiindcă nu vroiam să vadă că mai știu ceva - ceva ce am aflat tot din cartea aceea de lumină: când credința pâlpâie ca o flăcăruie în vânt și oamenii sunt prea disperați ca să mai creadă și sunt disperați tocmai fiindcă nu cred, atunci animalele și buruienile și pietrele vor da mărturie despre Fiul Omului.

De asta vreau să merg cu stăpânul meu. Să fim doi, așa cum spunea omul acela de lumina. Iar dacă nu vrea să mă strige pe nume -Rex - n-are decât să-mi spună ce sunt: Lupu!

Omul acela de lumină, care vede toate, înțelege toate, mă iubește și pe mine și oricum știe că până și un câine vede lumina și vrea să meargă spre ea.

...Dar oamenii?

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat