Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XV-a de peste an - B

Creștinii trebuie să fie în lume ca niște instrumente care cântă gloria lui Dumnezeu.

Pentru a doua duminică consecutiv, lecturile de la sfânta Liturghie ne vorbesc despre chemarea noastră de a fi profeți și apostoli ai lui Dumnezeu în lumea în care trăim, despre chemarea de a fi în lumea de astăzi instrumente care cântă gloria lui Dumnezeu (cf. Ef 1,12).

Evanghelia de astăzi ne spune că Mântuitorul Isus, care a venit în lume pentru a strica lucrările diavolului (cf. 1In 3,8), i-a însărcinat pe cei doisprezece apostoli ai săi cu aceeași misiune pe care o împlinea el însuși în Israel, adică i-a însărcinat cu misiunea de a-i alunga demonii din sufletele oamenilor, cu misiunea de a vindeca bolile oamenilor, dar și cu misiunea de a predica convertirea, cu misiunea de a purta evanghelia mântuirii (cf. Mc 6,7-13).

În prima lectură, Amos, un om simplu, un păstor de oi și un cultivator de sicomori (sicomorul este un fel de smochin, dar cu fructe mai mici, care rodește de mai multe ori pe an), este luat de Dumnezeu și trimis la Betel, unde împărat era idolatrul Ieroboam, cel care a dezbinat regatul lui David; cel care a atras după el și după la închinarea la idoli zece din cele douăsprezece seminții ale lui Israel; cel care a ridicat la Betel și la Dan câte un templu idolatru, ca alternative la Templul Sfânt din Ierusalim; cel care a hotărât ca în locul lui Dumnezeu cel viu și adevărat să se cinstească câte un vițel de aur făcut de mâna omului; cel care în loc de preoți aleși și rânduiți de Dumnezeu, a ridicat oameni răi, fără chemare și alegere divină, ca Amația; cel care s-a făcut și pe sine însuși preot al vițelului de aur (cf. Am 7,12-15).

Aici la Betel, aici în inima idolatriei, aici la împăratul uzurpator, aici la Amația, mai marele preoților vițelului de aur, aici unde Dumnezeu a fost schimbat cu chipul unui bou care mănâncă iarbă, aici unde este refuzat orice cuvânt bun venit și orice profet din partea lui Domnului, zic, tocmai aici a fost trimis omul simplu și credincios, Amos, ca să predice iubirea lui Dumnezeu și voința lui ca toți oamenii să se convertească și astfel să se mântuiască.

Refuzul primit de Amos la Betel, minciunile spuse la adresa lui de către Amația, preotul vițelului de aur, cum că el uneltește împotriva împăratului și a casei lui Israel, cum că țara nu poate să sufere toate cuvintele lui (cf. Am 7,10), multele lovituri primite de la Amația și uciderea lui de către fiul lui acestuia Ozia, ne amintesc de trimiterea ucenicilor ca niște oilor în mijlocul lupilor (cf. Mt 10,16).

Cu toată cruzimea și puterea lor, lupii nu întrec ca număr oile slabe. Lupii scad și vor scădea până ce nu va mai rămânea nici unul. Aici se adeverește viziunea profetului Daniel, cu pietricica mică dezlipită din munte și care ajunge jos o stâncă mare (cf. Dan 2,44-45). Împărăția lui Dumnezeu, la început slabă și mică, va umple întreg pământul. Oile lui Cristos vor umple odată tot pământul, pe când neamul lupilor spirituali vor dispărea, așa cum au dispărut și lupii fizici din unele țări, ca de exemplu Anglia. Biruința va fi a oilor, deși acum pare că puterea lor este zdrobită (cf. Dan 12,7). Deci, apostolii Domnului, deși slabi și fără apărare, vor birui în final.

Lectura a doua de astăzi ne spune că Dumnezeu, după ce ne-a ales înainte de întemeierea lumii, după ce prin Botez ne-a integrat în Biserica sa și ne-a predestinat pentru a fi copiii iubirii sale veșnice, ne-a trimis apoi ca mesageri ai acestei iubiri în lume. Mai exact, Dumnezeu dorește ca noi creștinii care facem parte din Biserica sa, să fim în mijlocul lumii amăgite de păcat, ca niște instrumente care cântă gloria sa.

Și ce este demn de observat din lecturile de astăzi este faptul că oamenii aleși de Dumnezeu pentru a face apostolat, pentru a-i smulge pe semenii lor de sub puterea satanei și pentru a-i aduce de a-i aduce la cinstirea și la iubirea lui Dumnezeu, sunt oameni simpli din popor: pastori, agricultori, pescari. Aceasta vrea să ne spună nouă astăzi că nu numai preoții sunt chemați să facă această lucrare sfântă, ci și orice botezat care face parte din Biserica lui Cristos.

Deci, toți botezații, înainte de meseria și profesia pe care o exercită în lume, sunt mai întâi semănători în ogorul spiritual al Domnului, sunt mai întâi pescari de oameni, sunt mai întâi vestitori și crainici ai evangheliei mântuirii, sunt mai întâi trimișii lui Dumnezeu în lume, sunt mai întâi reprezentanții lui Dumnezeu în lume, sunt mai întâi apostoli în mijlocul lumii în care trăiesc.

Dacă diavolul lucrează fără odihnă la pierzarea sufletelor oamenilor, pentru că știe că timpul este scurt (cf. Ap 12,12), cu atât mai motivat trebuie să lucrăm noi la mântuirea lumii.

La mănăstirea Sucevița, din Bucovina, este o frescă, este un tablou, care îl înfățișează pe satana ducând la pierzare, prin coada sa, așa cum spune Biblia, "o treime din stelele cerului" (cf. Ap 12,4). Printre îngerii răi târâți de satana în iad, se află și mulți creștinii de vază ai acestui pământ. Această idee o redă și poetul italian, Dante Alighieri (1265-1321), în Infernul.

Tot în acest sens, am citit undeva tot despre un tablou, care îl reprezintă tot pe satana, dar care îi târăște pe oameni la iad, folosindu-se de un lanț. Diavolul ține de un capăt al lanțului, iar de celălalt capăt țin cu amândouă mâinile foarte mulți oameni. Diavolul, ținând acest lanț în mâni, aleargă cu iuțeală mare spre iad. Iar oamenii care țin de lanțul diavolului și care sunt târâți în iad strigă din toate puterile după ajutor. Un grup de privitori, care asistă la această scenă, le răspund: "Dacă vreți să scăpați, lăsați lanțul din mâni".

Ce este interesant de observat în acest tablou este faptul că oamenii care țin de lanțul diavolului, nu sunt legați de nimeni și cu nimic de acesta, ci ei singuri țin în mâini lanțul prin care diavolul îi târăște la iad. Iar acest lanț al diavolului pe care oamenii îl țin cu toate puterile în mâinile lor și prin care sunt târâți în iad, sunt păcatele și viciile lor, la care nu vor să renunțe în nici un chip.

Pentru ajutorarea unor astfel de oameni amăgiți de diavol și de vraja păcatului, ne-a trimis Isus ca apostoli ai săi în lume.

Isus spune astăzi tuturor creștinilor: "Mergeți în lumea întreagă și predicați evanghelia la toată făptura" (cf. Mt 28,19)! Acesta este mesajul pe care Cristos ni-l adresează unuia fiecăruia dintre noi: Mergi ca apostol în lumea care trăiești; mergi în lumea care ține strâns lanțul păcatelor întins de diavol pe pământ și răspândește acolo evanghelia. Acum este vremea semănării cuvântului lui Dumnezeu. Treaba fiecărui creștin este aceea de a semăna acest cuvânt. Convertirea este treaba Domnului. Noi suntem responsabili numai cu semănatul și nu cu recoltatul. Recoltatul este al Domnului și al îngerilor săi. El ne amintește de judecata de la sfârșitul veacurilor.

Într-o audiență din anul 1925, la care au fost prezenți o mare mulțime de creștini din Lombardia, papa Pius XI (1857-1939) a spus: "Nu e suficient să fiți catolici pioși, ci trebuie să fiți apostoli, căci aceasta o așteaptă Isus și Biserica de la voi. Să fiți apostoli ai cuvântului Scripturii, să fiți apostoli ai celor apăsați de diavol, să fiți apostoli ai încurajării, să fiți apostoli ai celor lipsiți de apărare, să fiți apostoli ai rugăciunii, să fiți apostoli ai exemplului bun! Să fiți asemenea lui Isus care pe unde umbla predica și făcea numai bine (cf. Fap 10,38). Să fiți asemenea lui Isus care străbătea satele și orașele învățând, predicând evanghelia împărăției și alinând orice boală și orice neputință din popor" (cf. Mt 9, 35)!

Iar sfântul Augustin (354-430) spunea și el: "La ce-ți folosește hrana cuvântului lui Dumnezeu dacă nu edifici pe nimeni cu ea? Ești la fel cu leneșul din parabolă care și-a îngropat talantul, spre pierzarea lui" (cf. Mt 25,26-27).

Au trecut mai bine de 100 de ani de când contele francez Albert de Mun (1841-1914), care era în fruntea unei colone militare ce se retrăgea din pustiul african. Printre oamenii săi domnea febra și stea. Într-una din acele nopți îngrozitoare, l-a auzit pe un muribund zicând: "Tare mult aș vrea să știu dacă există Dumnezeu și dacă există viață veșnică?! Contele auzind acel strigăt, s-a dus lângă muribund, i-a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu în Cristos și Duhul Sfânt, i-a vorbit despre împărăția veșnică a cerului, și l-a pregătit pentru trecerea în veșnicie. În acea noapte contele Albert de Mun și-a luat hotărârea de a-și închina viața acelora care nu știu dacă există Dumnezeu și viață veșnică. A renunțat la cariera militară și a întemeiat Asociația Muncitorilor Catolici din Franța. Deși nu era preot, s-a dedicat răspândirii cuvântului lui Dumnezeu în lumea modernă, atât de mult emancipată în cele materiale și atât de rămasă în urmă în cele spirituale.

Fericitul Frederic Ozanam (1813-1853), fondatorul "Conferințelor sfântului Vincențiu de Paul" (1581-1660), a venit la Paris pentru completarea studiilor universitare. Nu era necredincios, dar sufletul lui era mai tot timpul în criză, de aceea își simțea credința lâncezind și tremurând ca o flacăra gata să se stingă. Abătut, într-o seară a intrat într-o biserică din Paris, iar acolo, spre surprinderea lui, l-a găsit pe profesorul său, pe marele matematician și fizician, André-Marie Ampère (1775-1836), îngenuncheat și cu Rozariul în mână. Atunci o putere tainică l-a făcut și pe el să îngenuncheze și să strige după ajutor de la Dumnezeu. Lacrimile de căință îi curgeau din ochi, în timp ce sufletul său se curăța de orice îndoială și orice nesiguranță. Mai târziu el avea să spună că pilda de creștin în rugăciune primită de la André-Marie Ampère a avut asupra lui o influență mai mare decât toate cărțile de pietate citite și decât toate predicile ascultate.

Să fim apostoli ai cuvântului Scripturii, să fim apostoli pentru cei apăsați de diavol, să fim apostoli ai încurajării, să fim apostoli ai celor lipsiți de apărare, să fiți apostoli ai exemplului bun, să fim apostoli ai rugăciunii. Într-un cuvânt, să fim apostoli ai lui Isus Cristos, care a pregătit pentru fiecare dintre noi o împărăție veșnic fericită, așa cum Tatăl a pregătit pentru el (cf. Lc 22,29). Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat